Πρ.Συνοριοφυλάκων: Τα κυκλώματα διακινητών έχουν γίνει αδίστακτα

«Το ότι εντοπίστηκαν τρία σκάφη με μετανάστες στα Κύθηρα, είναι κάτι που σε άλλες εποχές θα ήταν περίεργο, αλλά αυτή την στιγμή είναι ένα γεγονός ενδεικτικό της μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται όλη η χώρα» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Ελλάδας, Παναγιώτης Χαρέλας.

«Εστιάζουμε σε περιοχές, όπως στον Έβρο ή στα νησιά μας  που βρίσκονται πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας, αλλά βλέπουμε ότι τελικά η μεταναστευτική

πίεση δεν είναι μόνο σε αυτά τα σημεία, είναι πλέον σε όλο το μήκος των συνόρων μας στην βόρεια ηπειρωτική χώρα που έχουν να κάνουν από την ελληνοαλβανική μέχρι και τον Έβρο, αλλά και σε όλο το μήκος της νησιωτικής μας χώρας, που πλέον «μπερδεύονται» με τα σκάφη ή τα ιστιοφόρα ώστε να ξεγελούν τις αρχές για το αν είναι μετανάστες ή αν είναι τουρίστες και αυτό συνήθως συμβαίνει γι’ αυτό πηγαίνουν τόσο μακριά» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ή να δημιουργεί αυτόν τον υβριδικό πόλεμο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας χρησιμοποιώντας τους μετανάστες. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλέον η Τουρκία, πολλές φορές ακόμα και βιαίως προωθεί τους μετανάστες στην Ελλάδα. Δεν σταμάτησε ποτέ μετά το 2020, που χρησιμοποιήθηκε η πρακτική να συγκεντρώσει όσους μετανάστες μπορούσε σε μια περιοχή και να δημιουργήσει αυτό που δημιούργησε, όπου απέτυχε παταγωδώς, χάρη και στα δικά μας αντανακλαστικά σε κάτι το οποίο συνέβη έκτακτα, μέσα σε πολύ λίγες ώρες και καταφέραμε να το διαχειριστούμε. Η Τουρκία μετά από αυτό δεν συνέχισε αυτή την πρακτική, επέλεξε να προωθεί τους μετανάστες από διάφορα σημεία, χωρισμένους σε γκρουπ και με μπροστάρηδες τους διακινητές και από πίσω τις επίσημες αρχές της Τουρκίας όπως η τουρκική στρατοχωροφυλακή, να τους συγκεντρώνει και να τους προωθεί προς τους διακινητές. Αυτό συνέβαινε από τότε και μέχρι σήμερα. Και αν αυτά ήταν υποθέσεις δικές μας που τις φωνάζαμε, πλέον και οι μαρτυρίες των 38 μεταναστών που περισυνελέγησαν από τις ελληνικές αρχές στις 15 Αυγούστου, αυτό ακριβώς το επιβεβαιώνουν» ανέφερε ο κ. Χαρέλας.

Αναφερόμενος σε περιγραφές συναδέλφων του, που ήταν παρόντες στο συγκεκριμένο συμβάν, είπε πως «διαπίστωσαν και τον φόβο μέσα τους και ότι πολλοί από αυτούς σπρώχθηκαν βιαίως προς την Ελλάδα».

Σε ότι έχει να κάνει με το σώμα των συνοριακών φυλάκων, ο κ. Χαρέλας, σημείωσε ότι για 18-19 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη συνοριακού φύλακα. «Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε δύο χρόνια. Από το 2020 σαφώς και δεν είμαστε το ίδιο, έχουν γίνει προσλήψεις σε καίριες περιοχές, όπως στην νησιωτική χώρα που μέχρι το 2020 δεν υπήρχε κανένας συνοριακός φύλακας.Σήμερα έχουμε 800 νέους συνοριακούς φύλακες στα νησιά μας, έχουμε νέους συνοριακούς φύλακες στον Έβρο και αλλού αλλά χρειαζόμαστε και άλλους γιατί τα 18 χρόνια είναι μια γενιά σχεδόν κενή στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και διαχείρισης μετανάστευσης. Οφείλει η πολιτεία να ενισχύσει αυτό το σώμα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες» τόνισε.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που αποδίδουν στην χώρα μας διάφορες οργανώσεις για pushbacks και απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών, ο κ. Χαρέλας επισήμανε «εμείς, ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων, το 2016 είχε συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα γύρω στους 11 τόνους ρούχα από όλη την κοινωνία για να τα προσφέρουμε στα παιδιά που έρχονταν στα νησιά μας, γάλατα, ακόμη και σήμερα, προσφέρουμε γάλατα από τον μισθό μας».

Περιγράφοντας το πιο «ανθρώπινο» κομμάτι της εργασίας τους, ο κ. Χαρέλας είπε χαρακτηριστικά «σκεφτείτε την ψυχοσύνθεση των συνοριακών φυλάκων, που έχουν το χέρι στο όπλο και δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν  μπροστά τους, ένα όπλο από έναν διακινητή ή ένα μωρό να κλαίει». Ερωτηθείς αν γίνεται κάποια σχετική εκπαίδευση ακριβώς πάνω σε αυτό ακριβώς, ο κ. Χαρέλας, είπε πως πράγματι υπάρχουν προγράμματα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και στο εξωτερικό, σχετικά με αυτό το αντικείμενο, στα οποία συμμετέχουν συνάδελφοί του.  «Χρειάζεται να έχεις ισορροπία μέσα σου για να μπορέσεις να διαχειριστείς τέτοιες καταστάσεις. Νομίζω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου το έχουν αυτό ή τουλάχιστον έχουν γαλουχηθεί σε αυτό το κομμάτι μέσα από την εμπειρία τους. Δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε αυτό το σημείο, είναι έντονο και πολλές φορές όταν γυρίσουμε σπίτι και έχουμε δει αυτά τα ανθρώπινα δράματα δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε εύκολα» είπε ο κ. Χαρέλας.

Πιο ειδικά, μιλώντας για το τελευταίο συμβάν του Έβρου, εξήγησε ότι «αυτό τους τελευταίους μήνες συμβαίνει κατά κόρον από την Τουρκία, άρα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους συνοριοφύλακες ή ακόμα και για την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας». «Γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε,  αφού πρωτίστως διαπιστώσουμε αν η  νησίδα είναι ελληνική ή τουρκική, στην περίπτωση που είναι τουρκική δεν μπορούμε να πάμε ούτε να πατήσουμε το πόδι, οπότε καλά έπραξαν οι συνάδελφοί μου σε αυτό το κομμάτι» συμπλήρωσε.

Όσο αφορά τον τρόπο διακίνησης των μεταναστών, ο κ. Χαρέλας υποστήριξε ότι πλέον τα κυκλώματα έχουν γίνει αδίστακτα, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά,  τον τελευταίο χρόνο πλέον δεν σταματάνε στα αστυνομικά μπλόκα, ακόμα και αν τους ακολουθούν. «Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για την ζωή είτε του διακινητή είτε του διακινούμενου ή του διερχόμενου ανυποψίαστου οδηγού πάνω στον δρόμο που βλέπει ένα όχημα να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα με 30 μετανάστες μέσα, ακόμα και αν δεν το ακολουθούμε» ανέφερε τέλος ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων.

The post Πρ.Συνοριοφυλάκων: Τα κυκλώματα διακινητών έχουν γίνει αδίστακτα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα