Στη 18η θέση για πρώτη φορά η Νομική Αθηνών στον διαγωνισμό ICCMCC 2021
Στις 18 καλύτερες θέσεις τοποθετείται για πρώτη φορά η Νομική Σχολή Αθηνών στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο 2021 ανάμεσα σε 95 πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόκειται για την έκτη συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο συγκεκριμένο
Ο διεθνής διαγωνισμός «International Criminal Court Moot Court Competition» διοργανώνεται από το Grotius Centre for International Studies του Leiden University της Ολλανδίας και την IBA (International Bar Association) με τη συμμετοχή περίπου 100 χωρών ετησίως. Το θέμα για τη φετινή χρονιά αφορούσε την εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού σε δύο γειτονικά κράτη και το κατά πόσο αυτή δύναται να θεωρηθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η ομάδα του ΕΚΠΑ προκρίθηκε για πρώτη φορά στις 18 θέσεις των προημιτελικών γύρων «παίζοντας» με ομάδες από όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ιρλανδίας, του Πακιστάν, της Ινδίας κλπ. Η συμμετοχή της διακόπηκε όταν κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την ομάδα της Σιγκαπούρης (Singapore Management University), ομάδα με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του διαγωνισμού, η οποία τελικά στέφθηκε νικήτρια και αυτή τη χρονιά.
«Ήταν από τις λίγες φορές που το επίπεδο γνώσεων και αγορεύσεων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη φάση των ημιτελικών γύρων δεν υπήρχε συμμετοχή κάποιας ευρωπαϊκής χώρας πέρα από ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες, εκτός από τον Καναδά, ήταν Ασιατικές. Το γεγονός ότι η ομάδα μας προκρίθηκε ανάμεσα στις τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ήταν εξαιρετική επιτυχία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μίχα. «Η ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού είναι μοναδική γιατί οι φοιτητές “παίζουν” τρεις διαφορετικούς ρόλους: ως εισαγγελέας, ως υπεράσπιση και ως κράτος. Δεν υπάρχουν αυτοί οι ρόλοι σε άλλους διαγωνισμούς».
Οι φοιτήτριες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν: «Οι φετινές συνθήκες ήταν δύσκολες, καθώς λόγω της καραντίνας δεν μπορούσαμε να βρεθούμε από κοντά σαν ομάδα. Έτσι οι ατελείωτες διαδικτυακές κλήσεις έγιναν μέρος της καθημερινότητας μας. Όταν χαλάρωσαν τα μέτρα, ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε από κοντά και αυτό μας βοήθησε να ενωθούμε σαν ομάδα και να δουλέψουμε συλλογικά. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, ακόμη και αν τη ζήσαμε κατά βάση διαδικτυακά. Μελετήσαμε σε βάθος τόσο το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο όσο και το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, κάτι το οποίο δεν θα κάναμε κατά τη φοίτηση μας στο Πανεπιστήμιο αν δεν συμμετείχαμε στον διαγωνισμό. Αποκτήσαμε εφόδια και δημιουργήσαμε φιλίες και αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή».
Η Ελένη Μίχα μίλησε για την επιτυχία της ομάδας επισημαίνοντας: «Ο χώρος της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης είναι πολύ ευαίσθητος. Χρειάζεται τεκμηρίωση, εξειδικευμένη γνώση, αλλά και εξισορρόπηση συναισθηματισμού κι επαγγελματισμού. Οι φοιτήτριές μας δούλεψαν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω της έλλειψης πόρων. Κάλυψαν όμως τα κενά με τη δουλειά, το πείσμα και τη θέληση τους σε συνεργασία με τους βοηθούς προπονητές. Δούλεψαν συλλογικά σαν ομάδα προβάλλοντας την κοινή τους προσπάθεια. Ήταν από τις λίγες φορές που οι συμμετέχοντες πήραν όσα μπορούσε να τους προσφέρει ο διαγωνισμός. Αυτό για εμένα ήταν το καλύτερο επίτευγμα».
Από το 2017 το Grotius Centre for International Studies συνεργάζεται με την IBA, επαγγελματική ένωση με υψηλές ακαδημαϊκές προδιαγραφές. Πέρα από τη χρηματοδότηση, τροφοδοτούν τον διαγωνισμό με κριτές, δικαστές και δικηγόρους υψηλού κύρους. Η αξιολόγηση από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου δημιουργεί τις άκρως ρεαλιστικές συνθήκες του διαγωνισμού, απέχοντας από μια αμιγώς ακαδημαϊκή προσέγγιση. Όπως υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ακαδημαϊκή υπεύθυνη: «Οι φοιτήτριες μας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γιατί ανταπεξήλθαν στις προσδοκίες σαν επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι η αγορήτρια για την υπεράσπιση ήταν το νεότερο στέλεχος ομάδας από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό στα χρόνια που αναλαμβάνω τον ρόλο της ακαδημαϊκής υπεύθυνης και προπονήτριας. Οι εικονικές δίκες είναι ένας μαραθώνιος, όπου γίνεσαι συνεργάτης και ψυχολόγος των φοιτητών. Έχουν όλες τις δυνατότητες μέσα τους, αλλά τις ανακαλύπτουν σταδιακά μέσα από τη σύμπνοια της ομάδας. Οι γνώσεις θα έρθουν τελικά. Το θέμα είναι να τις οργανώσεις, να τις συστηματοποιήσεις, να τους δώσεις την φόρμα και τον δικανικό συλλογισμό, αλλά πάνω από όλα να βοηθήσεις τους φοιτητές να οργανώσουν τον εαυτό τους. Αλλάζει η προσωπικότητα σου μέσα από τη διαδικασία και δεν είμαι υπερβολική. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για τα κορίτσια. Ελπίζω να συνεχίσουν με πίστη, αγάπη, εγρήγορση και συνείδηση των δυσκολιών στο χώρο της διεθνούς δικαιοσύνης».
Όσο για τη φιλοδοξία να χαράξει το ΕΚΠΑ κι άλλες διαδρομές στον διαγωνισμό μελλοντικά, η Ελένη Μίχα απαντά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κανονικά πρέπει να συμμετέχουμε και του χρόνου. Έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας. Αν οι συνθήκες είναι ευοίωνες θα συνεχίσουμε. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν και αγαπούν αυτό που κάνουν. Χωρίς αυτά τα συστατικά δεν γίνεται τίποτα, γιατί στερείσαι πολλά πράγματα κατά τη διαδικασία. Πίσω από κάθε επιτυχία βρίσκονται άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους και αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν».
Η χρηματοδότηση του διαγωνισμού γίνεται από ιδιωτικούς χορηγούς. Τα επίσημα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο διάστημα από 19 έως 23 Ιουλίου.
The post Στη 18η θέση για πρώτη φορά η Νομική Αθηνών στον διαγωνισμό ICCMCC 2021 appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φθιώτιδα: Ο πονοκέφαλος και η πίεση που ανέβασε ξαφνικά ήταν η αρχή του τέλους για 22χρονο νεαρό
- Πάτρα: Επιδεινώθηκε η κατάσταση της 27χρονης που είχε κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson
- Γλυκά Νερά Εξελίξεις: Η Κάρολαϊν ήθελε να χωρίσει και δεν δεχόταν καμία σχέση με τους γονείς του πιλότου
- Εμβόλιο Pfizer: Ποιοι πρέπει να κάνουν και τρίτη δόση
- Σαρηγιάννης: Χειρότεροι οι νέοι υπολογισμοί – 2.000 κρούσματα τον Αύγουστο
- O Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε πρωινό στη σύντροφό του στο μαιευτήριο - Φωτογραφία
- Γραβάνης: Χρειάζεται η επιστροφή της μάσκας και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
- Καλώς τον κ. Σόιμπλε - Τι. Άραγε, μας …φέρνει;
- Κυνηγοί φαντασμάτων πήγαν σε σπηλιά 300 ετών και ισχυρίζονται πως πνεύμα τους είπε «φύγετε από εδώ» (vid)
- Survivor Spoiler 4/7: Ένας αποχωρεί σήμερα, τρεις συνεχίζουν για τον τελικό - Το μεγάλο φαβορί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Ν.Αναστασιάδης: Τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της εισβολής το 1974
- Με “πειραγμένους” ταχογράφους εντοπίστηκαν 49 φορτηγά
- Euro 2004: Η πιο απροσδόκητη πρωταθλήτρια Ευρώπης
- Στη 18η θέση για πρώτη φορά η Νομική Αθηνών στον διαγωνισμό ICCMCC 2021
- Οι σχέσεις ζευγαριών και ο θεσμός της οικογένειας. Γράφει η Μίκα Πανάγου
- Τελευταία Νέα The President
- Στη 18η θέση για πρώτη φορά η Νομική Αθηνών στον διαγωνισμό ICCMCC 2021
- Euro 2004: Η πιο απροσδόκητη πρωταθλήτρια Ευρώπης
- Οι σχέσεις ζευγαριών και ο θεσμός της οικογένειας. Γράφει η Μίκα Πανάγου
- Ν.Αναστασιάδης: Τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της εισβολής το 1974
- Με “πειραγμένους” ταχογράφους εντοπίστηκαν 49 φορτηγά
- Ζ.Ζάεφ: Από αύριο τα νέα διαβατήρια με το νέο όνομα της χώρας
- Το τείχος ανοσίας και το δίλημμα περί υποχρεωτικότητας των εμολιασμών
- Καλωσορίσατε κύριε Μακρόν! Γράφει ο Δ. Απόκης
- Στην Τρίπολη της Λιβύης ο Κ.Φραγκογιάννης, ως επικεφαλής διπλωματικής αποστολής
- Κύπρος: Μάχη με τις φλόγες για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άκης Σκέρτσος: «Κάποιοι ψάχνουν εναγωνίως να βρουν νέους διχασμούς»
- Η απάτη με τις αυξήσεις – Βήμα βήμα από τη σφαγή του 2012 μέχρι την κοροϊδία τού σήμερα
- Οι Α. Κυρίδου, Μ. Κυρίδου, Χ. Μπούρμπου από το Τόκιο
- ΠΟΥ: Σε 13 εργαστήρια ανά τον κόσμο μετατρέπονται γενετικά μολυσματικοί ιοί
- Αυστρία: Χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, ζωντάνεψε το αεροδρόμιο της Βιέννης
- Τουρισμός για Όλους: Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους
- Φιλιππίνες: Στους 45 οι νεκροί από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους
- Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων για φωτιά στην Κύπρο: Ευχαριστούμε Ελλάδα και Ιταλία για την ταχεία αντίδραση και αλληλεγγύη