“Με το εμβόλιο δεν ξεμπερδεύουμε. Είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο στη μάχη” Του Γιώργου Καργιολάκη

Η παραπληροφόρηση και η υπερβολή που θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες σχετικά με τα εμβόλια, είναι συνέχεια μιας κατάστασης που καλλιεργείται καιρό τώρα από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων. Τις επόμενες -λοιπόν- μέρες που θα εμβολιάζεται όλο και περισσότερος κόσμος, θα εμφανίζονται διάφορα ανεπιθύμητα συμβάντα και ιατρικά λάθη. Το περιβάλλον δεν είναι αποστειρωμένο όπως μια κλινική μελέτη.

Γράφει ο Γιώργος Καργιολάκης*

Γι’ αυτό παρακολουθούνται μετεγκριτικά όλα τα φάρμακα, που κυκλοφορούν και ειδικά στα νέα,

δηλώνονται στην αρχή πολύ περισσότερα ανεπιθύμητα συμβάντα (που μπορεί να είναι και ανεπιθύμητες ενέργειες) σε σχέση με όταν περάσει αρκετός καιρός. Και αυτό είναι καλό, δείχνει ότι λειτουργεί το σύστημα και προσωπικά θα προβληματιζόμουν αν δεν δηλώνονται ανεπιθύμητες και όλα είναι τέλεια. Δεν υπάρχει τέλειο. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι τα εμβόλια είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας εναντίον της πανδημίας και όχι η μαγική λύση:

1. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την αποτελεσματικότητά τους από μόλυνση από τον ιό και αν προστατεύουν.

2. Δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν.

3. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός στη διανομή των εμβολίων, αλλά και στην επιλογή των πληθυσμών που είναι σε προτεραιότητα.

4. Λεπτομερής ενημέρωση των ιατρών σε λεπτομέρεια για κάθε εμβόλιο που κυκλοφορεί, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν παρατηρηθεί στις κλινικές μελέτες, με διευκρινίσεις και επιστημονικό τρόπο.

5. Επίσης, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτός ο διαχωρισμός των ανεπιθύμητων συμβάντων (γενικό, περιλαμβάνει συσχέτιση ή μη συσχέτιση) και ανεπιθύμητων ενεργειών (σημαίνει πάντα πιθανή συσχέτιση με το εμβόλιο).

6. Να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα εμβολιαστούν όλοι, τουλάχιστον μέσα στο 2021 και μερικοί μπορεί να μην εμβολιαστούν ποτέ για διάφορους λόγους. Ένας από τους λόγους είναι ότι όταν εγκριθεί το όποιο εμβόλιο, μπορεί να έχει κάποιες αντενδείξεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Έτσι μπορεί ένα εμβόλιο να κάνει για μένα και ένα άλλο όχι. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι μπορούμε να μάθουμε από λάθη άλλων, όπως του Ηνωμένου Βασιλείου και να δοθούν π.χ. οι οδηγίες για σοβαρές αλλεργίες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, όπως ήταν το λογικό να συμβεί.

7. Να γίνει αντιληπτό ότι στην αρχή μπορεί να μη λάβουμε παρά λίγες δόσεις του εμβολίου, εφόσον και όταν αυτό εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

8. Δίνουμε έμφαση και σε άλλα θέματα εκτός των εμβολίων, που βοηθούν στην ευεξία, όπως το χάσιμο σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Προώθηση της γυμναστικής, των διατροφικών επιλογών που θα βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους μπορούν να μπουν μέσα στο πρόγραμμα των κυβερνήσεων.

9. Να τονιστεί ότι θα χρειαστούν μήνες για να μη χρειαζόμαστε social distancing, μάσκες και άλλα μέτρα. Η αύξηση της συχνότητας των test, δημιουργία στρατηγικών σωστού trace and isolate παραμένουν πρωταρχικής σημασίας. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση στον κόσμο ότι με τα εμβόλια ξεμπερδέψαμε, αλλά να γίνει κατανοητό ότι είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο στη μάχη.

*Ο κ. Γιώργος Καργιολάκης είναι βιολόγος.

The post “Με το εμβόλιο δεν ξεμπερδεύουμε. Είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο στη μάχη” Του Γιώργου Καργιολάκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα