Αδύνατη η άρση του lockdown – Τί σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες

Aπίθανη φαίνεται πως είναι η άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί με την επιβολή του. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων, που παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, δεν επιτρέπει τη χαλάρωση των περιορισμών, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή κι ενόψει της εορταστικής περιόδου, η οποία θα αποτελέσει την αιτία να ξεσπάσει το τρίτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Επικρατέστερο το σενάριο της σταδιακής άρσης

Στο Μαξίμου βλέπουν την πιθανότητα

για άρση ως “εξαιρετικά δύσκολη” βάσει των σημερινών δεδομένων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των περιορισμών και διεμήνυσε πως είναι πιθανότερη η σταδιακή άρση τους.

Υπογράμμισε, δε, ότι ίσως χρειάζονταν πιο οριζόντια και καθολικά μέτρα και αποκάλυψε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας ήταν ο καταλυτικός παράγοντας στην απόφαση του δεύτερου lockdown.

Ως μη ρεαλιστική, χαρακτήρισε την άρση της γενικής απαγόρευσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έκανε σαφές ότι πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία κι εν συνεχεία το λιανεμπόριο.

Στο τραπέζι το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων

Ειδικότερα για το άνοιγμα των σχολείων, όπως είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών, ώστε να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γώγο, προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα δημοτικά και εν συνεχεία τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής τόνισε πως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση, αφού πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις στην επιτροπή.

“Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά.. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων” είπε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης sms

Για το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και για τον τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση των υφισταμένων που δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

“Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί” δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

Δύσκολη η μετακίνηση από νομό σε νομό

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, κρίνονται “δύσκολες”, αφού όπως αιτιολόγησε ο κ. Πέτσας, το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Χριστούγεννα χωρίς νυχτερινή διασκέδαση

Ο ίδιος, για το άνοιγμα της εστίασης, τόνισε πως όταν γίνει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί.

Θεωρείται βέβαιο πως σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Έτοιμο το αναγκαίο αποθεματικό

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, έχει δημιουργήσει ένα αποθεματικό αναγκαίο σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της υγειονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας διεμήνυσε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο να μην αυξηθεί η ανεργία, αλλά και τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τον στίχο ενός τραγουδιού: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…».

Δεν είναι λύση οι ΜΕΘ

Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, αλλά και οι ΜΕΘ. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.

“Δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι” επεσήμανε όμως αι εξήγησε ότι σε συνεννόηση με τις ιδιωτικές κλινικές υπήρχε στη διάθεση του ΕΣΥ, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, η δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Τελευταίο καταφύγιο η επίταξη

Παράλληλα, ανέφερε ότι το κόστος επίταξης, για το Δημόσιο, είναι πολύ υψηλό. «Τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».

Όσο και να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας δεν είναι αρκετό

Στο ζήτημα των επιτάξεων στάθηκε και ο κ. Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. “Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα της Υγείας ενισχύθηκε από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο “όσο και να ενισχύεις το σύστημα σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι αρκετό αν δεν ελεγχθεί η διασπορά” σχολίασε και συμπλήρωσε πως γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Για προσπάθεια να “σωθούν” τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κορωνοιού, έκανε λόγο ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος, “δεν μπορούμε να βγούμε από το Lockdown στις 30-11, όπως και είναι προγραμματισμένο θεωρητικά”.

“Ο, τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

Υπάρχει μια κάμψη- επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί, εξήγησε και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο είναι καιρός να συμβεί.

Μεγάλη η συρροή ασθενών

Ο κ. Γώγος εξέφρασε την ελπίδα να πέσουμε σταδιακά κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως. Όμως τόνισε η “πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη” και υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών, που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

“Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα”, δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας  πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Τουλάχιστον για μία εβδομάδα η παράταση

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Aναγκαία έκρινε την παράταση και ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρέπει παραταθεί κατά μία εβδομάδα (περί τις 7 Δεκεμβρίου) η άρση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ – εκτός μπαρ, κλαμπ), δήλωσε εξέφρασε.

The post Αδύνατη η άρση του lockdown – Τί σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα