Προβληματισμοί για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία
Μπορεί να ακούγεται και ως πολυτέλεια. Το να ανησυχεί δηλαδή κανείς, για τα όσα θα ακολουθήσουν, κατά τη διαδικασία επανόδου στην κανονικότητα. Τη στιγμή μάλιστα που κάθε άλλο παρά έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία. Τώρα που βιώνουμε το τρίτο κύμα, με άδηλη τη στιγμή της κορύφωσής του, όπως και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τέταρτο ή και επάλληλα κύματα. Με τις παραλλαγές του ιού, που θεωρούνται μεταδοτικότερες και πιο θανατηφόρες και την ανάγκη περιοδικότητας των εμβολιασμών, που πόρρω ακόμη απέχουν από την ολοκλήρωση μιας πρώτης αποδοτικής φάσης σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη πάλι,
Του Πολύκαρπου Αδαμίδη*
Εκτιμάται πως σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, 40.000.000 εργαζόμενοι, βρίσκονται σε καθεστώς υποστήριξης και χρηματοδοτούμενης αναστολής των συμβάσεών τους. Δάνεια συνολικής αξίας 350 δισεκατομμυρίων Ευρώ, είναι σε μορατόριουμ εξυπηρέτησης έναντι των τραπεζών, που τα χορήγησαν. Άλλα δάνεια ύψους 300 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τελούν υπό την εγγύηση των κατά περίπτωση αρμόδιων δημοσίων αρχών. Περί το 10% των επιχειρήσεων βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης, ενώ άνω του 30% των δανείων θεωρείται ότι δε θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. Και όλα αυτά τα στοιχεία, αφορούν τον μέσο όρο. Τη στιγμή κατά την οποία είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλες οι εθνικές οικονομίες των κρατών μελών, τις ίδιες αντοχές, ούτε τα ίδια αποθέματα ‘λίπους’ να κάψουν. Ιδιαίτερα μάλιστα η Ελληνική, που έχει καταγράψει σημαντική συρρίκνωση των μεγεθών της και του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τα τελευταία χρόνια.
Η απάντηση στο ζοφερό αυτό σκηνικό, δεν μπορεί να είναι άλλη από τις συνεχείς ‘βόμβες΄ χρήματος στην αγορά. Ακόμα και εάν υπάρχει η ανησυχία για πληθωριστικές τάσεις ή άρδην ανατροπή της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας. Στην τελική τι αξία μπορεί να έχει η όποια δημοσιονομική πειθαρχία και η συμμόρφωση με δημοσιονομικά κριτήρια, σε μια κοινωνία που κοχλάζει? Η κοινωνική αναταραχή και συγκρούσεις καθιστούν άνευ αντικειμένου κάθε άσκηση νομισματικής πολιτικής και ισορροπίας. Αναμφίβολα διαμορφώνεται μια σπαζοκεφαλιά, που απαιτεί κοινωνική ενσυναίσθηση και γνώση της αγοράς, της Ιστορίας και της πραγματικής ζωής, για τη διαχείρισή της.
Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι τώρα απαντήσει με μέτρα-ενέσεις ρευστότητας στη αγορά που αγγίζουν το 1, 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Λέγεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης με την ‘προίκα΄ των 750 δισεκατομμυρίων Ευρώ και τα εθνικά προγράμματα στήριξης, επιτυγχάνει αναλογία μεγεθών. Δε φαίνεται ωστόσο να είναι έτσι τα πράγματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης περιελίσσεται γύρω από και στοχεύει τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη οικονομία και την ψηφιακή σύγκλιση. Διαρθρωτικές δηλαδή αλλαγές, που εξ ορισμού θέλουν χρόνο ωρίμανσης και στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, στη δημιουργία ιδίως θέσεων εργασίας, σε μέσο χρόνο.
Οι ανάγκες όμως είναι άμεσες και συγκεκριμένες. Μέτρα όπως η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης, με άμεση επιδότηση είναι σωστά. Δίνουν εργαλεία και μέσα για επαναφορά στην παραγωγική δραστηριότητα, τη δημιουργία κύκλου εργασιών, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την παραγωγή φορολογητέου πλούτου. Εκκρεμεί η υλοποίησή τους. Ομοίως ανάλογα μέτρα πρέπει να προβλεφθούν και για τους εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας. Οι πρόσοδοί τους μειώθηκαν, χωρίς μέριμνα ισοδύναμης αναπλήρωσης. Σε συμβατικές μάλιστα σχέσεις, που υπεισήλθαν ως αναγκαστικοί διαχειριστές οι δημόσιες υπηρεσίες. Είναι επιβεβλημένο και σε εθνικό, αλλά και κοινοτικό επίπεδο να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία των αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων. Για την αποφυγή καταχρήσεων και την αποδοτική διαχείριση των πόρων που θα εξευρεθούν, θα ήταν σκόπιμη και η θέσπιση κριτηρίων.
Έτσι συντελεστές που θα αφορούν το ποσοστό που αντιπροσωπεύει το μίσθωμα στα έσοδα του δικαιούχου, η εργασιακή κατάσταση του δικαιούχου, το ύψος του μισθώματος και η ενίσχυση που έχει εισπράξει ο μισθωτής, είναι παράμετροι ορθολογισμού και δικαιολογημένων λύσεων. Η λογική εξάλλου είναι θεμελιώδες αποκούμπι, στον παραλογισμό της πανδημίας.
*Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι Δικηγόρος, ΔΝ, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
The post Προβληματισμοί για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καθηγητής Πανεπιστημίου προειδοποιεί: "Στο τέλος της πανδημίας θα είμαστε σε ένα δυστοπικό τοπίο"
- O πόλεμος των λοιμωξιολόγων: To παρασκήνιο από τις συνεδριάσεις
- Τέτα Καμπουρέλη: Αυτό είναι το σπίτι όπου διέμενε για 18 χρόνια με τον σύζυγό της
- Κοσμοσυρροή και στη Θεσσαλονίκη: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την παραλία
- Πάσχα με μέτρa για τους καθολικούς – Διακοπή παραγωγής στις ΗΠΑ του εμβολίου AstraZeneca
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Από την παντοδυναμία στη φθορά και στο εκλογικό δίλημμα
- Φάρμα: Αποχώρηση με αιχμές για τη Μαρία Φραγκάκη
- Super Mario: Ο φόβος και οι φήμες για τον θάνατό του
- Πρωτομαγιά 2021 με μεταφορά της γιορτής: Πότε θα εορταστεί
- MasterChef: Η αποχώρηση που «πάγωσε» τους παίκτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Τελευταία Νέα The President
- Προβληματισμοί για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία
- Γαλλία: Τέσσερις Κούρδοι τραυματίστηκαν σε επίθεση στη Λιόν
- Το βιβλίο στην Ευρώπη άντεξε την υγειονομική κρίση
- Ιταλία: 21.261 κρούσματα κορωνοϊού και 376 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
- Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου λόγω κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος
- Δημογραφικό πρόβλημα: Οι ανησυχίες των νέων, οι προειδοποιήσεις των ειδικών
- Τουρκία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού. Στους 186 οι νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο
- Π.Σταμπουλίδης: Από Δευτέρα βγαίνουν και οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια των σουπερμάρκετ
- Για δεύτερη φορά εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν το Πάσχα υπό αυστηρούς περιορισμούς
- Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Καλοχώρι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητσοτάκης: Εντός δέκα ημερών θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
- Με κηδειόχαρτα στα μαγαζιά οι έμποροι της Πάτρας -Σε ρόλο πυροσβέστη μεταβαίνει ο Πέτσας
- Παγκόσμια Ημέρα αδέσποτων: Ο Μητσοτάκης στο καταφύγιο ζώων της Ηλιούπολης [εικόνες & βίντεο]
- Νέα ΚΥΑ. καθορίζει πως θα λειτουργούν τα Ποινικά και Πολιτικά Δικαστήρια από την ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου 2021
- ΗΠΑ: Διακόπτουν την παραγωγή του AstraZeneca στη Βαλτιμόρη
- Πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια την Τρίτη – Ποιες υποθέσεις εκδικάζονται
- Λιανεμπόριο: Σηκώνουν ρολά τη Δευτέρα τα καταστήματα, τι ισχύει με διαδημοτικές μετακινήσεις
- Απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις: Τα πρόστιμα και τι ισχύει
- Τζανάκης: Πάσχα δύο ταχυτήτων ανάλογα με το επιδημιολογικό επίπεδο
- Self test: Τι είναι, ποιοι το δικαιούνται, για ποιες κατηγορίες είναι υποχρεωτικό και πώς γίνεται