Βουλή: Αρνητική η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια πολιτική

Με διαφορετικές αξιολογήσεις και προσεγγίσεις, μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, έγιναν οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών στο νομοσχέδιο για την «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, διατάξεις για συμμόρφωση με υποχρεώσεις διεθνούς ναυσιπλοΐας και την αναβάθμιση Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικές ρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση και εν γένει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας στη μετά-COVID εποχή».

«Υπέρ» του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Στέφανος Γκίκας τονίζοντας πως πρόκειται για ένα «εμβληματικό και μεταρρυθμιστικό

σχέδιο» που παρέχει «μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη στήριξη και την ενίσχυση των νησιωτικών μας περιοχών» καλύπτει «όλα τα σοβαρά κενά που υπάρχουν και θεσμοθετεί για πρώτη φορά μια νησιωτική πολιτική μέσα από την υποχρέωση κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιώτικο χώρο». Η νέα νησιωτική πολιτική είπε « αποτελεί μέρος του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων». Διασφαλίζει την διακριτή αντιμετώπιση των μικρών και πολύ μικρών νησιών με την υιοθέτηση ειδικών προγραμμάτων. Ασκεί ειδική αναπτυξιακή πολιτική και υιοθετεί ειδικά προγράμματα με τομεακές πολιτικές στον νησιωτικό χώρο. Στο σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής το οποίο θα συντάσσεται κάθε πέντε χρόνια «τίθενται οι ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι στους τομείς της δημόσιας πολιτικής, που σχετίζονται με τη λιμενική πολιτική και τις ναυτιλιακές υποδομές, τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, τη νησιωτική ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, τη θαλάσσια επιτήρηση και τη στρατηγική ασφαλείας στη θάλασσα, τα γαλάζια επαγγέλματα και τις επενδύσεις στη γαλάζια οικονομία, την ψηφιακή διακυβέρνηση και βεβαίως το τρίπτυχο «υγεία -πρόνοια – εκπαίδευση». Επιπλέον, υπογράμμισε πως «θεσμοθετούνται εργαλεία και κυρίως χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα συμβάλουν καταλυτικά στην προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής», προβλέπονται δείκτες ελέγχου και μηχανισμού παρακολούθησης και αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης της στρατηγικής, ενώ ενισχύονται και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες .

H αποτελεσματικότητα του σχεδίου νόμου είπε ότι διασφαλίζεται μέσω της σύστασης του Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας και της Πλατφόρμας Ενιαίας Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης. Ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε την σύσταση Εθνικής Ενιαίας Πλατφόρμας Λιμενικής Κοινότητας ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου αντιμετωπίζονται κρίσιμες ανάγκες στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων αλλά και της θέσπισης της δυνατότητας χορήγησης προκαταβολής εξόδων υπεράσπισης στα στελέχη που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη εξαιτίας ενεργειών και παραλείψεων κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους. Πρόκειται είπε «για μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη, συνεκτική νησιωτική πολιτική με εργαλεία και χρηματοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη της νησιωτικής οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας. Πρόκειται για μια τομή, για μια δραστική στροφή… στον τρόπο που το κράτος μέχρι τώρα αντιμετώπιζε τις νησιωτικές περιοχές».

Στον αντίποδα, ο εισηγητής της μειοψηφίας Ανδρέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε πρόκειται για ένα «ψευδεπίγραφο σχέδιο νόμου που αποτελεί ένα εφεύρημα για να κάνετε πράξη την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική σας, ενώ παράλληλα προωθείτε απόλυτα ρουσφετολογικές διατάξεις και ικανοποιείτε απαιτήσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Υποστήριξε πως η περιβόητη ολοκληρωμένη θαλάσσια και νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης είναι κενή περιεχομένου». Χαρακτήρισε ως «αδειανά πουκάμισα» τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία» που δημιουργούνται για την υποστήριξη της νησιωτικής πολιτικής καθώς δεν αναφέρουν καν ενδεικτικό προϋπολογισμό και ότι δεν συνδυάζονται με πρόσθετους πόρους. Καταλόγισε πως το νομοθέτημα δεν έχει συνοχή, ολιστική προσέγγιση και προτεραιοποιήσεις. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο αποτελεί «μια καλογραμμένη έκθεση ιδεών, ένα κακοδιατυπωμένο ευχολόγιο». Χαρακτήρισε απαράδεκτο οι Κώδικες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού να ενσωματώνονται με αγγλικό κείμενο. Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τα μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας είπε πως είναι «απόλυτα ανεπαρκή και ότι οδηγούν στην ουσία τους ναυτικούς σε απόλυτη ένδεια. Παρατήρησε σε ό,τι αφορά τη ναυτική εκπαίδευση πως ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις προσλήψεις των 73 καθηγητών που είχε προκήρυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάθετα αντίθετος, τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην «απαξίωση» όπως είπε της πλοηγικής υπηρεσίας επιτρέποντας σε πλοιάρχους πρώτης και δεύτερης τάξης να έχουν δικαίωμα πλοήγησης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα στα λιμάνια. Η Εθνική Ενιαία Πλατφόρμα Λιμενικής Κοινότητας ζήτησε να λειτουργεί ως port based πλατφόρμα και όχι ως ενιαία και μοναδική για όλους τους λιμένες.

Επισήμανε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού σε όλη την χώρα. Στηλίτευσε τα άρθρα 25 και 30, λέγοντας πως περιλαμβάνουν απαράδεκτες, αντιπεριβαλλοντικές διατάξεις για τη διαχείριση αποβλήτων πλοίων και τις αδειοδοτήσεις έργων του Λιμενικού. Δήλωσε την κάθετη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο υπουργικές τροπολογίες καθώς όπως υποστήριξε «με την πρώτη τροπολογία, μετά την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων η κυβέρνηση ευνουχίζει και την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων αφαιρώντας της πλήθος ελεγκτικών αρμοδιοτήτων και παραδίδοντας τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα» ενώ με την δεύτερη τροπολογία το υπουργείο οδηγεί επί της ουσίας σε μείωση των προστίμων σε ακτοπλοϊκές εταιρείες που παραβιάζουν το ωράριο των ναυτικών και οδηγεί σε ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο», επί της Αρχής ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης ενώ ζήτησε να αποσυρθούν και οι δύο υπουργικές τροπολογίες. Υποστήριξε πως από το νομοσχέδιο «απουσιάζουν παντελώς πολιτικές για την ενίσχυση της εργασίας, της υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης, του πολιτισμού, της διασυνδεσιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της χρήσης βιώσιμων και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, της διαχείρισης των αποβλήτων και των υδατικών πόρων και εν γένει πολιτικές και εξειδικευμένα μέτρα για την κοινωνική, εδαφική και οικονομική συνοχή των νησιών μας». Δεν προβλέπονται, είπε «άμεσα, συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για τα νησιά και ειδικά για τα μικρά και απομονωμένα καθώς δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε προτεραιότητά τους σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας». Ιδιαίτερα επικριτικώς ήταν σχετικά με την τροπολογία που αφορά την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων λέγοντας πως «καταπατά την ανεξαρτησία της και υπονομεύει την οικονομική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα των δραστηριοποιουμένων στην ελεύθερη αγορά». Το νομοσχέδιο αυτό, είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, αγνοεί «περιβαλλοντικούς» κανόνες, δεν προβλέπει την υποχρεωτική περιβαλλοντική αδειοδότηση για τεχνικά έργα ναυσιπλοΐας και θαλάσσιας επιτήρησης. Κάνει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ναυτική εργασία. Δεν θεραπεύει τεκμηριωμένα και δίκαια αιτήματα τόσο του πολιτικού όσο και του στρατιωτικού προσωπικού. Και προσέθεσε πως «το σύνολο των θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της συνοχής και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών είναι έργο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η νησιωτικότητα για εμάς είναι η πυξίδα μας. Ο Έλληνας νησιώτης είναι η αφετηρία μας».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε βουλευτική τροπολογία για την «εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Ελλάδας». Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεσή της τροπολογίας, ζητείται «να επαναθεσμοθετηθεί , μετά τη σταδιακή κατάργηση του μεταξύ των ετών 2015-2018, το μέτρο του μειωμένου κατά 30% συντελεστή Φ.Π.Α σε όλα τα νησιά της Ελληνικής Επικράτειας, ενώ για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων που αναφέρονται στο άρθρο 29 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181) προτείνεται μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. κατά 60%. Με ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου την 1η Απριλίου 2021».

Κάθετη αντίθετη με το νομοσχέδιο και τις υπουργικές τροπολογίες τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτηρίζοντάς το «βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό, αντιπεριβαλλοντολογικό και άδικο». Δήλωσε πως «στηρίζουμε τα αιτήματα και της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Ναυτικού και της ΠΟΥΕΝ για προσλήψεις στο Υπουργείο». Χαιρέτησε «την προειδοποιητική 48ωρη πανελλαδική απεργία από το προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας με αίτημα να αποσυρθεί το άρθρο 22, που εξαιρεί πλοία από την πλοήγηση σε λιμάνια» λέγοντας πως αυτό «είναι επικίνδυνο για πρόκληση ναυτικών ατυχημάτων και περιβαλλοντικής θαλάσσιας ρύπανσης με στόχο να απαλλάξετε τις ναυτιλιακές εταιρείες από το σχετικό οικονομικό βάρος». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεστε να έχουν κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Υποστήριξε ότι προωθείται «η αναστολή της σύμβασης ναυτολόγησης των ναυτεργατών» προσθέτοντας πως «αυτά τα αντεργατικά μέτρα έχουν τεράστιες απώλειες σε εισόδημα και ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών, με οδυνηρές συνέπειες» . Αναφερόμενη στην τροπολογία για τα πρόστιμα σε περιπτώσεις υπέρβασης ορίων εργασίας και ανάπαυσης είπε πως είναι «ντροπή» καθώς «ξεζουμίζετε τους εργαζόμενους». Σχετικά με την τροπολογία για την Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων είπε πως πρόκειται για «ξεδόντιασμα» της Αρχής λέγοντας πως ο στόχος είναι να «αποδυναμωθεί από τις περισσότερες αρμοδιότητές της σε δικαίωμα έρευνας, αλλά και επιβολής κυρώσεων, ώστε η ασυδοσία των μονοπωλίων, όπως το κινέζικο στον Πειραιά, που καταπατάει συμφωνίες παρανόμως, να εξυπηρετείται». Παρατήρησε μάλιστα πως η τροπολογία για την ΡΑΛ «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κατατέθηκε τώρα καθώς σήμερα το πρωί ήταν να απολογηθεί ο ΟΛΠ, δηλαδή η COSCO, ενώπιον της ΡΑΛ, μετά από καταγγελίες από άλλο επιχειρηματία για παραβίαση του συγκεκριμένου ευρωκανονισμού». Για το άρθρο 30, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, προστατεύονται τα κέρδη των ομίλων σε βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας. Με το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες αυτές, είπε, ισοπεδώνετε ό,τι εμπόδια έχουν απομείνει σε επιχειρηματικούς ομίλους.

“Ψευδεπίγραφο, χωρίς όραμα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος αφού όπως είπε «στην ουσία, δεν περιέχει κανένα όραμα, παρά μόνον παραχωρήσεις στον τομέα της αλιευτικής μας πολιτικής». Χαρακτήρισε ως «τραγική» την απουσία ορισμού σαφών ποσών χρηματοδότησης της νησιωτικής πολιτικής σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα Ανάκαμψης είπε πως «δεν μας πείθουν οι αναφορές του υπουργού για τα περί μόχλευσης αυτών». Διαγράφεται είπε αρνητική προοπτική για τον τουρισμό και την ναυτιλία λέγοντας πως η πρόταση της Ελληνικής Λύσης είναι η ίδρυση ειδικής τράπεζας για τη ναυτιλία, που θα μπορούσε να προσελκύσει κεφάλαια των εφοπλιστών, ενώ τόνισε πως χρειάζεται στήριξη των νέων στα νησιά μας για μια στροφή σε πρωτογενή παραγωγή. Σχετικά με τις διατάξεις για την υπηρεσία πλοήγησης είπε πως «είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια στα λιμάνια». Η έλλειψη, τόνισε, «μιας μακρόπνοης στρατηγικής χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που συζητούμε, γεγονός που αποτελεί μια ένδειξη αποτυχίας της κυβέρνησης και στον συγκεκριμένο τομέα».

βΚατά του σχεδίου νόμου, τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης υποστηρίζοντας ότι είναι γενικόλογο, αόριστο και αποτελεί ένα «ευχολόγιο με έναν εμβληματικό αλλά ψευδεπίγραφο και μεγαλομανή τίτλο κάτω από τον οποίο υφέρπει η ιδιωτικομανία και η προώθηση των ολιγαρχικών συμφερόντων». Αναρωτήθηκε «για ποια θαλάσσια και νησιωτική οικονομία μιλάμε, ποιοι την υλοποιούν και ποιοι την καρπούνται, αφού στις διατάξεις πουθενά δεν υπάρχει η λέξη νησιώτης, μόνο η νησιωτική επιχειρηματικότητα». Έχουμε, είπε, «ένα σχέδιο υφαρπαγής του νησιωτικού και θαλάσσιου εθνικού πλούτου μας». Χωρίς «σαφείς ρήτρες για την απορρόφηση του νησιωτικού εργατικού δυναμικού στις επενδύσεις. Ρήτρες για τομείς όπως η υγεία και η παιδεία». Μιλάτε είπε για ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική όταν «η Ελλάδα δεν έχει ναυπηγεία, δεν έχει καν διαλυτήρια πλοίων « και οι ψαράδες μας προβλήματα στο Αιγαίο από τους Τούρκους αλιείς. Τάχθηκε κατά του άρθρου όπου εξαιρεί έργα από τις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και μελετών επιπτώσεων. Σχετικά με την Ενιαία Πλατφόρμα Λιμενικής Κοινότητας, είπε πως για μας είναι μείζον θέμα σε ποιον θα ανήκει το λογισμικό της καθώς θα διαχειρίζεται πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και δεδομένα. Για την αναβάθμιση των λιμανιών, παρατήρησε πως αυτά θα αναβαθμιστούν με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου όμως αυτά υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ άλλων , ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 είπε πως με το νομοσχέδιο αυτό «απαξιώνονται οι ναυτεργάτες, οι υπηρεσίες πλοήγησης, αποκλείει άδικα μακροχρόνια ανέργους, στρώνει τον δρόμο για το ξεπούλημα των λιμανιών και των υποδομών».

The post Βουλή: Αρνητική η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια πολιτική appeared first on The President.

Keywords
βουλη, για μας, νέα, τίθενται, συριζα, πουκάμισα, πειραιας, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, ΦΠΑ, ελλαδα, ζητείται, ΚΚΕ, απεργια, ολπ, τραπεζες, συγκεκριμένο, αιγαιο, president, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, απεργια μμμ, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εσπα 2021, ημερομήνια, υιοθετηση, ζητείται, εθνικη, εργασια, εργαλεια, θαλασσα, θεμα, νησια, οικονομια, ολπ, προγραμμα, υγεια, αρθρα, αρθρο, ασφαλιστικα ταμεια, βιωσιμη αναπτυξη, βορα, γεγονος, γινει, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ελευθερια, ελλειψη, ενδεια, εργα, επαγγελματα, επενδυσεις, ετων, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κειμενο, μειζον, μιχαηλιδης, μειωση, ναυτιλια, οραμα, ουσια, πυξιδα, πλοια, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, πρωι, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδιο, τομη, φορα, ψηφιακη, ανηκει, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, για μας, γκικας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωδικες, πληροφοριες, president, βεβαιως, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα