Ο ΠΟΥ στοχεύει να μειώσει τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο εμβολιασμός 9 στα 10 κοριτσιών κάτω των 15 ετών κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η βελτιωμένη εξέταση και θεραπεία των γυναικών μπορούν να μειώσουν κατά 40% τις μολύνσεις και να σώσουν πέντε εκατομμύρια ζωές ως το 2050, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η τέταρτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, είναι μια αποτρέψιμη νόσος, αλλά πλήττει τουλάχιστον 570.000 γυναίκες κάθε χρόνο και σκοτώνει 311.000, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σχεδόν όλα τα κρούσματα συνδέονται με μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων

θηλωμάτων (HPV), που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

Τα ποσοστά μολύνσεων είναι δύο φορές υψηλότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες και τα ποσοστά των θανάτων τρεις φορές υψηλότερα σε σχέση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος.

“Αν δεν κάνουμε τίποτα σχετικά με αυτή την νόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων επίσης θα αυξηθεί κατά 21% ως το 2030”, είπε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Πρίνσες Νοτίμπα Σιμελελά από την Νότια Αφρική, η οποία είναι βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ.

Οι υπουργοί Υγείας από τις 194 χώρες μέλη στήριξαν την περασμένη εβδομάδα μια στρατηγική με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η οποία θα ξεκινήσει από σήμερα.

“Θέλουμε οι χώρες να έχουν στόχο τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών κάτω των 15, το 70% των γυναικών που πληροί τις προϋποθέσεις να διαγιγνώσκεται και να θεραπεύεται και το 90% των γυναικών με επεμβατικό καρκίνο να θεραπεύεται”, είπε η ίδια.

Ορισμένα εργαστήρια και άλλα διαγνωστικά εργαλεία που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι χρήσιμα για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου και νέες εξετάσεις θα επισπεύσουν τα αποτελέσματα και την θεραπεία, τόνισε η Σιμελελά.

“Με την τεχνολογία αυτή μπορούμε να έχουμε διάγνωση μέσα σε 20 λεπτά και η γυναίκα να θεραπεύεται επί τόπου και άμεσα, καθιστώντας πιθανό μέσα σε μια επίσκεψη να υπάρχει άμεση θεραπεία σε αυτό το προκαρκινικό στάδιο”.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, συχνά υπάρχει στίγμα σε σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου: “Με έναν τρόπο του ότι είναι ορατός, αρχίζεις να έχει εκκρίσεις με οσμή, να σήπεται το σώμα σου εσωτερικά. Είναι ένας επώδυνος καρκίνος και (οι πάσχουσες) δεν θέλουν να μιλούν γι αυτόν”.

The post Ο ΠΟΥ στοχεύει να μειώσει τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα