Αντώνης Σαμαράς: Ένα Μανιφέστο για την Πατρίδα! – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Όπως έχω γράψει πολλές φορές στο παρελθόν, η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε κρίσιμες στιγμές σε κάθε χώρα, υπάρχουν ηγέτες – πολιτικές προσωπικότητες, που επιτελούν το ρόλο τη φωνής του έθνους και της πατρίδας. Πρόκειται για προσωπικότητες που σε κρίσιμες στιγμές, μιλούν στην καρδιά του λαού και ταυτόχρονα προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν και απειλούν τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική κυριαρχία, και το μέλλον της πατρίδας. Χθες για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε περίτρανα, ότι μια τέτοια προσωπικότητα είναι ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με την

ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ένα Μανιφέστο, το οποίο αποτελεί εθνικό κάλεσμα για μια πολιτική επιβίωσης του Ελληνικού Έθνους και της πατρίδας μας.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Σε πρόσφατα άρθρα μου, έχω ασκήσει, καλοπροαίρετη, αλλά σκληρή κριτική, στην υποτιθέμενα ενωμένη Ευρώπη των Βρυξελλών, έχω επισημάνει την επικράτηση των άκρων και της κουλτούρας της ακύρωσης ευρύτερα στη Δύση, τον διωγμό αρχών, παραδόσεων και αξιών, της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας, αλλά κυρίως τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, αυτή την κρίσιμη περίοδο, που το διεθνές σύστημα επαναπροσδιορίζεται, δυστυχώς, χωρίς κανόνες, χωρίς σχέδιο, και κυρίως με έναν αναθεωρητισμό, ο οποίος απαξιώνει και αγνοεί, κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, ελευθερίας λόγου και έκφρασης, εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας, και βέβαια την τραγική έλλειψη ηγεσίας, συνολικά στο δυτικό κόσμο, και ειδικά στην Ευρώπη.

Για αυτή την δραματική και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση μίλησε και προειδοποίησε χθες, ο Αντώνης Σαμαράς, και η Ελλάδα, η πατρίδα μας, πρέπει να είναι ευγνωμονούσα.

Αν και κάθε παράγραφος της ομιλίας, Μανιφέστο για την επιβίωση του Έθνους και της Πατρίδας, του Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη και αξίζει να διαβαστεί με τη δέουσα προσοχή, υπάρχουν κάποια σημεία που πραγματικά θα ήθελα να μνημονεύσω, γιατί ως Έλληνα, ως διεθνολόγο, με εκφράζουν απόλυτα και θεωρώ ότι πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα της εθνικής μας πολιτικής, στη νέα επικίνδυνη περίοδο που έχει ξεκινήσει διεθνώς.

Ο Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιεί και ταυτόχρονα εμψυχώνει,

“Συμμαχητές και συμμαχήτριες, ζούμε, πράγματι, σε περίεργους καιρούς. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, παντού. Με απρόβλεπτες αναταράξεις… Γι’ αυτό και πολλοί συμπολίτες μας πιάνουν τον εαυτό τους, να ταλαντεύεται ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απελπισία.

Ναι, μας ενοχλούν πολλές από τις επιπτώσεις της  παγκοσμιοποίησης. Αλλά μας δίνει ανακούφιση η αντοχή και η Πίστη του λαού μας, στην Πατρίδα και στις δυνάμεις της.”

Μας λέει ο πρώην Πρωθυπουργός, για την προσπάθεια ισοπέδωσης και εξαφάνισης αρχών αξιών και παραδόσεων,

“Ναι, μας ενοχλούν όσοι θεωρούν «ντεμοντέ» κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν η Ελλάδα, από χώρα να γίνει «χώρος». Αλλά μας εμπνέει ο Ελληνισμός της Διασποράς, που δακρύζει με τον εθνικό μας ύμνο και διαπρέπει σε κάθε γωνιά της γης.

Ναι, μας εξοργίζουν τα αποτρόπαια εγκλήματα που κατακλύζουν κάθε μέρα την επικαιρότητα στην τηλεόραση, η ωμή βία, ο κυνισμός. Αλλά μας εγκαρδιώνει, ότι εκατομμύρια Έλληνες παρακολουθούν, στην ίδια Τηλεόραση, τη ζωή του Αγίου Παϊσίου.”

Μας λέει για την ανυπαρξία ηγεσίας,

“Όμως προσέξτε: Όταν οι ηγεσίες των λαών δεν δείχνουν αποφασιστικότητα και συνέπεια σε όσα διακηρύσσουν, τότε οι λαοί  τους δεν δεσμεύονται σε ένα κοινό μέλλον, παλινδρομούν και τελικά διαιρούνται!”

Μας λέει και μας προειδοποιεί για την Τουρκία,

“Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας. Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την «απειλή» αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε.

Τότε κάποιοι προσπάθησαν να με βαφτίσουν…«ακραίο»! Λόμπι του Κατευνασμού είναι αυτό:  Που συστηματικά ξεχνάει ότι οι εθνικές επιλογές, πρέπει να αντανακλούν τα συμφέροντα μιας και χώρας και τις ελπίδες ενός έθνους! Όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες ενός λαού. Είναι ένα λόμπι που μας ζητάει, να υποχωρήσουμε πλήρως απέναντι στην Τουρκία, που είναι «ισχυρή». Όπως μας ζητούσε προηγουμένως να υποχωρήσουμε και απέναντι στα… Σκόπια, επειδή είναι «αδύναμα». Έτσι κι αλλιώς, έχουν βρει το φάρμακο «για πάσαν νόσο»: Κατευνασμό πάση θυσία!”

Και δείτε και την καινούργια τους αντίφαση σήμερα: Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα επέβαλε, χωρίς δισταγμό, τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κυρώσεις που συνεχώς κλιμακώνονται. Γι’ αυτό τον πόλεμο βέβαια -στην Ουκρανία- κανείς δεν μίλησε για «απειλές κυρώσεων» Κατευθείαν «στο ψαχνό». Και σωστά. Γιατί η Ρωσία ποδοπάτησε το Διεθνές Δίκαιο!”

Και κυρίως μας λέει για την Πατρίδα,

“Ακούστε: Δεν ήλθα εδώ απλώς για να σας βγάλω ένα «πατριωτικό» λόγο. Ήλθα να σας μιλήσω για το παρόν και το μέλλον. Μη κάνετε λάθος: Ο Πατριωτισμός δεν είναι μόνο ρομαντική ανάμνηση από το χθες. Είναι και σύγχρονη πυξίδα για το αύριο! «Πατρίδα» είναι το εθνικό συμφέρον που πρέπει να προασπιστούμε προς τα έξω. Όπως κάνουν όλες οι χώρες που προκόβουν. «Πατρίδα» είναι και το «δημόσιο συμφέρον», χωρίς το οποίο δεν θα λειτουργήσει η δημοκρατία μέσα στη χώρα. «Πατρίδα» είναι ό,τι μας ενώνει, ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας κάνει περήφανους, ό,τι μας θυμίζει ποιοι είμαστε, ό,τι μας σπρώχνει να πάμε, όλοι μαζί, μπροστά!

Αυτό το «όλοι μαζί» είναι η Πατρίδα. Και το Σύνταγμά μας, στο ακροτελεύτιο άρθρο του εναποθέτει την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, πού; Στον πατριωτισμό των Ελλήνων! Υπέρτατο κριτήριο, για τον καθέναν από μας, για κάθε μας απόφαση, είναι η Πατρίδα! Με την πατρίδα μας, δεν θα παίξουμε. Η Ελλάδα, νέο εκτροχιασμό δεν αντέχει και δεν θα δεχθεί! Τελεία και παύλα!”

Σε στιγμές διεθνών κρίσεων και εθνικού κινδύνου, η ανυπαρξία καθαρού πλαισίου εθνικής στρατηγικής, που θα κυριαρχείται από τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις του έθνους, και την προστασία του εθνικού συμφέροντος και της εδαφικής κυριαρχίας της, είναι εθνική ανευθυνότητα και προάγγελος τραγικών εξελίξεων για κάθε χώρα.

Πρόσφατα, σχολιάζοντας σε άρθρο μου την επικείμενη, επίσημη επίσκεψη, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο, και θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, επεσήμανα ότι είναι τεράστια ευκαιρία για τον ίδιο και κυρίως για την πατρίδα μας, μια και καλή, δημόσια, να ειπωθούν τα πράγματα για την Τουρκία και για τα εθνικά και δίκαια συμφέροντα της Ελλάδας, όπως πρέπει και να απαιτηθεί, η αρμόζουσα και προβλεπόμενη από το διεθνές δίκαιο αντιμετώπιση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η χθεσινή ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί μια εξαιρετική πυξίδα προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να πιστεύω και είμαι βέβαιος, ότι ο πρωθυπουργός, θα την αξιοποιήσει στο έπακρο.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και του The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. 

The post Αντώνης Σαμαράς: Ένα Μανιφέστο για την Πατρίδα! – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα