Ι.Σμυρλής: Οι στρατηγικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας

Με το 2ο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, επιβεβαιώνεται έμπρακτα η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάρτιση του Σχεδίου Εξωστρέφειας σε ετήσια βάση τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής στην ομιλία του, κατά την παρουσίασή του.

Κάνοντας έναν απολογισμό του 1ου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας που καταρτίστηκε το 2021, ο κ. Σμυρλής έδωσε το αποτύπωμά του, εξηγώντας ότι περιλάμβανε 458 δράσεις που αφορούσαν 38 χώρες-στόχους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εξαγωγές

ελληνικών προϊόντων, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν 164 δράσεις εξωστρέφειας, τη στιγμή που στον τομέα της προσέλκυσης ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) υλοποιήθηκαν πάνω από 35 δράσεις, με εμβληματικές επενδύσεις στον τομέα του εμπορίου, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, 54 δράσεις που αφορούσαν τις διμερείς σχέσεις και 26 δράσεις για την ενδυνάμωση της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας.

Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι, όπως και πέρυσι, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας δομείται γύρω από 3 στρατηγικούς άξονες: την ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, την αναβάθμιση της εξωστρέφειας και ενίσχυση των δράσεων της οικονομικής διπλωματίας και την ενδυνάμωση του ρόλου και της παρουσίας της χώρας μας στο πλαίσιο των πολυμερών οικονομικών σχέσεων. Περιλαμβάνει δε 670 δράσεις σε 47 χώρες-στόχους, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 46% σε σχέση με το 2021.

Ο ΓΓ ΔΟΣΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών -έχοντας πλέον την ευθύνη της οικονομικής διπλωματίας και της εξωστρέφειας- «λαμβάνουμε κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, προκειμένου τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες να γίνουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές και η χώρα να αναδειχθεί σε έναν σταθερό, αξιόπιστο και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, έχει σχεδιαστεί η Εργαλειοθήκη της Εξωστρέφειας, με εργαλεία που κατηγοριοποιούνται σε 4 βασικούς άξονες: 1) Εργαλεία Προώθησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, 2) Εργαλεία ‘Αρσης των εμποδίων, 3) Εργαλεία για την ανάπτυξη συνεργασιών σε περιφερειακό επίπεδο και 4) Χρηματοδοτικά Εργαλεία.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σμυρλής επισήμανε ότι η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τα μοναδικά πλεονεκτήματά της και να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει ως σπουδαίος γεωστρατηγικός κόμβος ασφάλειας και σταθερότητας, ως κόμβος εμπορίου, επενδύσεων, τεχνολογίας και καινοτομίας, εξωστρέφειας, ως πρωταγωνίστρια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, με το σύνολο των 670 δράσεων, που περιλαμβάνει, αποτυπώνει ξεκάθαρα την ολιστική μας προσέγγιση και το στρατηγικό σχεδιασμό μας για την οικονομική διπλωματία. Το όραμά όλων μας για την Ελλάδα,κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης.

The post Ι.Σμυρλής: Οι στρατηγικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα