Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Ο μηδενισμός των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος, η Ευρώπη και η ελληνική κοινωνία», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στην τηλεσυζήτηση για τον κλιματικό νόμο που διοργάνωσε απόψε το Κίνημα Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά υπενθύμισε τις προτάσεις του κόμματός της για να γίνει η απολιγνιτοποίηση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, με έμφαση στην προστασία των κατοίκων των ενεργειακών δήμων, τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη. «Το “αύριο” μετά την πανδημία, θα πρέπει να είναι βιώσιμο αλλά και δίκαιο για όλους.

Αυτός είναι και κεντρικός στόχος μας», τόνισε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να συμπεριλάβει όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη διατροφή.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας που εκπέμπει το 1/3 των ρύπων είναι πάρα πολύ κρίσιμος για τη χώρα μας, δέχεται μεγάλη πίεση, λόγω της κλιματικής αλλαγής και χρήζει άμεσης στήριξης για να αποτελέσει πυλώνα ενός κλιματικά προστατευτικού μοντέλου ανάπτυξης.

Επεσήμανε ότι «θα πρέπει να καταρτιστεί ένα νέο ενεργειακό πρόγραμμα/οδικός χάρτης με ορίζοντα το 2050, το οποίο θα θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και τη σταδιακή αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αλλά και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να μετριαστούν οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή σημείωσε ότι είναι απαραίτητο:

-Να καταρτιστεί πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σχετικά με τη δική τους συμβολή κυρίως στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη «σπατάλη» των ενεργειακών πηγών.

– Να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέων πράσινων κτιρίων αλλά και τη βελτίωση των υπαρχόντων με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας.

– Να προωθηθεί η έρευνα για την ανακάλυψη και παραγωγή νέων υλικών κυρίως στον τομέα των κατασκευών από φυσικές /ανανεώσιμες πρώτες ύλες.

– Να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές και να προωθηθούν λύσεις όπως η αερόβια χώνευση για την παραγωγή βιοαερίου και η αξιοποίηση των απορριμμάτων μέσω των νέων τεχνολογιών για την ανάκτηση υλικών βασισμένη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

– Να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των φυτοφαρμάκων που συμβάλλουν στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

– Να ενισχυθούν τα μέτρα για την αποφυγή της ρύπανσης των θαλασσών με τα πλαστικά.

«Είναι όσο ποτέ αναγκαίος ένας νέος, κλιματικός νόμος»

«Στο Κίνημα Αλλαγής, πρώτοι απ’ όλα τα κόμματα, καταθέτουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο που θα ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους στόχους και στις υποχρεώσεις της χώρας αλλά και στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Οι προτάσεις-κατευθύνσεις του Κινήματος Αλλαγής αφορούν:

1. Θεσμοθέτηση ποσοστιαίων στόχων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2050 σε σύγκριση με τα ποσοστά εκπομπών του 1990.

2. Κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα έως το 2050.

3. Συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών που προκαλούνται από δράσεις της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα έως το 2030.

4. Συγκεκριμένος προϋπολογισμός υποστήριξης επίτευξης των στόχων και των σχετικών δομών που απαιτούνται.

«Κλειδί της πρότασής μας είναι η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των ειδικών, των επιχειρήσεων και των πολιτών με έμφαση στη συμμετοχή της νέας γενιάς», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε:

Τη σύσταση Ανεξάρτητου Κλιματικού Συμβουλίου,

Τη θεσμοθέτηση Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους.

Τη σύσταση Επιτροπής Διαλόγου για την υποστήριξη των πολιτών-μελών της Συνέλευσης και της εξασφάλισης συνεργασίας όλων των πολιτικών-κοινωνικών δυνάμεων.

Τη σύσταση Επιτροπής Διαφάνειας και Λογοδοσίας, ώστε να συμμορφώνονται όλοι με τις διαδικασίες με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας.

Την εφαρμογή συστήματος ετήσιου «επιτρεπτού προϋπολογισμού εκπομπών αερίων θερμοκηπίου» σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για όλους, με 5ετή ορίζοντα. Με ταυτόχρονο σύστημα υποστήριξης για όσους θα θιγούν οικονομικά.

Έθεσε επίσης ως στόχο με την ενεργό συμβολή του Κινήματος Αλλαγής τη θέσπιση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκόβη, η Ελλάδα να έχει κλιματικό νόμο.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε καταλήγοντας ότι «η υιοθέτηση και η αποτελεσματική εφαρμογή τέτοιων νόμων απαιτεί ευρεία πολιτική υποστήριξη και κοινωνική αποδοχή, ώστε να είναι ανθεκτικοί σε βάθος χρόνου.

The post Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα