Κ.Καραμανλής: Αντιπλημμυρικά έργα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ
Στην πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στον Κηφισό και στον Πλατύ Ποταμό της Κρήτης αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη.
«Επειδή υπήρξε μια τεράστια καταστροφή στον Κηφισό, ήρθε η Κεντρική Διοίκηση μετά από εισήγηση και πρόταση της Περιφέρειας και είπε πως θα κάνει την αποκατάσταση της πολύ μεγάλης ζημιάς».
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί και υποβληθεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η υδρολογική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2020 η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων.
«Εμείς ως Υπουργείο, αναμένουμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, και όταν τις λάβουμε θα προβούμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρωθούν τα έργα», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρόσθεσε ότι θα «προστατευθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, αλλά και το περιβάλλον, στον Κηφισό».
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως σύμφωνα με την υδρολογική μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος γίνεται σαφές ότι τα υφιστάμενα τμήματα του Κηφισού μέχρι την Αττική Οδό, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, αναμένεται να υπερχειλίσουν, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
«Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι κινείται με πολύ προσεκτικά βήματα», τόνισε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε ότι «ήδη τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται σε όλη την Ελλάδα ξεπερνάνε τα 1,5 δισ. ευρώ», σημειώνοντας ότι: «Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μεταξύ του να προστατέψουμε τις περιουσίες και ζωές, χωρίς όμως να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον».
Σημείωσε, μάλιστα, πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον Κηφισό όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, γιατί ο Κηφισός έχει πολύ μικρή διατομή, βρίσκεται εντός αστικού ιστού και ένα μεγάλο μέρος του είναι κλειστό.
«Είναι περίεργο να μας κατηγορείτε για fast track διαδικασίες. Όταν δεν κάνουμε fast track διαδικασίες λέτε γιατί πλημμυρίζουμε και θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Κι όταν κάνουμε fast track, μας κατηγορείτε ότι δεν τηρούμε τις διαδικασίες και ότι ξηλώνουμε ό,τι πράσινο έχει απομείνει», είπε ο κ. Καραμανλής και ενημέρωσε ότι στην μελέτη, που έχει υποβάλλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνονται μεταξύ άλλων δεντροφυτεύσεις στην παραποτάμια περιοχή κατά μήκος των έργων.
Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε το ελληνικό Κοινοβούλιο πως τα αντιλημμυρικά έργα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε όλη τη χώρα γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή προς το περιβάλλον. «Θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλά θέλουμε να προστατέψουμε και τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές, σε μια περιοχή που είναι εξόχως προβληματική, όπως ο Κηφισός. Χρειάζονται παρεμβάσεις της πολιτείας για να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είπε ότι το τελευταίο φυσικό κομμάτι του Κηφισού κινδυνεύει να υποστεί καταστροφικές επεμβάσεις, τόσο όσον αφορά την αποψίλωση των δένδρων, αλλά και όσον αφορά την αλλοίωση της φυσικής του κοίτης, τους εκβραχισμούς και κάθε λογής εργολαβίες επεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα. «Θα μου πείτε: ‘Τι να κάνουμε; Πρέπει να σώσουμε, κύριε Αρσένη, τους ανθρώπους από τις πλημμύρες. Είχαμε πλημμύρα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους’», συνέχισε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 για να υπογραμμίσει: «η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά αυτά που θα ισοπεδώσουν ό,τι έχει μείνει φυσικό στο Κηφισό, από Κόκκινο Μύλο μέχρι Αττική Οδό, κόστισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, δεν έχει επικαιροποιημένα στοιχεία. Βασίζεται σε χάρτες του 1999. Βγάζει λάθος πλημμυρική γραμμή. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν περιλαμβάνει πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, ούτε καν πρόσφατα έργα, παραδείγματος χάρη, αυτά της διοίκησης Δούρου που στοίχισαν 9 εκατομμύρια ευρώ. Καμία από τις δημοτικές αρχές -ούτε Αχαρνές, ούτε Μεταμόρφωση, ούτε Νέα Φιλαδέλφεια- δεν έχει φέρει τη μελέτη στα δημοτικά συμβούλια έως σήμερα. Επίσης, παραβιάζει δύο οδηγίες, την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60 καθώς και την Οδηγία για τις πλημμύρες 2007/60, όπως επίσης και το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2013/249. Επίσης, παραβιάζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας υποχρεώνει να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη ροή των ποταμών μέχρι το 2030, κάτι που η Κυβέρνησή σας δεν έχει καν νομοθετήσει έως σήμερα».
Εγώ δεν διαφωνώ ότι είναι τεράστιος ο πλημμυρικός κίνδυνος», συνέχισε ο Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «είναι τεράστιος ο πλημμυρικός κίνδυνος, όταν τσιμεντοποιείς και άρα το πλημμυρικό φορτίο δεν απορροφάται καθόλου και μένει όλο και γίνεται τουρμπίνα σε αυτόν τον τσιμεντένιο διάδρομο. Είναι τεράστιος ο πλημμυρικός κίνδυνος, όταν έχεις -όπως έχεις- όλα τα αμαξοστάσια των δήμων μέσα στο ευρύτερο ρέμα και γι’ αυτό περίπου έγινε το κοντέινερ που έφυγε και έφραξε το γεφυράκι στον ΗΣΑΠ. Έτσι έγινε η μεγάλη πλημμύρα του 2015 που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, όχι επειδή είχες έναν φυσικό ποταμό. Αντίστοιχα το 2019 στα συρματοκιβώτια, στο μέρος δηλαδή που είχατε επέμβει ξανά με τα συρματοκιβώτια, εκείνα διαλύθηκαν και έφραξαν τη ροή του ποταμού και δημιουργήθηκε πλημμύρα.
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται εντελώς σε λάθος τεχνολογία και βάση, με τρόπους που έχουν ξεπεραστεί σε όλη την Ευρώπη και όμως συνεχίζετε και μας λέτε ότι δίνετε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να το κάνετε αυτό, όχι μόνο στον Κηφισό, αλλά και στην Πικροδάφνη και στο μέγα ρέμα Ραφήνας και στον Ερασίνο, σε φυσικά και προστατευόμενα ρέματα, αυτά είναι που προκαλούν τις πλημμύρες, κύριε Υπουργέ. Ανησυχώ εδώ πέρα διπλά. Ανησυχώ γι’ αυτό το έργο, για το οποίο έχει τελειώσει η δημόσια διαβούλευση και ανησυχώ γι’ αυτό το έργο τόσο όσον αφορά το τι σημαίνει καταστροφή ενός από τους τελευταίους φυσικούς υδάτινους διαδρόμους της πόλης και ανησυχώ γι’ αυτό το έργο, γιατί σημαίνει -με τον τρόπο που πάτε να το κάνετε- αύξηση του πλημμυρικού κινδύνου. Κρατήστε το αυτό, γιατί θα με θυμηθείτε στο μέλλον».
«Εμείς δεν θα δημοπρατήσουμε ποτέ ένα έργο, χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση»
«Εμείς δεν θα δημοπρατήσουμε ποτέ ένα έργο χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, με αντικείμενο την «υλοποίηση του έργου του Πλατύ ποταμού και των συνοδών εγγειοβελτιωτικών έργων του».
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τα έργα στον Πλατύ ποταμό εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπλημμυρικών έργων και γενικότερα έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων που γίνονται στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η κατασκευή φραγμάτων στον Μπραμιανό, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, και τον Ταυρωνίτη, όπου την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ με ενδεικτικό προϋπολογισμό 215 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του έργου στον Πλατύ Ποταμό, προϋπολογισμού 160 εκατομμυρίων ευρώ, προχωράει.
«Είμαστε λοιπόν κοντά στην δημοπράτηση του έργου, αφού ολοκληρώσουμε τις επίπονες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση για αυτό το έργο. Διότι εμείς δεν θα δημοπρατήσουμε ποτέ ένα τέτοιο έργο χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επομένως σε κάθε περίπτωση η δέσμευση μας παραμένει ότι το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2022, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του, και για αυτό εργαζόμαστε», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Συμπλήρωσε δε ότι αυτά τα λεγόμενα «πράσινα έργα νέας γενιάς» χρηματοδοτούνται από συγκεκριμένους φορείς και για αυτό η Κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «Όπως και όλα τα άλλα έργα που καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε με μεθοδικότητα και χωρίς πολλά λόγια, έτσι κι αυτό θα το καταφέρουμε. Και θα κάνουμε ένα έργο διαχείρισης υδάτινων πόρων, που είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τους κατοίκους του Ηρακλείου και για ολόκληρη την Κρήτη».
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου επισήμανε πως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής ότι η δημοπράτηση του έργου θα γίνει μέχρι το τέλος του 2021, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για τη χρηματοδότηση του έργου, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είτε με εναλλακτικό σχέδιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Σήμερα, είμαστε έναν χρόνο μετά, και βέβαια γύρω στους επτά μήνες εκπρόθεσμοι, εσείς ως προς τη δέσμευσή σας για δημοπράτηση του έργου και μάλιστα πριν από ενάμιση μήνα ο τεχνικός σύμβουλος ζήτησε άλλη μια παράταση, προκειμένου να υλοποιήσει τα ζητήματα που του έχουν ανατεθεί μέσω της σύμβασης τεχνικού συμβούλου», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και πρόσθεσε ότι οι τέσσερις διαδοχικές παρατάσεις και η καθυστέρηση οριστικών αποφάσεων, για τη δημοπράτηση του έργου, εγείρουν ερωτηματικά και ανησυχία στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. «Όλοι έχουμε παραδεχτεί -και εννοώ κόμματα, επιστημονικοί φορείς, κοινωνικοί φορείς- ότι ο πρωτογενής τομέας είναι πάρα πολύ κρίσιμος και πρέπει να στηριχθεί. Άπτεται του ζητήματος της διατροφικής επάρκειας, διατροφικής αυτάρκειας και πραγματικά πρέπει να μπει σε προτεραιότητα», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.
The post Κ.Καραμανλής: Αντιπλημμυρικά έργα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: Η πρώτη χώρα που επαναφέρει τις μάσκες στις πτήσεις
- Μωβ μέδουσες: «Σαν να με χτύπησε ρεύμα» - Δείτε σημάδια που άφησε σε λουόμενη
- Η Ραλλία Χρηστίδου ετοιμάζεται να πάρει το πτυχίο στα 42 της
- Επέμβαση στην καρδιά ο Δημήτρης Μελισσανίδης
- Κουρούτα: Στο νοσοκομείο 30χρονος μετά από καυγά - Δέχθηκε βαριά χτυπήματα στο πρόσωπο
- «Σατανική» οικιακή βοηθός νάρκωνε και λήστευε ηλικιωμένους σε Αθήνα, Πειραιά και βόρεια προάστια
- Εδώ η Φαίη , εκεί η Φαίη, που πάει η Φαίη;
- Δύο Έλληνες έφτιαξαν εφαρμογή που προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος και η ιδέα τους έφτασε στο MIT!
- Τέταρτη δόση εμβολίου Ελλάδα: 10.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες
- Η Ελλάδα αποκτά νέα όπλα για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Η αλλαγή στρατηγικής και ο «εφιάλτης» των S-400
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Τελευταία Νέα The President
- Κ.Καραμανλής: Αντιπλημμυρικά έργα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ
- Τ.Ερντογάν: Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο
- Θ.Πλεύρης: Να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρτηση του Π.Πολάκη για το «πόθεν έσχες» μου
- Live η ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος Erasmus
- Στον Εισαγγελέα οι δύο συλληφθέντες για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου 42χρονου σε μπαρ της Ραφήνας
- ΥΠΕΞ: Δεν υφίσταται καμία βάση για την απέλαση των Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία
- Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο
- Καλοκαιρία με λίγες νεφώσεις. Πιθανότητα βροχής κατά τόπους στα ηπειρωτικά
- 7.682 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι και 97 διασωληνωμένοι
- Παράταση ΦΠΑ 6% σε μάσκες και μέσα ατομικής προστασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στοιχεία για τις απολεσθείσες δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας έδωσε ο Κ. Τσιάρας
- Αλεξανδρούπολη: Εγκαινιάστηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης από τη Λίνα Μενδώνη
- G7: Θα ανακοινώσουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
- Κρήτη: Ακόμα ένα μωρό στην κλινική COVID-19 νεογνών του «Βενιζέλειου»
- Κινείται «επιθετικά» η Κίνα, φτιάχνει δικό της ΔΝΤ και «αντί – δολάριο»
- Καλός αλλά «άσφαιρος» ο Ολυμπιακός, 0-0 με την Κρακόβια
- Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Κανένα ζήτημα για την ανεξαρτησία της ΡΑΕ»
- Απαγορεύτηκε η είσοδος του Γ.Γ. του Τ/κ Αριστερού Κινήματος στην Τουρκία
- Τεχεράνη και Ουάσινγκτον θα αρχίσουν την Τρίτη στη Ντόχα έμμεσες συνομιλίες
- Μαρτίνς: «Είδαμε καλά πράγματα» – Τι είπε για τον Ζινκερνάγκελ