Θεσσαλονίκη: Αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα

Τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης διαφαίνεται στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2

στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανιχνεύεται σε επίπεδο αντίστοιχο με την τιμή της 29ης Μαρτίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει μια ανοδική της πορεία, που κορυφώθηκε στις 5 Απριλίου, όταν καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή της τρέχουσας πανδημικής περιόδου στην πόλη.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 07/04 και της Πέμπτης 08/04 είναι:

– Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 05/04 και της Τρίτης 06/04.

-Μειωμένη κατά 27% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 31/3 και Πέμπτης 01/4.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι για πρώτη φορά την τελευταία περίοδο σε τρεις συνεχόμενες ημέρες παρατηρούμε μια τάση μείωσης των τιμών του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης. Το αν η τιμή της 5ης Απριλίου ήταν η υψηλότερη της περιόδου και περνάμε σε φάση επιπέδωσης ή και αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής καμπύλης είναι κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιμένουμε κάποιες μέρες, για να το εκτιμήσουμε με ασφάλεια μέσα από τις καθημερινές μας μετρήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως διευκρίνισε, «μια μείωση της τάξης του 30% μπορεί να μας απομακρύνει -έστω οριακά- κάτω από το επίπεδο του συναγερμού», ωστόσο «το χαμηλότερο ιικό φορτίο δε συνεπάγεται ταυτόχρονη αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, η εικόνα στα νοσοκομεία αντιστοιχείται πάντοτε μέρες αργότερα με την εκάστοτε επιδημιολογική έξαρση ή αποκλιμάκωση» , γι’ αυτό «απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων από όλους μας, πολύ δε περισσότερο καθώς σταδιακά ανοίγουν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

The post Θεσσαλονίκη: Αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα