Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ – Συνεχής ενημέρωση

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ καταδίκασε χθες την «εισβολή της Ρωσίας» στην Ουκρανία, «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία, όπως και την υποστήριξή της στις ενέργειες του Βερολίνου και των εταίρων της.

Έξι μήνες μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία και την πολιτική, επικρινόμενη σκληρά για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας, η Άγγελα Μέρκελ

τοποθετήθηκε χθες βράδυ, στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά το τέλος της θητείας της, ξεκάθαρα υπέρ της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων. Εξέφρασε «αλληλεγγύη στην Ουκρανία, η οποία δέχτηκε επίθεση και εισβολή από τη Ρωσία», και «την υποστήριξη του δικαιώματος της χώρας στη νόμιμη άμυνα», μιλώντας σε εκδήλωση για την αποχώρηση του επί χρόνια επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν. Ακόμη, εξέφρασε την στήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλλουν η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και η Ομάδα των Επτά «προκειμένου να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

Υπερασπιζόμενη εμμέσως τη στάση της έως τώρα, η κυρία Μέρκελ σημείωσε ότι ως τέως καγκελάριος δεν ήθελε να εκφράζει αξιολογήσεις «από το περιθώριο» για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ούτε να δίνει αυτόκλητη συμβουλές. «Ούτε σήμερα θα το κάνω. Ούτε καν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Αλλά, φυσικά, δεν είμαι ουδέτερη», τόνισε, διατρανώνοντας ότι «η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», και περιγράφοντας τη ρωσική επίθεση ως «βαθιά καμπή». Δεν έκανε πάντως καμία αναφορά στην πολιτική που άσκησε η ίδια ή σε πιθανά λάθη της.

Συνεχής ενημέρωση

Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ

Καθώς ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ έπειτα από σφοδρές μάχες χθες Τετάρτη, η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εδαφικά κέρδη στον νότο, ενώ οι δεσμεύσεις δυτικών κρατών για την αποστολή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο πυροδότησε απειλές από τη Μόσχα.

Η κατάληψη της Σεβεροντονιέτσκ έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς πρόκειται για την προσωρινή πρωτεύουσα της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Η Μόσχα έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, περιοχή με αξιόλογη βιομηχανική βάση.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «επιτύχει εν μέρει» στη μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ, αναγνώρισε χθες Τετάρτη το ουκρανικό γενικό επιτελείο, παραδεχόμενο πως ελέγχουν πλέον το ανατολικό τμήμα της, αλλά τονίζοντας πως συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σφοδρές εχθροπραξίες σε άλλους τομείς της.

FT: Διατεθειμένη η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου αν μειωθεί αυτή της Ρωσίας

Η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν αυτή της Ρωσίας μειωθεί πολύ εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης, ανέφερε χθες Τετάρτη η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη πηγές.

Έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν αποκλείεται αυτή να ανακοινωθεί στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, κατά το δημοσίευμα.

Στο σχήμα ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν τα 13 κράτη μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, των ηγείται de facto το Ριάντ, και 10 σύμμαχοί τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Οι αυξήσεις της παραγωγής που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να επισπευστούν και να γίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις πηγές των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

The post Ουκρανία: Η Ρωσία κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του Σεβεροντονιέτσκ – Συνεχής ενημέρωση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα