Ιορδανία: Στηρίζουν τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ οι αραβικές μοναρχίες

Οι αραβικές μοναρχίες, από το Μαρόκο μέχρι τις χώρες του Κόλπου, εξέφρασαν όλες τη στήριξή τους στην Ιορδανία και τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, μετά τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και οικείων της βασιλικής οικογένειας οι οποίοι, σύμφωνα με το Αμάν, επιχείρησαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά, πρίγκιπας Χάμζα, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ 14-16 άλλα πρόσωπα έχουν συλληφθεί με την

κατηγορία ότι αποπειράθηκαν «να πλήξουν την ασφάλεια του βασιλείου», το οποίο θεωρείται ένας «λιμένας σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΠΑ όπως και η Ιορδανία, ήταν η πρώτη που αντέδρασε. Το σαουδαραβικό βασίλειο, με ανάρτηση στο Twitter, εξέφρασε την «πλήρη στήριξή» του στην Ιορδανία και «στις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ και ο πρίγκιπας διάδοχος Χουσέιν για να διαφυλάξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Το 2004 ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ αφαίρεσε τον τίτλο του διαδόχου από τον Χάμζα και τον έδωσε στον γιο του, τον Χουσέιν.

Τη στήριξή τους εξέφρασαν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπν Χαμάντ Αλ Θάνι, τηλεφώνησε απευθείας στον Αμπντάλα Β΄ για να τον διαβεβαιώσει για τη στήριξή του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν, τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC).

Το πρώτο τηλεφώνημα προς τον Αμπντάλα Β΄ έγινε από ένα άλλο βασίλειο, αυτό του Μαρόκου. Ο Μαροκινός βασιλιάς Μοχάμεντ Στ΄, που ανέλαβε καθήκοντα την ίδια χρονιά με τον Ιορδανό μονάρχη, το 1999, του διαμήνυσε «την αλληλεγγύη του» και την «πλήρη στήριξή του σε όλες τις αποφάσεις που έλαβε».

Την «πλήρη αλληλεγγύη της» εξέφρασε επίσης η Αίγυπτος ενώ το Ιράκ τόνισε ότι «στέκει στο πλευρό του ιορδανικού βασιλείου». Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι πρόκειται να συναντηθούν προσεχώς με τον Αμπντάλα Β΄ στη Βαγδάτη.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε «το κύρος» του βασιλιά «στον ιορδανικό λαό και στους Άραβες γενικότερα», μέσω του γενικού γραμματέα του, του Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ.

Από το Ισραήλ, τον γείτονα της Ιορδανίας, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς έκρινε ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση», σημειώνοντας όμως ότι «μια ισχυρή και ευημερούσα Ιορδανία είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ, όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομία».

Ο αντιπρόεδρος τη ιορδανικής κυβέρνησης Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τον πρίγκιπα Χάμζα και τους συλληφθέντες ότι «συνεργάστηκαν» με μια ξένη δύναμη για να πλήξουν την ασφάλεια της Ιορδανίας. Ο Σαφάντι δεν διευκρίνισε ωστόσο ποια ξένη δύναμη εννοούσε.

Σύμφωνα με τον Σαφάντι, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να επιλυθεί η κρίση στους κόλπους της βασιλικής οικογένειας, όμως ο πρίγκιπας Χάμζα δεν συνεργάζεται. «Είναι μια ρήξη με τις παραδόσεις και τις αξίες της χασεμιτικής δυναστείας», πρόσθεσε.

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post από την πλευρά της έγραψε ότι επρόκειτο για μια συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του βασιλιά.

Μολονότι έχει μπει στο περιθώριο εδώ και χρόνια, ο πρίγκιπας Χάμζα εξόργισε τις αρχές επειδή σφυρηλάτησε δεσμούς με δυσαρεστημένους ηγέτες ισχυρών φυλών. Τα πρόσωπα αυτά, μέλη ομάδων με χαλαρή οργάνωση που είναι γνωστές ως Χεράκ, τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθούσαν να οργανώσουν διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς, σε μια χώρα η οικονομία της οποίας έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία.

The post Ιορδανία: Στηρίζουν τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ οι αραβικές μοναρχίες appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα