Κομισιόν: Κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κανόνες σε επίπεδο Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Η προτεινόμενη οδηγία θα ποινικοποιήσει τον βιασμό στη βάση της έλλειψης συναίνεσης, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και την κυβερνοβία, η οποία περιλαμβάνει: τη μη συναινετική κοινολόγηση εικόνων προσωπικής φύσης, την παρενοχλητική κυβερνοπαρακολούθηση, την κυβερνοπαρενόχληση και την υποκίνηση βίας ή μίσους στον κυβερνοχώρο. Οι νέοι κανόνες ενισχύουν επίσης την πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη και παροτρύνουν
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε: «Θέλω η Ευρώπη να βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών παρέχοντας προστασία και υποστήριξη. Θέλω μια κοινωνία στην οποία η βία κατά των γυναικών προλαμβάνεται, καταδικάζεται και διώκεται όταν εκδηλώνεται. Η στιγμή για δικαιοσύνη και ισότητα είναι τώρα. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζουμε σήμερα τους κατάλληλους κανόνες για την επιτάχυνση των αλλαγών.»
Βασικά στοιχεία των προτεινόμενων νέων κανόνων:
– Ποινικοποίηση του βιασμού, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της κυβερνοβίας –
Η Επιτροπή προτείνει την ποινικοποίηση των ακόλουθων αδικημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ: i) του βιασμού στη βάση της έλλειψης συναίνεσης· ii) του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων iii) της παρενοχλητικής κυβερνοπαρακολούθησης iv) της μη συναινετικής κοινολόγησης εικόνων προσωπικής φύσης v) της κυβερνοπαρενόχλησης και vi) της υποκίνησης βίας ή μίσους στον κυβερνοχώρο.
Η πρόταση συμπληρώνει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθιστώντας την λειτουργική με τον ορισμό του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου που σχετίζεται με την κυβερνοβία. Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει ταχεία δικαστική διαδικασία για τη γρήγορη αφαίρεση του σχετικού διαδικτυακού περιεχομένου.
Η αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα, σημείωσε ότι «πάρα πολλές γυναίκες και κορίτσια πέφτουν θύματα βιασμού, παρενόχλησης ή κακοποίησης. Το γεγονός αυτό δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ευρώπη. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν βελτιώνεται με επαρκή ταχύτητα, ενώ η βία στο διαδίκτυο διογκώνεται. Σήμερα προτείνουμε την πρώτη στα χρονικά ενωσιακού επιπέδου νομοθεσία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Οι κανόνες αυτοί θα προσφέρουν πραγματικά εργαλεία στα θύματα. Οι δράστες πρέπει να υφίστανται συνέπειες για τις πράξεις τους.»
– Ασφαλείς διαδικασίες καταγγελίας και διαδικασίες εκτίμησης επικινδυνότητας –
Η πρόταση αντιμετωπίζει το ζήτημα της ελλιπούς καταγγελίας των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα. Εισάγει νέους τρόπους για την καταγγελία βίαιων πράξεων, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου και είναι ασφαλέστεροι, ευκολότεροι, πιο προσβάσιμοι -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του διαδικτύου – και φιλικοί προς τα παιδιά. Οι επαγγελματίες, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ή οι ψυχίατροι, δεν θα εμποδίζονται πλέον από τα καθεστώτα επαγγελματικού απορρήτου να αναφέρουν τις τυχόν εύλογες υπόνοιες που έχουν για την ύπαρξη επικείμενου κινδύνου σοβαρής σωματικής βλάβης. Επιπλέον, οι αρχές θα υποχρεούνται να διενεργούν ατομική εκτίμηση επικινδυνότητας όταν το θύμα έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που ενέχει ο δράστης. Στη βάση αυτή, οι αρχές θα πρέπει να παρέχουν άμεση προστασία μέσω επειγουσών εντολών απαγόρευσης ή προστασίας.
– Σεβασμός της ιδιωτικότητας των θυμάτων στις δικαστικές διαδικασίες και δικαίωμα αποζημίωσης –
Βάσει της πρότασης της Επιτροπής, αποδεικτικά στοιχεία ή ερωτήματα που αφορούν την ιδιωτική ζωή των θυμάτων, ιδίως το σεξουαλικό ιστορικό τους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν είναι απολύτως αναγκαία. Τα θύματα θα έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν πλήρη αποζημίωση από τον δράστη για τη ζημιά που υπέστησαν, συμπεριλαμβανομένης αποζημίωσης για τις δαπάνες τους για υγειονομική περίθαλψη και υπηρεσίες υποστήριξης, τα απολεσθέντα εισοδήματά τους και τη σωματική και ψυχολογική βλάβη τους. Τα θύματα θα πρέπει επίσης να μπορούν να λάβουν αποζημίωση στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας.
– Υποστήριξη των θυμάτων μέσω τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας και κέντρων υποστήριξης θυμάτων βιασμού –
Για την αντιμετώπιση των πολύ ειδικών αναγκών των θυμάτων σεξουαλικής βίας, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την παροχή από τα κράτη μέλη εξειδικευμένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κέντρων υποστήριξης θυμάτων βιασμού. Τα θύματα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που προσπαθούν να ξεφύγουν από ένοπλες συγκρούσεις, θα πρέπει να λαμβάνουν στοχευμένη υποστήριξη από τα κράτη μέλη. Επιπλέον, βάσει της πρότασης, θα πρέπει να υπάρχει εθνική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για την υποστήριξη των θυμάτων βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας, η οποία να είναι διαθέσιμη δωρεάν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όταν το θύμα είναι παιδί, οι αρχές θα πρέπει να παρέχουν κατάλληλη για την ηλικία του υποστήριξη που θα αποσκοπεί στην προάσπιση του συμφέροντος του παιδιού. Τα θύματα κυβερνοβίας θα δικαιούνται επίσης επαρκή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της παροχής συμβουλών σχετικά με τους τρόπους αναζήτησης νομικής βοήθειας και τους τρόπους αφαίρεσης διαδικτυακού περιεχομένου.
Στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, θα πρέπει να διατίθενται υπηρεσίες εξωτερικής συμβουλευτικής υποστήριξης για τα θύματα και τους εργοδότες.
– Καλύτερος συντονισμός και συνεργασία –
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να διαβουλεύονται μεταξύ τους σε ποινικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω της Eurojust και του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου. Για την καταγραφή της προόδου και την παρακολούθηση της κατάστασης σε όλα τα κράτη μέλη, η Επιτροπή προτείνει επίσης τη θέσπιση υποχρέωσης των κρατών μελών να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, τα οποία θα τροφοδοτούν με στοιχεία έρευνα σε επίπεδο ΕΕ που θα διενεργείται ανά πενταετία.
– Έκθεση του 2022 για την ισότητα των φύλων –
Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης την έκδοση του 2022 της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ. Το 2021 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την υποβολή νομοθετικών προτάσεων, καθώς υποβλήθηκαν προτάσεις για τη μισθολογική διαφάνεια και την επάρκεια των κατώτατων μισθών στην ΕΕ, καθώς και για μια νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία θα συμβάλλει στην προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο. Τον Δεκέμβριο του 2021 η Επιτροπή πρότεινε επίσης να συμπεριληφθούν η ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους στον κατάλογο των ενωσιακών εγκλημάτων.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες έχουν πληγεί δυσανάλογα από την πανδημία. Κατά τη διάρκεια του 2020, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 0,5% έναντι του 2019, έπειτα από μια δεκαετία σταθερής αύξησης. Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθούν να αποτελούν εκτεταμένα φαινόμενα στην ΕΕ, αποτελούν δε φαινόμενα που επίσης επιδεινώθηκαν από την πανδημία, όπως και η διαδικτυακή βία.
Όπως προκύπτει επίσης από την έκθεση, η μη αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας έχει οικονομικό κόστος – εκτιμώμενου ύψους 289 δισ. ευρώ ετησίως.
It is the first time, we are proposing EU-wide law to combat #ViolenceAgainstWomen.
Our new proposal means better protection of women online and offline, better access to justice, including easier ways to report violence and better support to survivors. pic.twitter.com/mae34pnuXo
— European Commission (@EU_Commission) March 8, 2022
The post Κομισιόν: Κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζελένσκι: "Ευγνώμων στις ΗΠΑ για το χτύπημα στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν"
- Κάτω από 2 λάθη Μπαμπινιώτης: Θα κάνεις το 10/10 στο κουίζ ορθογραφίας που θεωρείται το πιο δύσκολο στην Ελλάδα;
- Ράδιο Αρβύλα: Η δυσάρεστη έκπληξη στο τέλος της εκπομπής – «Σήμερα χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο»
- Η Πολωνία θέτει στη διάθεση των ΗΠΑ όλα τα αεροσκάφη MiG-29
- Jerusalem Post: Η τελευταία «προσφορά» του Πούτιν στον Ζελένσκι για τη λήξη του πολέμου
- Βίντεο: Η στιγμή που ουκρανικές αντιαρματικές ρουκέτες καταστρέφουν ρωσικά τεθωρακισμένα
- Jerusalem Post: Η Ρωσία έχει δώσει μια «τελική» εκδοχή της προσφοράς της για τον τερματισμό της κρίσης
- Χριστίνα Παππά: Δύσκολες ώρες για την ηθοποιό – Στο νοσοκομείο αγαπημένο της πρόσωπο
- «Ο Θεός της σφαγής» έρχεται Θεσσαλονίκη
- Σιδηροδρομική γέφυρα Μάναρη- Μοναδικό κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Επαφές Ν.Δένδια στη Βιέννη
- Κομισιόν: Κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας
- Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις προσπάθειες Ρώσων να καταλάβουν Χαρκίβ και Μικολάγιφ
- Λευκός Οίκος: Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας
- Τελευταία Νέα The President
- Κομισιόν: Κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας
- Λευκός Οίκος: Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας
- Επαφές Ν.Δένδια στη Βιέννη
- Ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις προσπάθειες Ρώσων να καταλάβουν Χαρκίβ και Μικολάγιφ
- Συνάντηση Ν.Δένδια – Ρ.Βάγκνερ για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Αν.Μεσόγειο
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 27 άμαχοι νεκροί στην Χαρκίβ
- Ζελένσκι: Η «αποναζιστικοποίηση» που κήρυξε ο Πούτιν είναι καθαρός ναζισμός
- A.Ξανθός: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ
- Ν.Δένδιας: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για όσους θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θετικός στον κορωνοϊό ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Ειδική μεταγωγή στον Κορυδαλλό
- «Ο Θεός της σφαγής» έρχεται Θεσσαλονίκη
- Δώρο του Ερυθρού Αστέρα στον Ολυμπιακό (65-62)
- Jerusalem Post: Η τελευταία «προσφορά» του Πούτιν στον Ζελένσκι για τη λήξη του πολέμου
- Η FIFA επιβεβαίωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Μουντιάλ
- Ρωσία: Η L’Oreal κλείνει καταστήματα και ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου
- Επιτυχής και γόνιμη η λαϊκή συνέλευση στον οικισμό Αβύθου του Δήμου Αιγιαλείας
- Μπάιντεν: «Η ελευθερία κοστίζει» – Η Ουκρανία δεν θα γραφτεί ποτέ στην Ιστορία ως νίκη για τον Πούτιν!
- Η Παρί Σεν Ζερμέν προσέφερε 50.000 ευρώ στα παιδιά της Ουκρανίας