Τα σενάρια για λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια, εκκλησίες και μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

Έχοντας κλείσει έναν μήνα καθολικού lockdown κι ενόψει των εορτών, η κυβέρνηση μελετά από κοινού με την αρμόδια επιτροπή, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει μία ασφαλής επάνοδος στην κανονικότητα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι οριστικές αποφάσεις, για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής, των εκκλησιών, των κομμωτηρίων, αλλά και των μετακινήσεων που θα επιτρέπονται, αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και της

δημόσιας υγείας, μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι τις 7 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά:

Σχολεία
Εστίαση
Ψυχαγωγία
Δικαστήρια
Αθλητικές δραστηριότητες εκτός από όσες εγκριθεί
Χιονοδρομικά

Παραμένει υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο

Όπως εξήγησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,  το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό παρά τον ένα μήνα καραντίνας και αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι  θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, πρώτον γιατί το ωράριο μπορεί να είναι διευρυμένο ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός κι έπειτα γιατί μετά το κλείσιμο των καταστημάτων απαιτείται ένας εύλογος χρόνος για να επιστρέψει κανείς στο σπίτι του.

Όσον αφορά τις εκκλησίες, καλεσμένος σε εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέφερε πως δεν γίνεται να ανοίγουν τα μαγαζιά και να μένουν κλειστές οι εκκλησίες. Να σημειωθεί πάντως ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσημη επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Σχετικά με το τι θα επιτρέπεται για τις μετακινήσεις, στην ίδια περιφέρεια μεταξύ των δήμων, ειδικά όταν ανοίξει σταδιακά το λιανεμπόριο, είπε χαρακτηριστικά “με κάποια επιφύλαξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα sms και αν απελευθερωθεί το λιανεμπόριο θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον σχετικό κωδικό και στην περίπτωση αυτή θα μπορεί να μετακινείται από δήμο σε δήμο».

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά και σημείωσε ότι θα υπάρχει στην περίοδο των γιορτών μια ευελιξία για επανένωση οικογενειών, για παράδειγμα για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικό νομό από αυτόν που είναι η οικογένειά τους ή για εγκλωβισμένους φοιτητές. “Αλλά μετακινήσεις προς τα εξοχικά δεν θα προβλέπονται ούτε τα Χριστούγεννα” επανέλαβε.

Για εκείνους που επιστρέφουν από το εξωτερικό, μεταξύ 18 Δεκεμβρίου και 7 Ιανουαρίου, πέραν των υποχρεωτικών τεστ θα πρέπει να παραμείνουν σε δεκαήμερη καραντίνα στο σπίτι τους. Τόνισε στο σημείο αυτό πως πρόκειται για ένα μέτρο που κυρίως πρέπει να αποτρέψει τον χειμερινό τουρισμό από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Πρόσθεσε πως ενώ είναι κλειστά τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα είναι κάπως υπερβολικό να φύγει κάποιος που έχει τη δυνατότητα και να πάει στην Αυστρία ή την Ελβετία. «Κυρίως είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι φέτος είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα, είναι διαφορετικό δυστυχώς όλο το 2020, ας ακολουθήσουμε και αυτόν τον τελευταίο μήνα τις συστάσεις των ειδικών και ας αποφύγουμε τις υπερβολικές μετακινήσεις» υπογράμμισε.

Μεγάλος ο κίνδυνος στα κομμωτήρια

Κληθείσα να σχολιάσει το άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων λιανικής πώλησης, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού – μιλώντας στο Mega- τόνισε ότι «ο κίνδυνος διασποράς στα κομμωτήρια είναι μεγάλος, καθώς ερχόμαστε σε κοντινή επαφή και είναι αδύνατον να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

Από την άλλη, στα εμπορικά καταστήματα, όπως είπε «μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις». «Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο» συμπλήρωσε.

The post Τα σενάρια για λιανικό εμπόριο, κομμωτήρια, εκκλησίες και μετακινήσεις τα Χριστούγεννα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα