Το Λονδίνο αυξάνει το πυρηνικό οπλοστάσιό του για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο της Integrated Review, της Ολοκληρωμένης Αναθεώρησης της στρατηγικής της σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η αναθεώρηση στρατηγικής, η πρώτη μετά την πλήρη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις σημαντικότερες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ανάγει τη Ρωσία σε μείζονα απειλή για τη χώρα και δείχνει

τη βούληση της Βρετανίας και επικεντρωθεί στην περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού.

Ένα από τα κύρια μέτρα της έκθεσης αυτής των περισσότερων από 100 σελίδων, την οποία πρόκειται να αναπτύξει λεπτομερώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενώπιον των βουλευτών, προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξήσει από 180 σε 260, δηλαδή κατά 45%, το ανώτατο όριο των πυρηνικών κεφαλών του, βάζοντας τέλος σε έναν σταδιακό αφοπλισμό που λάμβανε χώρα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τριάντα χρόνια.

Αυτή η αλλαγή πορείας, μετά τη δέσμευση που ανέλαβε το Λονδίνο το 2010 να μειώσει τα όπλα αυτά μέχρι τα μέσα των ετών του 2020, δικαιολογείται από μια «αυξανόμενη γκάμα τεχνολογικών και δογματικών απειλών», σύμφωνα με το έγγραφο.

«Η ιστορία έδειξε πως οι δημοκρατικές κοινωνίες αποτελούν τα πιο ισχυρά στηρίγματα μιας ανοικτής και ανθεκτικής διεθνούς τάξης», τονίζει ο Μπόρις Τζόνσον στον πρόλογο. «Για να είμαστε ανοικτοί, οφείλουμε να είμαστε και ασφαλείς», προσθέτει. Αυτό περνάει, σύμφωνα με τον ίδιο, από μια ενίσχυση του βρετανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Επειδή οι συνθήκες και οι απειλές αλλάζουν με τον καιρό, οφείλουμε να διατηρήσουμε ένα ελάχιστο και αξιόπιστο επίπεδο αποτροπής», είχε τονίσει νωρίτερα, πριν από τη δημοσίευση της Ολοκληρωμένης Αναθεώρησης, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, απαντώντας σε ερωτήσεις του BBC. «Είναι η ύστατη εγγύηση, η πολιτική της ύστατης εξασφάλισης έναντι των χειρότερων απειλών εχθρικών κρατών», πρόσθεσε.

Αυτή η στρατηγική αναθεώρηση σε θέματα ασφαλείας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής θα καθορίσει την κυβερνητική γραμμή για την επόμενη δεκαετία.

Αφού υπογραμμίζει εκ νέου τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως «θεμελίου της συλλογικής ασφάλειας» για τη ζώνη Ευρώπης-Ατλαντικού, το έγγραφο παρουσιάζει τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ως «την πιο οξεία άμεση απειλή εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το έγγραφο είναι λιγότερο κατηγορηματικό όσον αφορά την Κίνα, με την οποία το Λονδίνο επιθυμεί να εμβαθύνει τις εμπορικές σχέσεις του και την οποία χαρακτηρίζει «συστημικό ανταγωνιστή».

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Αναθεώρησης, προβλέπεται επίσης οι βρετανοί στρατιώτες να υπηρετούν «πιο συχνά και για περισσότερο καιρό» στο εξωτερικό.

Το έγγραφο προειδοποιεί επίσης για τη «ρεαλιστική πιθανότητα» μια τρομοκρατική οργάνωση «να καταφέρει να εξαπολύσει μια χημική, βιολογική, ραδιολογική ή πυρηνική επίθεση μέχρι το 2030».

The post Το Λονδίνο αυξάνει το πυρηνικό οπλοστάσιό του για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα