Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και τα Βαλκάνια σηματοδοτεί η παρουσία του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στις προαναφερόμενες περιοχές.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Δένδια επισκέπτονται τη Λιβύη, στις 14 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογο του, ενώ

περί τα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό.

Του Κώστα Πασίση

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη  «σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση».

Στη Λιβύη η χώρα μας μπήκε «σφήνα», μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νέο Πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη όπου η Τουρκική επιρροή είναι έντονη και  πολυδιάστατη.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν μπορεί να ακυρώσει το ψευδό τουρκικο-Λιβυκό μνημόνιο, που είναι και το μεγάλο «αγκάθι». Ωστόσο το θέμα θα συζητηθεί με τη μεταβατική κυβέρνηση και αυτό είναι κέρδος για την Ελλάδα που θα βρει την ευκαιρία να επαναλάβει την ελληνική θέση που εστιάζεται στη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναφορικά με τη επίμαχη Συμφωνία.

Επίσης η Ελλάδα ζητά και την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, καθώς δεν συμβάλουν θετικά στην επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.

Υπέρ της απομάκρυνσης των μισθοφόρων στρατιωτών   από τη χώρα τάχθηκαν τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν, όσο και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Σισι.

Η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λιβύη ενόχλησε έντονα την Άγκυρα και δεν αποκλείεται η τελευταία όξυνση και κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας να συνδέεται με τις ελληνικές διπλωματικές δυναμικές πρωτοβουλίες.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται και η χθεσινή επίσκεψη στη Σερβία και η συνάντησή που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Σέρβο ομόλογο του Νίκολα Σελάκοβιτς.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τουρκική δραστηριότητα και τη προσέγγιση και κυρίως την «εργαλειοποίηση»  των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια. Και αυτό ήταν ένα από τα «καυτά» ζητήματα που συζητήθηκαν…

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας καθώς και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακόμη αναφέρθηκε και στη συνάντηση του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι προτίθεται να επισκεφτεί την Τουρκία αλλά υπό προϋποθέσεις, εφόσον σταματήσει η παραβατικότητα της Άγκυρας και η προκλητική συμπεριφορά.

«Πυρετώδεις» είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο και για την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, που θα γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Η Αθήνα με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως είναι απολύτως και πλήρως συντεταγμένη με τη Λευκωσία στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η Τουρκία πάντως μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνει ότι δεν επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνει τη θέση της για δυο αυτόνομα κράτη στο νησί, γεγονός που δεν αφήνει πολλά  περιθώρια αισιοδοξίας.

The post Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα