Κίνα: «Μηδενική ανοχή» απέναντι στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν

Η Κίνα δεσμεύεται να μην αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι «η χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση του νησιού παραμένει στο τραπέζι ως «ύστατη επιλογή».

Η νέα προειδοποίηση διατυπώνεται μετά τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας τις τελευταίες ημέρες στην περίμετρο του νησιού σε απάντηση της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των

ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Η επίσκεψη εξελήφθη από το Πεκίνο ως πρόκληση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευθεί να μην έχουν καμία επίσημη σχέση με την Ταϊβάν.

Το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν, οργανισμός της κινεζικής κυβέρνησης, δημοσίευσε σήμερα «λευκή βίβλο», στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο σκοπεύει να ανακαταλάβει το νησί, κυρίως μέσω οικονομικών κινήτρων.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο χώρο (συνεργασίας) ώστε να φθάσουμε στην ειρηνική επανένωση», αναφέρεται στο έγγραφο του Πεκίνου.

«Αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ψευδοανεξαρτησία της Ταϊβάν και αυτό υπό οποιαδήποτε μορφή».

Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν, μία δημοκρατία 23 εκατομμυρίων κατοίκων που ακολουθεί τον δικό της ανεξάρτητο δρόμο από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, αποτελεί επαρχία της, η οποία δεν έχει γίνει δυνατόν να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα.

Κόκκινες γραμμές

Στις επτά δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει, ο κομμουνιστικός στρατός δεν έχει κατορθώσει να ανακατακτήσει το νησί της Ταϊβάν, που παραμένει υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας της Κίνας – το καθεστώς που κυβερνούσε την Κίνα και ηττήθηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο.

«Δεν υποσχόμαστε ότι θα απεμπολήσουμε την χρήση στρατιωτικής βίας», τονίζεται στην λευκή βίβλο του Πεκίνου, της πρώτης που δημοσιεύεται για την Ταϊβάν από το 2000.

«Η στρατιωτική βία θα χρησιμοποιηθεί ως ύστατη επιλογή, σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Θα αναγκασθούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα απέναντι στις προκλήσεις των αυτονομιστών ή ξένων δυνάμεων, εάν αυτές παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές μας».

Η λευκή βίβλος υπόσχεται επίσης οικονομική ευημερία με την «επανένωση».

Η Κίνα προτείνει την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων, των σχέσεων στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας ή επίσης την ενθάρρυνση περαιτέρω οικονομικής «ολοκλήρωσης» μέσω «προτιμησιακών πολιτικών».

«Με μία ισχυρή πατρίδα στην οποία θα μπορούν να στηρίζονται, οι συμπατριώτες μας Ταϊβανέζοι θα είναι πιο ισχυροί, πιο σίγουροι, πιο εξασφαλισμένοι και θα χαίρουν μεγαλύτερου σεβασμού στην διεθνή σκηνή», υπόσχεται το κείμενο.

Ολο και περισσότεροι νέοι Ταϊβανοί έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσουν ταυτότητα διαφορετική της ηπειρωτικής Κίνας.

Η τάση ενθαρρύνεται από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και ανέλαβε την εξουσία το 2016.

«Επίσκεψη πρόκληση»

Αντίθετα με την προηγούμενη ηγεσία, η Τσάι Ινγκ-γουέν αρνείται να θεωρήσει ότι η Ταϊβάν και η Κίνα ανήκουν σε «μία μοναδική Κίνα». Η θέση αυτή οδήγησε σε αποφασιστική επιδείνωση των σχέσεων της Ταϊπέι με το Πεκίνο.

Παρά τις συνθήκες έντασης των τελευταίων ημερών, πολιτικός της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, ο Αντριου Χσιά Λι-γιαν, επισκέφθηκε σήμερα την ηπειρωτική Κίνα για να συναντηθεί με επιχειρηματίες και φοιτητές του νησιού που ολοκληρώνουν στην Κίνα καθεστώς καραντίνας.

Ανώτατος διπλωμάτης, πρώην επικεφαλής του οργανισμού της Ταϊβάν που είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την ηπειρωτική Κίνα, ο Αντριου Χσιά Λι-γιαν είναι αντιπρόεδρος της Kuomintang (KMT), του άλλου μεγάλου κόμματος της Ταϊβάν, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας και υποστηρίζει την ανάπτυξη ρεαλιστικών σχέσεων με το Πεκίνο.

«Οχι μόνο πρόκειται για κακή επιλογή της χρονικής στιγμής», αλλά «επιπλέον αποτελεί προσβολή προς τον στρατό μας που δεν φείδεται προσπαθειών για την προστασία της χώρας μας», κατήγγειλε στο Facebook το προεδρικό κόμμα της Ταϊβάν.

Η Κίνα θεωρεί «αυτονομιστικό» το κόμμα της προέδρου της Ταϊβάν, αλλά και κάθε πρόσωπο που αγωνίζεται δημόσια για την ανεξαρτησία ή για την αποδυνάμωση της κινεζικής ταυτότητας των Ταϊβανών.

Ο κινεζικός στρατός διεξήγαγε τις τελευταίες ημέρες μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, με σενάριο τον αποκλεισμό του νησιού.

Οι ασκήσεις επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Κυριακή, αλλά συνεχίσθηκαν και αυτήν την εβδομάδα. Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε τελικά σήμερα ότι «το σύνολο των αποστολών ολοκληρώθηκαν», κηρύσσοντας την λήξη τους.

Ο στρατός της Ταϊβάν διεξήγαγε χθες τις δικές του ασκήσεις στο πλαίσιο εκπαίδευσης για την απόκρουση μίας κινεζικής επίθεσης κατά του νησιού.

The post Κίνα: «Μηδενική ανοχή» απέναντι στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα