Ο απόηχος των Δελφών, η πρόθεση εξαγοράς του Open, το hub της Pharmathen και η μάχη της Αττικής Οδού

Στον απόηχο του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο το απόγευμα,  κινείται η αγορά. Ο Συμεών Τσομώκος έκανε για άλλη μια χρονιά εξαιρετική δουλειά, συγκεντρώνοντας την αφρόκρεμα της διεθνούς και εγχώριας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Από το φόρουμ ξεχωρίσαμε την ασφυκτική παρουσία του κόσμου στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ισορροπημένη ομιλία Τσίπρα, προσαρμοσμένη στο κοινό του φόρουμ, τις (αισιόδοξες) προβλέψεις του Μιχάλη Σάλλα για την πορεία της οικονομίας,

τις οποίες όμως τις συναρτά με την πολιτική σταθερότητα, τον συνωστισμό στην αίθουσα που θα μιλούσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης (έστω και με ψηφιακή παρουσία λόγω κορωνοϊού). Από τα επιχειρηματικά, αίσθηση έκανε η τοποθέτηση του κ. Βύρωνος Νικολαίδη, CEO του πρώτου ελληνικού μονόκερου εταιρία η οποία πλέον αποτιμάται 1.1 δις ευρώ, ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χ.Σαχίνης, ο οποίος αποκάλυψε το σχέδιό του για ενεργειακή αναβάθμιση του Υμηττού με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας της Αθήνας, και το project “MYTILINEOS Smart Cities” που παρουσίασε η Βίβιαν Μπουζάλη γενική διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing του ομίλου και αφορά έξυπνη διαχείριση ενέργειας, υδάτων, απορριμμάτων, αξιοποίηση 5G κ.α.

Στα media επιθυμούν να επενδύσουν οι μέτοχοι του Ακτωρα Μπάκος και Καϋμενάκης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχοντας κατ’  αρχήν επιδείξει ενδιαφέρον για το OPEN το οποίο συνεχίζει να μπαίνει μέσα. Μαθαίνω ότι εκπρόσωπος των δύο εφοπλιστών το τελευταίο διάστημα έχει κάνει κρίσιμες επαφές πολιτικού χαρακτήρα, αφήνοντας ομολογουμένως καλές εντυπώσεις για τις προθέσεις τους. Το κρίσιμο μέγεθος πάντως για να ολοκληρωθεί η εξαγορά φαίνεται ότι βρίσκεται στη πλευρά του νυν ιδιοκτήτη Ιβαν Σαββίδη ο οποίος δεν έχει ακόμα αποκρυσταλλώσει τις προθέσεις του…

Επενδύσεις ύψους 40 εκατ.ευρώ δρομολογεί η ΒΙΑΝΕΞ. Στον επενδυτικό σχεδιασμό εντάσσεται η αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων της Beiersdorf και την εξαγορά. Στόχος, η μετεγκατάσταση της θυγατρικής εταιρείας ΒΙΑΝ και η επέκταση και αναβάθμιση των αποθηκευτικών χωρών της. Άλλες επενδύσεις περιλαμβάνουν, νέα γραμμή για την παραγωγή φιαλιδίων και αμπουλών, σε μια επένδυση ύψους 4 εκ ευρώ, η οποία θα διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα στις συγκεκριμένες φαρμακοτεχνικές μορφές. Παράλληλα τρέχει η αναβάθμιση χώρων και η εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής, σε μία επένδυση της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στη βιομηχανική ζώνη Πατρών η εταιρεία αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το κέντρο στα τέλη του 2023. Στο πλάνο και η επέκταση στα Βαλκάνια…

Την απόκτηση νέων ακινήτων θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα η Premia. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα για τέσσερα ακίνητα επενδυτικά, ενώ καλοβλέπει και την επέκταση στα καινοτόμα ακίνητα. Η εταιρεία που έγινε ΑΕΕΑΠ διεύρυνε σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της βάζοντας στη φαρέτρα της δέκα νέα ακίνητα το 2021, ενώ στρατηγική είναι η είσοδος των εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων με την απόκτηση ακινήτου στον Πειραιά. Η αξία των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 146,8 εκατ. ευρώ έναντι 65,9 εκατ.ευρώ το 2020.

Δεν συζητήθηκε μόνο η επένδυση 50 εκατ.ευρώ της Pharmathen στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Charles Dallara και τα στελέχη της Pharmathen. Συζητήθηκαν γενικότερα η παροχή κινήτρων στην φαρμακοβιομηχανία. Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου hub καινοτομίας στην Αττική που θα ολοκληρωθεί το 2025. Η επένδυση θα αξιοποιήσει την εμπειρία της Pharmathen σε ενέσιμα προϊόντα παρατεταμένης αποδέσμευσης καθώς και τεχνολογίες οφθαλμικών προϊόντων, ενισχύοντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας στη φαρμακευτική αγορά διεθνώς, και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας.

Για τις 5 Μαΐου από 20 Απριλίου μετατίθεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την Αττική Οδό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα αιτήματα των εταιρειών για μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των προσφορών προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα νομικά και τεχνικά έγγραφα. Ανάμεσα στους ενδιαφερομένους σύμφωνα με πληροφορίες είναι μεγάλα ονόματα των κατασκευών. Εγχώριων και διεθνών…Και συνταξιοδοτικά ταμεία και funds.

Μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου (CCGT) της Mytilineos, ισχύος 826 MW, συνεισφέροντας στην επάρκεια του ενεργειακού συστήματος. Την αποκάλυψη έκανε ο γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου της Mytilineos στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

The post Ο απόηχος των Δελφών, η πρόθεση εξαγοράς του Open, το hub της Pharmathen και η μάχη της Αττικής Οδού appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα