Μ.Σχοινάς: Δεν μπορεί το κακόβουλο λογισμικό να είναι η νέα κανονικότητα

Θέση για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την παρουσίαση, στην Αθήνα, του βιβλίου του Κώστα Μποτόπουλου. «Το τοπίο της δημοκρατίας» (από τις εκδόσεις Παπαζήση), είναι ο τίτλος του βιβλίου άλλωστε.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «διαγκωνισμό επιχειρηματικών κατά βάση, ομίλων και οργανωμένων συμφερόντων». Οι οποίοι, συνέχισε, διαγκωνίζονται «μεταξύ τους για κέρδη και επιρροή,

με μέσα που μπορεί να εκτρέψουν την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας». Στην οποία τροχιά – πρόσθεσε – «σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συμφωνεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτη και την οποία υποστήριξαν οι Έλληνες με τις θυσίες τους τα δύσκολα χρόνια».

Ειδικότερα δε, για το κακόβουλο λογισμικό, ο Μ. Σχοινάς επεσήμανε πως δεν μπορεί, σε Ευρώπη και Ελλάδα, «να λειτουργεί, να πωλείται, να διατίθεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν μπορεί το κακόβουλο λογισμικό να είναι η νέα κανονικότητα».

Αναφερόμενος, παραλλήλως, στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως έγινε μια πρώτη αρχή με την πρόταση για απαγόρευση του εν λόγω λογισμικού, όταν αυτό αφορά δημοσιογράφους. Και, το επόμενο βήμα είναι να τεθούν κανόνες, όρια και προϋποθέσεις, συμπλήρωσε. Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς έκανε ένα βήμα πιο πέρα, εκφράζοντας την προσωπική του θέση, όπως διευκρίνισε: «Πρέπει να απαγορευθούν συλλήβδην», επεσήμανε.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του για το βιβλίο του Κ. Μποτόπουλου (με τον οποίον είχαν …συνυπάρξει ως ευρωβουλευτές), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διαπίστωσε ότι η οικονομική κατάσταση τώρα είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, ιδίως, μάλιστα, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο η Ευρώπη έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει σήμερα, όπως ότι βάλλεται ευθέως από αυταρχικούς ηγέτες, προσθέτοντας ότι η ήπειρός μας βρίσκεται στην καρδιά ενός παράλογου πολέμου.

«Πολλοί από τους αρμούς της δημοκρατίας εμφανίζονται πιο αδύναμοι», ήταν μια επιπλέον παρατήρησή του, αλλά ακόμη και έτσι, η Ευρώπη παραμένει φάρος δημοκρατίας σε έναν αυταρχικό κόσμο, δήλωσε επίσης.

Ακολούθησε η παρέμβαση της ‘Αννας Διαμαντοπούλου, προέδρου του Δικτύου, πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργού. Η δημοκρατία μπορεί να μην είναι στο… απόσπασμα, αλλά αντιμετωπίζει νέου τύπου προβλήματα, παρατήρησε εισαγωγικώς και αναφέρθηκε στη συνέχεια διεξοδικώς στα κεφάλαια του βιβλίου για τη δημοκρατία στο εξωτερικό και στη χώρα μας. Εστίασε, συγχρόνως, και στο, κατά τον Κ. Μποτόπουλο, ελληνικό Watergate, που είναι η υπόθεση Novartis, όπως είπε. Και στην οργανωμένη προσπάθεια να εξαφανισθούν από την πολιτική σκηνή δέκα σημαντικές προσωπικότητες (παρών στο ακροατήριο ήταν και ο Ανδρέας Λοβέρδος). Καταληκτική διαπίστωση της ‘Αννας Διαμαντοπούλου ότι, «όταν οι πολίτες συναντώνται στο Κέντρο, τα άκρα ηττώνται».

Ακολούθως, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου μίλησε για το βιβλίο και το συγγραφέα, λέγοντας χαρακτηριστικά για τον Κ. Μποτόπουλο πως αναγνωρίζει τις αρρυθμίες σε μια δημοκρατία που ασφυκτιά. Ενώ αναφέρθηκε, και αυτή, στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Με αρνητικό πρόσημο από την πλευρά της κυρίας Κεφαλίδου, αφού αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες, την Novartis, τις επεμβάσεις στη δικαιοσύνη, εν κατακλείδι «έναν ατελείωτο κατάλογο παρεκτροπών», όπως είπε.

Κλείνοντας, ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων μίλησε και για κάτι που δεν περιλαμβάνεται στην ύλη του βιβλίο του: το ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τα χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν. Αλλά και τη νέα οικονομική κρίση, την κοινωνική, ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις τους.

Αρνητική εξ άλλου ήταν η αναφορά του Κ. Μποτόπουλου στις εκλογές, ανά την υφήλιο, το τελευταίο διάστημα: Ιταλία, Σουηδία ενώ στην Βραζιλία «οριακά ήλθε το …καλό αποτέλεσμα». Δεν έκρυψε επίσης την αγωνία του για τις αμερικανικές εκλογές.

Σημείο (προσφυγή στις κάλπες), το οποίο σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αντιτείνοντας ότι ποτέ δεν θεώρησε ότι οι εκλογές είναι πρόβλημα για την Ευρώπη. Αντιθέτως, είναι πλούτος και δύναμη. Για την Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε δε, ότι δεν θα την… χάριζε, όπως είπε, στους καταστροφείς της Ευρώπης, μετά, ιδίως, και τις πρώτες τοποθετήσεις της υπό την ιδιότητα της πρωθυπουργού, τοποθετήσεις που αφορούσαν την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ενώ για την Σουηδία, τέλος, παρατήρησε ότι η Δεξιά εκεί δεν έβαλε τους αντίστοιχους …ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγεωργίου και η εκδήλωση έγινε στο βιβλιοπωλείο του Ιανού.

The post Μ.Σχοινάς: Δεν μπορεί το κακόβουλο λογισμικό να είναι η νέα κανονικότητα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα