Το Βρετανικό Μουσείο… έχασε ρωμαϊκά αργυρά νομίσματα

Μέχρι τώρα, το μόνο για το οποίο δεν είχε κατηγορηθεί το Βρετανικό Μουσείο, ήταν η ελλιπής φύλαξη. Εφεξής, θα κατηγορείται πλέον και για αυτό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το μουσείο έχει χάσει ρωμαϊκά νομίσματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Και μάλιστα, του είχαν  παραδοθεί προς φύλαξη, όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος.

Ο «θησαυρός» που χάθηκε, περιλαμβάνει 28 ρωμαϊκά ασημένια νομίσματα και μια ασημένια ράβδος που ανακαλύφθηκαν νωρίτερα φέτος στο Rutland. Τα αντικείμενα

δόθηκαν στο μουσείο όπως ορίζει ο νόμος, από τους δύο ιχνευτές μετάλλων που τα βρήκαν. Επρεπε να φυλάσσονταν σε  κλειδωμένη και ασφαλή μονάδα εντός του κτιρίου που εποπτεύεται από το συμβούλιο, προτού σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο για αξιολόγηση και εκτίμηση. Όταν, ωστόσο, το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε να μεταφερθεί ένα από τα ευρήματα από το μουσείο του Πρέστον στο Λονδίνο, το προσωπικό του μουσείου ανακάλυψε ότι το αντικείμενο που ζητήθηκε έλειπε.

Ένας γρήγορος έλεγχος που διενεργήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο αποκάλυψε ότι είχαν εξαφανιστεί έως και 12 σετ αντικειμένων και οι φάκελοι των υποθέσεων τους. Περαιτέρω έλεγχοι που διενήργησε το συμβούλιο βρήκαν ότι έλειπαν και άλλα αντικείμενα και, τον Οκτώβριο, η αστυνομία κλήθηκε να διερευνήσει το ζήτημα.

Η αποκάλυψη έγινε όταν οι ευρέτες έστειλαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το τμήμα πολιτιστικών υπηρεσιών στο Συμβούλιο της κομητείας του Λανκασάιρ, εκφράζοντας τον θυμό τους.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται και οι ιχνευτές μετάλλων και οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι μπορεί να μην πάρουν ποτέ πίσω τα πολύτιμα ευρήματά τους αλλά και ότι σημαντικά ιστορικά αντικείμενα μπορεί επίσης να έχουν χαθεί για τα καλά στο έθνος.

Ο Andy Brockman, συγγραφέας που ειδικεύεται στη διερεύνηση του εγκλήματος κληρονομιάς, ο οποίος αποκάλυψε το email του συμβουλίου στον ειδησεογραφικό ιστότοπο PipeLine Heritage, είπε: «Εάν δεν ανακτηθούν τα αντικείμενα που λείπουν, η απώλεια αφορά τόσο την εθνική κληρονομιά που ανήκει σε όλους όσο και συγκεκριμένα τους κατόχους γης στο σημείο όπου ανευρέθηκαν τα αντικείμενα, οι  οποίοι, βάσει του νόμου, δικαιούνται το 50%. Πρόκειται, πάντως, για μέγα  πλήγμα στο γόητρο του Βρετανικού Μουσείου.

Το σύστημα επιτρέπει στους ιχνευτές μετάλλων να αναφέρουν τα ευρήματά τους οικειοθελώς σε έναν τοπικό Υπάλληλο κάποιου περιφερειακού μουσείου.

Τα αντικείμενα που ορίζονται από το νόμο ως «θησαυρός» μπορούν να αγοραστούν σύμφωνα με τον νόμο από μουσεία και δημόσιους φορείς. Σε πολλές περιπτώσεις, οι θησαυροί επιστρέφονται σε εκείνους που τους κατέθεσαν. Το Βρετανικό Μουσείο επιβλέπει ώστε να καταγράφονται και να φυλάσσονται ασφαλώς όλες αυτές οι κινητές αρχαιότητες.

Αγγελική Κώττη

The post Το Βρετανικό Μουσείο… έχασε ρωμαϊκά αργυρά νομίσματα  appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα