Η γκρίνια για τον εξωδικαστικό, η σύμβαση ενέργειας της Mutilineos, το Ίδρυμα Α.Σαμαρά και οι προσλήψεις στη Θεσσαλονίκη

Γκρίνια επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός προχωρά με αργά βήματα. Οι αιτήσεις ρυθμίσεων, που κατατίθενται, καθυστερούν να εγκριθούν. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούνται νέα χρέη, που πρέπει να ρυθμιστούν, και έτσι η διαδικασία τρέχει ξανά. Την ίδια ώρα, οι θεσμοί επίσης γκρινιάζουν, καθώς στις δόσεις προβλέπονται 240 καταβολές με κούρεμα και όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί δεν καλύπτουν τις προσδοκίες, που είχαν δημιουργηθεί

στην αγορά. Ο προβληματισμός αυτός έχει μεταφερθεί στο αρμόδιο υπουργείο, που αναμένεται να ρυθμίσεις τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στη διαδικασία. Γρήγορα; Ουδείς γνωρίζει.

Νέα σύμβαση πώλησης ενέργειας συνήψε η Μυτιληναίος στην Ιταλική Δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024. Πρόκειται για σύμβαση αγοράς δυναμικότητας (capacity market) διάρκειας 15 ετών και τιμήματος Euro70.000/MW/έτος για ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 25 MW στο Μπρίντιζι, στα νότια της Ιταλίας. Το έργο έχει αναπτυχθεί και σχεδιαστεί από τον Τομέα RSD της εταιρείας και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί για το 2023. Ο τομέας RSD της Mytilineos αναπτύσσει σήμερα 380 MW BESS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι περαιτέρω επέκταση της τάξης των 600 MW εντός του τρίτου τριμήνου του 2022. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει στην απόκτηση 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που σημαίνει πως έρχονται νέα έργα.

Αν και περίμεναν οι ιθύνοντες μεγαλύτερη συμμετοχή στον διαγωνισμό για το Λιμάνι Καβάλας, έχουν προβληματιστεί από το μικρό ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί θεωρούν πως μπορεί να την «πάθουν» και σε άλλα λιμάνια που θα βγουν. Στο ΤΑΙΠΕΔ κατατέθηκε μόνο μια προσφορά για την προβλήτα Φίλιππος, γεγονός που δεν άρεσε ιδιαίτερα. Αντίθετα, στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον. Τα έργα υποδομών, που δρομολογούνται, σε συνδυασμό με τις σιδηροδρομικές συνδέσεις, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να φτιαχτεί ένας κόμβος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Και όχι μόνο.

Προσλήψεις έρχονται στην Θεσσαλονίκη στον κλάδο της καινοτομίας. Ειδικότερα, Pfizer και Microsoft πρόκειται να προχωρήσουν στην κάλυψη νέων θέσεων εργασίας σε ειδικότητες, που είναι hot. Σε προσλήψεις προχωρά και η JYSK, σε άλλες προφανώς ειδικότητες. Υπενθυμίζεται πως στη Θεσσαλονίκη τρέχουν τρία hub και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δραστηριοποιηθούν και άλλες εταιρείες.

Απώλειες για τον τουριστικό κλάδο σημαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα, όπου οι Ρώσοι πολίτες έρχονταν μαζικά. Ωστόσο, το συνολικό αποτύπωμα των Ρώσων στον ελληνικό τουρισμό είναι μικρό, επομένως η συνολική επίπτωση στην αγορά δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σχετικά με παραγγελίες αλεύρων από χώρες της Α. Ευρώπης, λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, έφεραν και το πρώτο… δελτίο στα τρόφιμα. Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα supermarket, Discount Markt, έβαλε πλαφόν αγορών σε δύο κωδικούς αλεύρι, με 10 τεμάχια του ενός κιλού ανά πελάτη και 15 κιλά ανά πελάτη

Στάση αναμονής τηρεί η Frigoglass, σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στο εργοστάσιο που λειτουργεί στην Ρωσία. Το βάρος έχει πέσει στο εργοστάσιο της Ρωσίας, μετά την αναστολή της δραστηριότητας στο εργοστάσιο της Ρουμανίας λόγω της πυρκαγιάς.  Επομένως, είναι δύσκολο να ανασταλούν οι δραστηριότητες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια σε αυτό το ερώτημα.

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ ιδρύσεως του Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς. Σκοπός του ιδρύματος είναι η συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή της ζωής και του έργου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Κ. Σαμαρά, ως πνευματικού ανθρώπου και πολιτικού άνδρα, η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης με την ανάδειξη γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, η προαγωγή της πολιτικής και επιστημονικής έρευνας και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κοινωνίας και την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων. Στο πρώτο Δ.Σ. του Ιδρύματος μετέχουν η σύζυγος και τα παιδιά του πρ. Πρωθυπουργού καθώς κι οι στενοί του συνεργάτες Δ.Γιάννος, Κ.Μπούρας, Χρ. Λαζαρίδης και Ν.Τσιούτσιας.

The post Η γκρίνια για τον εξωδικαστικό, η σύμβαση ενέργειας της Mutilineos, το Ίδρυμα Α.Σαμαρά και οι προσλήψεις στη Θεσσαλονίκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα