Συμπόσιο σύγχρονης τέχνης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Στοχεύοντας στην ανάδειξη της τέχνης και της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μακεδονίας, μέσα από τη σύγχρονη μάτια ντόπιων καλλιτεχνών, από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες, η δραστήρια επιστημονική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» συνδιοργανώνει με τον Δήμο Καβάλας το 1ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ

Φιλίππων.

Από τις 11 έως και τις 18 Ιουλίου στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων δεκαπέντε νέοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ζωντανά τη δουλειά τους, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στον κόσμο, εφόσον το επιθυμούν, να διδαχθούν από αυτούς μέσα σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης μαζί τους.

«Πρόκειται για ένα υπαίθριο συμπόσιο τέχνης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας του συμποσίου Μαργαρίτα Κελέσογλου, «κατά τη διάρκεια του οποίου νέοι, αλλά διακεκριμένοι καλλιτέχνες της τοπικής κοινωνίας θα κληθούν να δημιουργήσουν τα έργα τους σε διάστημα επτά ημερών πλησίον του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, του τελευταίου μνημείου της χώρας μας που εγγράφθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Στο συμπόσιο, θα εκπροσωπηθεί μια μεγάλη γκάμα τεχνών όπως: ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, γκράφιτι, αρχιτεκτονική και μουσική. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, θα γνωριστούν με τους ανθρώπους που θα τους επισκεφθούν δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων μεταξύ τους».

Η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής θα αποτελέσουν την έμπνευση των καλλιτεχνών. Η πρώτη διοργάνωση θα εμπνευστεί από την αρπάγη της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα στο Νυσίον πεδίο. Απώτερος σκοπός του συμποσίου είναι να συνδεθούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες με την ιστορία του τόπου τους, να την αναδείξουν μέσα από το προσωπικό τους βίωμα και εν συνεχεία να την εμφυσήσουν στον κάθε θεατή.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί», σημειώνει η κ. Κελέσογλου, «ότι τα έργα των καλλιτεχνών θα παίρνουν ζωή μπροστά στο κοινό. Τις πρωινές ώρες, σε ανοιχτά καλλιτεχνικά εργαστήρια που θα προστατεύονται κάτω από ειδικά σχεδιασμένες κατασκευές. Το απόγευμα θα είναι αφιερωμένο στην αλληλεπίδραση με το κοινό και την κοινωνία, ενώ τις βραδινές ώρες θα πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Μετά την ολοκλήρωση του συμποσίου, οι δημιουργίες των καλλιτεχνών, θα εκτίθενται σε κάποιον ανοιχτό δημόσιο χώρο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να προβάλλεται η τοπική ιστορία στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα συνεργασίας, υπερηφάνειας και συνοχής».

Ποιοι είναι οι «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Πρόκειται για μια ομάδα επιστημόνων που έχουν συστήσει μια ΑΜΚΕ, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τη βελτίωση και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας των Φιλίππων. Όραμα της ομάδας είναι η συσπείρωση επιστημόνων και ενεργών πολιτών με σκοπό τη δημιουργία και υλοποίηση ενός πρότυπου ολιστικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα καταστήσει την μεγάλη και ιστορική πεδιάδα των Φιλίππων σε έναν προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας, με την ονομασία «Πάρκο Φιλίππων».

Η ΑΜΚΕ Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους» αποτελείται ήδη από εβδομήντα επιστήμονες με ποικίλες εξειδικεύσεις, ορισμένες από τις οποίες αφορούν στον τουρισμό, τη διαχείριση του πολιτισμού, την αρχιτεκτονική, τη γεωπονία, την αγροτική παραγωγή, την υδραυλική μηχανική, την οικονομική ανάλυση, τη στρατηγική διοίκηση, την αρχαιολογία, τη μουσειολογία και τη γεωλογία. Στόχος όλων είναι να συνεισφέρουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Πάρκου Φιλίππων.

Η ανάδειξη της ιστορικότητας των Φιλίππων

Ανάμεσα στα βουνά του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Συμβόλου, εκεί όπου παλιά απλώνονταν η λίμνη Πρασιάδα, σήμερα βρίσκεται ο εύφορος κάμπος των Φιλίππων. Στον τόπο αυτό, εδώ και 8.000 χρόνια, φιλοξενείται αδιάλειπτα ο άνθρωπος, οι δημιουργίες και οι δραστηριότητές του.

Ο τόπος αυτός αποτέλεσε σπίτι για τους προϊστορικούς ανθρώπους περί το 6.400 π.Χ. και έπειτα για τα Θρακικά φύλα κατά την εποχή του χαλκού και του σιδήρου. Αργότερα, συνδέθηκε με την ορφική και διονυσιακή λατρεία, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα στο Νύσιον πεδίο.

Στον τόπο αυτό δημιούργησαν οι Θάσιοι την αποικία τους, που αναπτύσσονταν συνεχώς μέσα στον κάμπο των Φιλίππων και πλούτιζε από τα χρυσοφόρα μεταλλεία του Παγγαίου. Όταν το 356 π.Χ. απειλούνταν από τους Θράκες, ζήτησαν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εκείνος, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την κατέλαβε, την οχύρωσε και της έδωσε το όνομά του. Δεν άργησε να κατακτηθεί από τους Ρωμαίους και να γίνει πεδίο φημισμένων μαχών με ξακουστούς πρωταγωνιστές, τον Κάσιο και τον Βρούτο. Εδώ, εδραιώθηκε η νέα θρησκεία, ο Χριστιανισμός, με το βάπτισμα της πρώτης Ευρωπαίας και Ελληνίδας Χριστιανής, της Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο των εθνών Παύλο.

Αυτόν τον τόπο, τον μυθικό, τον μυστηριακό, τον γόνιμο, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» φιλοδοξούν να τον σηματοδοτήσουν και να τον αναδείξουν ποικιλοτρόπως, ώστε να χαραχθεί στην ανθρώπινη μνήμη ως ένας τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

The post Συμπόσιο σύγχρονης τέχνης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα