Η νέα διπλωματική κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Απειλές πολέμου, Tayfun και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Αυτό είναι το σημερινό τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, λίγους μήνες πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές σε Αθήνα και Άγκυρα, που κατά «διαβολική» σύμπτωση συμπίπτουν χρονικά κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη.

Του Κώστα Πασίση

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος μεταξύ των δυο χωρών, αν προηγουμένως δεν υπάρξει έμπρακτη

αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, που έχουν ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο.

Ωστόσο στο παρασκήνιο αναπτύσσονται διερευνητικές πρωτοβουλίες για εκτόνωση της έντασης, όπως η περιβόητη συνάντηση των στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, Άννας Μαρίας Μπούρα και Ιμπραήμ Καλίν στις Βρυξέλλες, υπό την παρουσία και επίβλεψη του διπλωματικού σύμβουλου του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σόλτς, αλλά και τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Με αφορμή τη συνάντηση το αμερικανικό ΥΠΕΞ, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου επισημαίνοντας,  ότι η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη «λύπη» τους για τις απειλές Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αυξάνουν μόνο την ένταση και δεν βοηθούν κανέναν.

Σε αντίθεση με τη διπλωματική «λύπη» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ηταν πολύ πιο «καθαρός» και πιο αυστηρός έναντι του Ερντογάν, λέγοντας ότι δε Δεν θα εγκρίνει  την πώληση των F-16 και απαίτησε να σταματήσουν οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές…

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το εν λόγω τετ-α-τετ, που κρατήθηκε για λίγες ώρες μυστικό, πραγματοποιήθηκε για να γίνει το πρώτο βήμα, ώστε οι εντεταλμένοι συνεργάτες των κ.κ Μητσοτάκη και Ερντογάν να μπορούν να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μιλήσουν, αν παραστεί ανάγκη.

Κατά τις ίδιες πηγές η συνάντηση του Βερολίνου δεν αποτελεί κίνηση για επανέναρξη διαλόγου καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο…

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως ένα 24ωρο αργότερα επανήλθε δριμύτερος και απείλησε εκ νέου την Ελλάδα με πυραυλική επίθεση, αν η χώρα μας δε συμμορφωθεί με τις τουρκικές υποδείξεις, όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Σημειώνεται επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον  εθνικό  εναέριο χώρο.

Συγκεκριμένα 31 τουρκικά μαχητικά F-16 και ένα μη επανδρωμένο προχώρησαν σε συνολικά 102 παραβιάσεις και η διαδικασία αναχαίτισης έγινε εμπλοκή, με τα ελληνικά F-16 να «λοκάρουν» τα αντίστοιχα τουρκικά.

Η συνέχεια όμως είναι ακόμη περισσότερο προκλητική. Διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα και κάνοντας το άσπρο- μαύρο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τα τουρκικά!

Την ίδια στιγμή τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν …παιχνίδι για χάρη του Ερντογάν, φτιάχνοντας κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη, ενώ ταυτόχρονα βεβαία αποκαλύπτουν και τον εκνευρισμό του Σουλτάνου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global ανέφερε: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται και όλη η επικράτεια της έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση. Ενώ τώρα σχεδιάζεται Τώρα σχεδιάζεται  και η  αναβάθμιση της βάσης της Σούδας στην Κρήτη.

ΚΥΣΕΑ

Τα τελεσίγραφα Ερντογάν προς τη χώρα μας  λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση και γι αυτό το λόγο ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Η στρατιωτική ηγεσία ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στο …πεδίο, με τη παράνομη λαθρομετανάστευση αλλά και την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, βάσει των συμφωνιών που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για την περαιτέρω θωράκιση της χώρας.

Στην παρούσα φάση προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η προμήθεια νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Τέλος να σημειώσουμε στο πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέο ΚΥΣΕΑ για τις προγραμματισμένες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η παραμονή στο στράτευμα, για έναν ακόμη χρόνο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, θεωρείται δεδομένη.

The post Η νέα διπλωματική κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα