Η ψηφιακή δήλωση γέννησης “έχει λύσει τα χέρια” των γονιών από τη γραφειοκρατία

Έναν χρόνο συμπληρώνει η νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης που «έλυσε» τα χέρια των γονιών και τους απάλλαξε από την γραφειοκρατία. «Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Δεν επιλέξαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης των γεγονότων ζωής με τη γέννηση μόνο για σημειολογικούς λόγους, αλλά και γιατί επρόκειτο για μια από τις πλέον δαιδαλώδεις. Θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε και να ψηφιοποιούμε τις διοικητικές διαδικασίες, ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό,

το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις με περιττές ουρές και διατυπώσεις» τόνισε από την αρχή της λειτουργίας του συστήματος ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος συμμετείχε στον σχεδιασμό της στρατηγικής για την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών «προχωρώντας άμεσα και μεθοδικά».

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο 2020, για κάθε γέννηση ο γονέας έπρεπε να ακολουθήσει μια δαιδαλώδη διαδικασία η οποία περιλάμβανε τα ακόλουθα βήματα:

1) Συλλογή δικαιολογητικών είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθότητα των στοιχείων της «δήλωσης γέννησης» (προπαρασκευαστικό στάδιο)

2) Έκδοση από το μαιευτήριο της «δήλωσης γέννησης»

3) Προσκόμιση από τους γονείς ή από εκπρόσωπο του μαιευτηρίου της «δήλωσης γέννησης» και των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο αρμόδιο ληξιαρχείο εντός δέκα ημερών για τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης γέννησης

4) Παραλαβή αντιγράφου της ληξιαρχικής πράξης γέννησης και προσκόμισή της από τους γονείς σε ασφαλιστικούς φορείς, σε φορείς έκδοσης επιδομάτων, στην έκδοση ΑΜΚΑ και σε ιδιωτικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η διαδικασία απαιτούσε επιπλέον και γνωστοποίηση της γέννησης στο αρμόδιο Δημοτολόγιο, η οποία από το 2018 διεκπεραιωνόταν μέσω του πληροφοριακού συστήματος του «Μητρώου Πολιτών».

Τι έχει αλλάξει εδώ και έναν χρόνο; Η διαδικασία ξεκινά και τελειώνει για τους γονείς σε ένα μόνο σημείο, το μαιευτήριο. Και, μάλιστα, όλη η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται χωρίς να προσκομιστεί κανένα άλλο έγγραφο πέρα από την ταυτότητα ή το διαβατήριο των γονέων, ώστε να ταυτοποιηθούν οι αιτούντες.

Τι μαρτυρούν τα νούμερα:

• Από τις 17-02-2020 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής μέχρι και 28-02-2021, έχουν καταχωρηθεί συνολικά 80.548 ψηφιακές δηλώσεις γέννησης.

• Ήδη από τον Μάιο 2020 το ποσοστό των γεννήσεων που δηλώνονται ψηφιακά κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 85% των συνολικών δηλωθεισών γεννήσεων, ενώ από τον Νοέμβριο 2020 το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 90%.

• Συνολικά στην εφαρμογή έχουν πρόσβαση 130 φορείς, εκ των οποίων 87 είναι δημόσια νοσοκομεία (67%) και 43 είναι ιδιωτικές κλινικές (33%).

• Από τους 130 αυτούς φορείς, οι 120 κάνουν χρήση της εν λόγω εφαρμογής, δηλαδή ποσοστό 92%.

• Οι εναπομείναντες 10 φορείς οι οποίοι αν και έχουν αποκτήσει πρόσβαση έχουν μηδενική καταχώριση στις δηλώσεις γέννησης μέχρι σήμερα, είναι όλοι δημόσια νοσοκομεία όπου δέκα (10) εξ αυτών είναι Κέντρα Υγείας στα οποία είτε δεν γίνονται γεννήσεις είτε δεν έχει συμβεί τοκετός μέχρι σήμερα.

• Από τον Οκτώβριο 2020 παρατηρείται σε γενικές γραμμές μια σταθερή αύξηση τόσο των επιτυχημένων κλήσεων απόδοσης ΑΜΚΑ στα νεογνά όσο και του πλήθους των επιτυχημένων καταχωρήσεων των νεογνών στο μητρώο ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, στο παραπάνω χρονικό διάστημα:

• Σταθερά άνω του 92% των αιτήσεων ανά μήνα οδηγούν στην αυτόματη απόκτηση ΑΜΚΑ για το τέκνο.

• Σταθερά άνω του 75% των αιτήσεων ανά μήνα οδηγούν στην καταχώρηση του τέκνου στο Μητρώο ΕΦΚΑ.

• Επί του συνολικού ποσοστό νεογνών που έλαβαν ΑΜΚΑ και εγγράφηκαν στον ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο 2021, για το 90% εξ αυτών οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν ψηφιακά.

• Μέχρι τις 28-02-2020, υπεβλήθησαν συνολικά 131.642 αιτήματα για επιδότηση τέκνων στον ΟΠΕΚΑ, εκ των οποίων 64.737 αιτήματα υπεβλήθησαν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της δήλωσης γέννησης, δηλαδή ποσοστό περίπου 49%.

• Ειδικότερα για την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, το ποσοστό των αιτημάτων που υποβάλλονται από το υποσύστημα της δήλωσης γέννησης βαίνει ολοένα αυξανόμενο και ανέρχεται τον μήνα Φεβρουάριο στο 73,91%.

• Από τα συνολικά 5.482 αιτήματα χορήγησης επιδόματος γέννησης που υπεβλήθησαν μέσω του υποσυστήματος της δήλωσης γέννησης τον μήνα Φεβρουάριο 2021 4.958 εγκρίθηκαν αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του πολίτη.

• Από τον Νοέμβριο 2020 και εξής, το ποσοστό των αυτόματα εγκεκριμένων αιτήσεων ξεπερνά σταθερά το 90% των συνολικών αιτήσεων.

The post Η ψηφιακή δήλωση γέννησης “έχει λύσει τα χέρια” των γονιών από τη γραφειοκρατία appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα