Οι συμβουλές των ψυχολόγων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Ψυχραιμία, διαλείμματα από το διάβασμα και επικοινωνία με τους φίλους προτείνουν οι ψυχολόγοι στους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές έτσι ώστε να μην τους κυριεύσει το άγχος και να είναι αποτελεσματικοί στις φετινές εξετάσεις που ξεκινούν …«Οι γονείς πρέπει να κάνουν τα παιδιά να καταλάβουν πως δεν κρίνονται από τον βαθμό τους» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχοθεραπεύτρια Ανδριάννα Γεροντή και συνεχίζει:
Ανάμεσα στα συμπτώματα του στρες που μπορεί να νιώσει ένας μαθητής την περίοδο των εξετάσεων σύμφωνα με τους ειδικούς είναι: πονοκέφαλοι, ζαλάδες, γαστρεντερικά προβλήματα, εφίδρωση και τρέμουλο χεριών, δύσπνοια, ταχυπαλμία και δυσκολία στον ύπνο. Επιπλέον, η μειωμένη απόδοση είναι αποτέλεσμα του υπερβολικού άγχους. «Το άγχος ως σύμπτωμα είναι κάτι το οποίο μας κινητοποιεί, όταν υπάρχει μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Λαΐου. «Δεν είναι τόσο καταστρεπτικό όσο το έχουμε στο νου μας γιατί μπορεί να μας δώσει ενέργεια και κίνητρο για να κινητοποιηθούμε για κάτι που είναι σημαντικό για εμάς. Όταν όμως το άγχος γίνεται κατακλυσμιαίο εκεί είναι που βλέπουμε συμπτώματα όπως κρίσεις πανικού, δυσκολία με τον ύπνο, μειωμένη όρεξη και δυσφορία. Όταν το άγχος γίνεται καταστροφικό είναι γιατί αυξάνεται πάρα πολύ η αίσθηση πως αν αποτύχω καταστρέφομαι. Εκεί είναι που χρειάζεται να υπάρχει και η ενθάρρυνση από τους γονείς ότι κανείς δεν καταστράφηκε επειδή είχε κακό αποτέλεσμα στις πανελλήνιες και ότι υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες. Μέσα από τα λάθη είναι που μαθαίνουμε και μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι το οποίο μπορεί να είναι καλύτερο για το μέλλον» συμπληρώνει η Μ. Λαΐου.
Οι ρεαλιστικές προσδοκίες και η καλή οργάνωση του χρόνου θεωρούνται σύμμαχοι για το καλό αποτέλεσμα. «Οι πανελλήνιες είναι μια κατάσταση που έχει πολύ άγχος και φόβο για το μέλλον. ‘Αρα είναι και έντονος ο φόβος της αποτυχίας. Οπότε οι μαθητές χρειάζεται να εστιάσουν τώρα στην προσπάθεια που μπορούν να κάνουν σε μια ψυχραιμία, οργάνωση, όχι κάτι εξαντλητικό, που δεν έχει και αυτό αποτέλεσμα. Και να υπάρχουν κυρίως ρεαλιστικές προσδοκίες και από τους γονείς και από τους ίδιους τους μαθητές, βήμα- βήμα να προσπαθήσουν. Συνήθως μπορεί να υπάρχει θυμός ή απόσυρση προς το τέλος. Είναι σημαντικό για τους καθηγητές να εμψυχώσουν τους μαθητές να κάνουν ό,τι μπορούν να αναγνωρίσουν την προσπάθεια τους. Από εκεί και πέρα οι πανελλήνιες είναι ένα σημαντικό κομμάτι αλλά δεν καθορίζει και όλη την επαγγελματική πορεία ενός ατόμου. Είναι μια αφορμή οι πανελλήνιες ώστε γονείς και παιδιά να αναπτύξουν πιο ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και καλύτερη επικοινωνία», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή.
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» αναφέρει ότι «όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μερικές φορές η επιμονή των γονέων ή των δασκάλων στην απόδοση του παιδιού, μπορεί να αυξήσει το άγχος του αλλά και να μειώσει την απόδοσή του. Συνήθως, η πίεση για απόδοση δημιουργεί περισσότερο άγχος και ανασφάλεια στο παιδί με αποτέλεσμα να χάνει την συγκέντρωσή του ή/και να αποεπενδύει από την μαθησιακή διαδικασία και από πράγματα από τα οποία αντλεί χαρά.
Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε επαφή με το δικό τους συναίσθημα, να μπορέσουν να το αναγνωρίσουν προκειμένου να αντιληφθούν που σταματούν οι ίδιοι και που ξεκινά το παιδί. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να διαχωρίσουν αυτό που αφορά πραγματικά τον έφηβο από το δικό τους συναίσθημα και να μην τον επιβαρύνουν περισσότερο. Μέσω μιας τέτοιας διαχείρισης, θα είναι πιο εύκολο να ακούσουν πραγματικά τον έφηβο και τις ανάγκες του αυτήν την περίοδο, να είναι σε θέση να τις φροντίσουν και να σεβαστούν το ρυθμό του και τις δυνατότητές του».
The post Οι συμβουλές των ψυχολόγων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεκρή 25χρονη μετά από πτώση από μπαλκόνι διαμερίσματος στον πέμπτο όροφο
- Νάνσι Πελόζι: Συνελήφθη ο σύζυγος της
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεαρή κοπέλα σκοτώθηκε μετά από πτώση από τον 5ο όροφο
- Παντρεύτηκε στην Τζια η Μαρίκα Δημητριάδου- H οικογένεια Μητσοτάκη έδωσε το παρών
- Ελένη Φιλίνη: Αν δεν έρθεις στο ξενοδοχείο μην πας το βράδυ για δουλειά, μου είπε
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Έβγαλε εικόνα από την τσέπη του και έκανε τον σταυρό του
- Τρόμος σε αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ - Αλλοδαποί απείλησαν με μαχαίρι ελεγκτές γιατί δεν είχαν εισιτήρια
- X Factor: Φωτιά στο Twitter για την εμφάνιση του Μπόγδανου με… παντόφλα και κάλτσα
- Η μεγαλύτερη παραλία της Κρήτης - Έχει έκταση 13 χιλιόμετρα!
- Μπάμια και διαβήτης – πως μπορούμε να ετοιμάσουμε το θεραπευτικό νερό της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Τελευταία Νέα The President
- Οι συμβουλές των ψυχολόγων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
- Δεν υπήρξε συμφωνία στην Ε.Ε. ακόμη για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τα σενάρια που εξετάζονται
- Η Κορακάκη 7η στο παγκόσμιο κύπελλο του Μπακού
- Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ
- Τουρκία: Δεν θα περιμένουμε την άδεια της Ουάσινγκτον για μια νέα επίθεση στη Συρία
- Πένθος στον Παναθηναϊκό: «Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Μάρκου
- E.E.: Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων
- Ουκρανία: Στρατιώτες της πρώτης γραμμής που μάχονται στο Χάρκοβο επισκέφτηκε ο Ζελένσκι
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμουλιανής
- Μ.Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν παζαρεύει θέματα εθνικής κυριαρχίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γέμισε ξανά αυτοκίνητα η Ηρώδου Αττικού
- Ράμος σε Ρεάλ: «Συγχαρητήρια γράφετε ξανά ιστορία»
- Περίεργη ανάρτηση του Νίκου Δένδια
- Ο Μιλουτίνοφ στη σκέψη του Ολυμπιακού
- Μόσιαλος για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: 650 περιστατικά μέσα σε σχεδόν δύο μήνες
- Σαουδάραβας υπουργός Επενδύσεων: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία μπορούν να κάνουν πολλά μαζί
- Θεσσαλονίκη: Απείλησαν με μαχαίρι ελεγκτές αστικού λεωφορείου επειδή τους ζήτησαν τα εισιτήριά τους
- Survivor 2022: Άφωνοι οι παίκτες στο άκουσμα του επάθλου και το ταξίδι στο Μεξικό
- «Σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του»: Ο λόγος που ο Ζελένσκι «ξήλωσε» τον επικεφαλής ασφαλείας στο Χάρκοβο