Αγανάκτηση ΗΠΑ για τη βάρβαρη βία κατά διαδηλωτών στο Ιράκ

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε, χθες, «αγανάκτηση για το γεγονός ότι ειρηνικοί διαδηλωτές» στο Ιράκ που απαιτούσαν «μεταρρυθμίσεις» αντιμετωπίστηκαν με «απειλές και βάρβαρη βία», με ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Νεντ Πράις.

«Η παραβίαση της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας και του κράτους δικαίου από ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες πλήττει όλους τους Ιρακινούς και τη χώρα τους», έκρινε ο κ. Πράις, τη μεθεπομένη των θανάτων δύο διαδηλωτών

από σφαίρες σε επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια μαζικής κινητοποίησης στη Βαγδάτη.

Ο κ. Πράις εξήρε «τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την (σ.σ. ιρακινή) κυβέρνηση για να λογοδοτήσουν οι παραστρατιωτικές ομάδες, οι τραμπούκοι και οι αυτόκλητοι τιμωροί για τις επιθέσεις τους εναντίον Ιρακινών που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης και τα πλήγματα που καταφέρνουν στο κράτος του δικαίου».

Στα επεισόδια της Τρίτης, δεκάδες άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη διάρκεια κινητοποίησης για να τιμηθεί η μνήμη ακτιβιστών που απαιτούσαν εκδημοκρατισμό στο Ιράκ και δολοφονήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Την Τετάρτη, ανώτερο στέλεχος συμμαχίας φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, που έχει ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις, συνελήφθη, καθώς τον βαρύνουν υποψίες ότι διέταξε τη δολοφονία στις αρχές του μήνα συντονιστή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αφότου ξέσπασε άνευ προηγουμένου λαϊκή εξέγερση στο Ιράκ τον Οκτώβριο του 2019, πάνω από 70 ακτιβιστές έχουν μετατραπεί σε θύματα εκτελέσεων ή αποπειρών εκτελέσεων. Δεκάδες άλλοι απήχθησαν, αν και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο καιρό αργότερα.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, αλλά οι ακτιβιστές είναι πεισμένοι πως οι εκτελεστές είναι γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας και δεν συλλαμβάνονται, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, επειδή συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με το Ιράν, τον ισχυρό γείτονα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη επιρροή στο Ιράκ.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, με την εισβολή των ΗΠΑ, νέα κόμματα, αυτά εναντίον των οποίων εξεγείρονται οι διαδηλωτές, ανέλαβαν τον έλεγχο της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Η διαφθορά έχει μετατραπεί έκτοτε σε μάστιγα σε όλες τις εκφάνσεις του κράτους στο Ιράκ.

The post Αγανάκτηση ΗΠΑ για τη βάρβαρη βία κατά διαδηλωτών στο Ιράκ appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα