Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον Rafale
Στις 24 Μαρτίου, «έπεσαν» οι υπογραφές για τις συμβάσεις απόκτησης τριών φρεγατών Belharra -με την προαίρεση αγοράς μίας ακόμη- και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale -πλέον των 18 που ήδη έχει αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία- σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».
Οι φρεγάτες Belharra
Η φρεγάτα FDI (Belharra) έχει υψηλές δυνατότητες σε κάθε τύπο μάχης. Καλύπτει αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό πόλεμο ενώ διασφαλίζει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις από αέρος ή από στεριά
Είναι εξοπλισμένη με έναν μονό πλήρως ενσωματωμένο ιστό που διαθέτει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες ώστε να επιτυγχάνεται σε μόνιμη βάση επιτήρηση 360 μοιρών. Είναι η πρώτη φρεγάτα στην αγορά που διαθέτει εγγενή προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, εξοπλισμένη με δύο data-centers που φιλοξενούν σχεδόν όλες τις εφαρμογές του πλοίου.
Αναφορικά με τις τεχνικές της προδιαγραφές, η φρεγάτα Belharra έχει εκτόπισμα 4.500 τόνων, μήκος περίπου 122 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα ενώ η μέγιστη ταχύτητά είναι 27 κόμβοι. Διαθέτει αεροπορικές εγκαταστάσεις για ελικόπτερο 10 τόνων και μη επανδρωμένο όχημα VTOL.
Τα κύρια όπλα που φέρει είναι οι πύραυλοι Aster και οι πύραυλοι Exocet MM40 B3C της MBDA, πυροβόλο 76 χιλιοστών, τορπίλες MU 90 και αντίμετρα CANTO της Naval Group καθώς και πυραυλικό σύστημα RAM.
Το ιστορικό
Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει φρεγάτες ηλικίας περίπου 40 ετών. Η παλαιότητα του βασικού κορμού τού ελληνικού Στόλου επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του, όπως αναφέρθηκε στις σχετικές συζήσεις που έγιναν στη Βουλή, ενώ εντείνει τις δυσκολίες υποστήριξης των ηλεκτρονικών συστημάτων που φέρουν τα πλοία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονες φρεγάτες κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη. Εκτός από τη γαλλική προσφορά, εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν προσφορές εταιρειών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Το Πολεμικό Ναυτικό έκρινε ότι οι καταλληλότερες για την κάλυψη των επιχειρησιακών του απαιτήσεων είναι οι γαλλικές FDI. Και αυτό διότι διαθέτουν υψηλότατες δυνατότητες πολέμου επιφανείας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου αέρος σε συνδυασμό με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα.
Το Σεπτέμβριο 2021, η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια και ως απόρροια της συμφωνίας αυτής συμφωνήθηκε η πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό τριών νέων φρεγατών FDI (Belharra) με «option» επιλογής και τέταρτης ίδιου τύπου φρεγάτας.
Η ναυπήγηση των πλοίων γίνεται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Γαλλία. O χρόνος παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των όπλων των φρεγατών, για το πρώτο και το δεύτερο πλοίο θα είναι εντός του 2025, για το τρίτο το 2026 και για το τέταρτο -εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης αγοράς- το 2027. Όσο για την εν συνεχεία υλικοτεχνική υποστήριξή τους, εκκινεί από την παραλαβή κάθε πλοίου και έχει διάρκεια τριών ετών.
Στο πλαίσιο της σύναψης των συμβάσεων με τις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες, τη Naval Group και την MBDA France, έχει επιτευχθεί συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην κατασκευή και συντήρηση των πλοίων.
Το κόστος
Το ανώτατο κόστος της προμήθειας των φρεγατών ανέρχεται στο ποσό των 3,049 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η σύμβαση προμήθειας των τριών φρεγατών έχει κόστος 2,261 δισ. ευρώ, η σύμβαση της εν συνεχεία υποστήριξης 138 εκατ. ευρώ ενώ η σύμβαση για τα όπλα και την εν συνεχεία υποστήριξής τους 650 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης για την πρόσκτηση και τέταρτης φρεγάτας, το κόστος φτάνει τα 4,07 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται κρατήσεις, φόροι, δασμοί και τυχόν λοιπές δαπάνες που βαρύνουν τις συμβάσεις (6,144%).
Τα 6 επιπλέον Rafale
Η Ελλάδα έχει, ήδη, προχωρήσει στην απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα έξι από αυτά, βρίσκονται ήδη στην Τανάγρα. Παράλληλα με την απόκτηση των φρεγατών Belharra, υπογράφτηκε και η συμφωνία απόκτησης επιπλέον 6 αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια των αεροσκαφών με τον εξοπλισμό τους καθώς και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.
Το αίτημα προς την κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Dassault Aviation και την εταιρεία MBDA France για την παροχή των όπλων στάλθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021. Το κόστος απόκτησης των αεροσκαφών και της εν συνεχεία υποστήριξής τους ανέρχεται σε 807,6 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος απόκτησης των όπλων που θα φέρουν στα 184 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων ύψους 6,144% αλλά και των τιμών με εκτιμώμενη αναπροσαρμογή 5%, φτάνει τα 1,092 δισ. ευρώ.
Η παραλαβή των έξι επιπλέον Rafale και των όπλων τους θα γίνει έως το τέλος του 2024. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο του 2024.
Επιπρόσθετα, η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης του συνόλου των 24 αεροσκαφών Rafale επεκτείνεται για τρία έτη, από το 2024 έως το 2027 ενώ η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης των όπλων τους για τέσσερα έτη, από το 2024 έως το 2028.
The post Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον Rafale appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέο επίδομα 200€ για λάστιχα αυτοκινήτου: Ποιοι δικαιούνται τα χρήματα αλλαγής ελαστικών, πως θα τα πάρετε
- Τον έσωσε πρώτα από πνιγμό και μετά τον πυροβόλησε: «Κι όμως είχε δίκιο» λέει φίλη του θύματος
- Αγγελική Νικολούλη για Πάτρα: Υπάρχει ένα ρεπορτάζ που δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα
- Πότε θα πέσουν οι τιμές σε βενζίνη και πετρέλαιο
- Κύπρος: Τίτλοι τέλους για την Russian Commercial Bank – Νέοι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας
- Δείτε την Κέιτ Μίντλετον να τρώει με τα χέρια: Στην Καραϊβική, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί
- 20 Μοντέρνα Καθιστικά με πολύ ιδιαίτερα Τραπεζάκια Σαλονιού
- Επιταγή ακρίβειας: 1.750.000 οι δικαιούχοι – Σε ποιες κατηγορίες θα δοθεί το επίδομα
- Τουρκία: Ο νέος «παράδεισος» των Ρώσων Ολιγαρχών και τα 12 μίλια
- ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται επιδόματα ενοικίου, γέννας, παιδιού και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον Rafale
- Αρχιεπ. Ιερώνυμος: Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να αγωνιζόμαστε για τον λαό
- Ουκρανία: 12 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής
- Η Αμερική επέστρεψε… μαζί της και η Τουρκία – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης
- Ισραήλ: Ο Άντονι Μπλίνκεν σε ιστορική συνάντηση με τους Άραβες ομολόγους του
- Τελευταία Νέα The President
- Τι προβλέπουν οι συμφωνίες για τις φρεγάτες Belharra και τα 6 επιπλέον Rafale
- Αρχιεπ. Ιερώνυμος: Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να αγωνιζόμαστε για τον λαό
- Ισραήλ: Ο Άντονι Μπλίνκεν σε ιστορική συνάντηση με τους Άραβες ομολόγους του
- Η Αμερική επέστρεψε… μαζί της και η Τουρκία – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης
- Ουκρανία: 12 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής
- Την Κυριακή 27 Μαρτίου αλλάζει η ώρα
- Covid-19: Σημεία Δωρεάν Ελέγxου την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022
- Λβιβ: Τουλάχιστον 5 τραυματίες από δύο βομβαρδισμούς
- Κρεμλίνο: Τα σχόλια Μπάιντεν για Πούτιν δυσκολεύουν τη βελτίωση των σχέσεων Αμερικής-Ρωσίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καθησυχαστικός ο Γεωργαντάς: Πλήρης επάρκεια σε σιτάρι – Από τη Δευτέρα και εντός 48 ωρών η δήλωση των αποθεμάτων (Video)
- Tζανάκης για τέταρτη δόση: Δε συζητάμε για το γενικό πληθυσμό - Ποιοι πρέπει να την κάνουν άμεσα
- Νίκος Ανδρουλάκης: Η Ν.Δ. μόλις τώρα ανακάλυψε την ανάγκη έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών
- Taylor Hawkins: 10 ουσίες βρήκε η τοξικολογική στον ντράμερ των Foo Fighters που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 50 ετών
- Χρήση βομβών φωσφόρου από τον ρωσικό στρατό καταγγέλει η Ουκρανία
- Συνελήφθη αστυνομικός στα Χανιά - Πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν άντρα μετά από καυγά
- ΗΠΑ: Έρχεται ελάχιστος φόρος εισοδήματος – Στόχος 700 δισεκατομμυριούχοι
- Νίκος Κασκούρας: Χειρώναξ ποιητής της ύλης
- Επισιτιστική ασφάλεια: Προβληματισμός στην αγορά – Πλήρης επάρκεια σε σιτάρι
- Ουκρανία: 139 παιδιά νεκρά και πάνω από 205 τραυματισμένα