Απόλυση λογιστών ή εξορθολογισμός διαδικασιών; Γράφει ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, έγινε ευρέως γνωστή μια δήλωση που έκανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Τσακίρης, ότι το 50% των λογιστών θα πρέπει να απολυθούμε, για τα λάθη που κάναμε στα προγράμματα χρηματοδότησης.
Ο κ. Τσακίρης ανακάλεσε μετά το σάλο που προκλήθηκε στον κλάδο των λογιστών. Ωστόσο, ούτε στην αρχική δήλωση, ούτε στην ανάκλησή της δεν είδαμε να προβληματίζεται αν για τα διαπιστωμένα λάθη, ευθύνονται τυχόν στρεβλές διαδικασίες, για τις οποίες ως Υφυπουργός είναι υπεύθυνος.

Από την δική μου πλευρά, θα θέσω

υπόψιν του κ. Τσακίρη και των αναγνωστών, τους λόγους όπου πελάτες μου έχασαν ή κινδύνεψαν να χάσουν προγράμματα χρηματοδότησης.

• Το 2009 σε μια Α.Ε. το ποσό της χρηματοδότησης που εγκρίθηκε ήταν κατά 30.000 μειωμένο, επειδή μια δαπάνη των 22 ευρώ, την έκανε μέσω πιστωτικής κάρτας.
• Το 2013 μια ατομική επιχείρηση έχασε την χρηματοδότηση, επειδή ο επιχειρηματίας προκειμένου να πληρώσει τις εισφορές του ΙΚΑ, κατέθετε τα χρήματα σε τρίτο πρόσωπο το οποίο στη συνέχεια εξοφλούσε το ΙΚΑ
• Το 2015 ο Αναπτυξιακός δεν αναγνώριζε τα κέρδη εις νέον ως ίδια κεφάλαια και υποχρέωνε τις εταιρείες να τα κεφαλαιοποιήσουν. Κεφαλαιοποίηση όμως σημαίνει διανομή μερίσματος, άρα προκειμένου να αναγνωριστούν τα κέρδη εις νέον ως ίδια κεφάλαια, μια εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει περίπου 24% φόρο, 15% φόρο μερισμάτων και 9% εισφορά αλληλεγγύης.
• 2017 με 2020. Σε περιπτώσεις που εταιρείες είχαν αποθεματικό υπέρ το άρτιο, οι σύμβουλοι μας ενημέρωναν ότι αυτό δεν γίνεται δεκτό ως μέρος των ιδίων κεφαλαίων.
• 2021. Προσωπική εταιρεία έχασε χρηματοδότηση 40.000 ευρώ, επειδή στα δικαιολογητικά κατέθεσε την τροποποιητική φορολογική δήλωση του 2020 η οποία είχε τροποποιηθεί υποχρεωτικά μέσω taxisnet, ώστε να ισχύει η μειωμένη προκαταβολή 70% από την προκαταβολή 100% που είχε επιβληθεί στην αρχική δήλωση. Ο ΕΦΕΠΑΕ για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ήθελε να υποβληθεί η αρχική δήλωση με την λανθασμένη προκαταβολή
• 2021. Από εταιρεία τεχνολογίας ζητείται να αποδείξει, ότι η υπηρεσία software as service που χρησιμοποιεί, είναι καινούρια και αμεταχείριστη, και να προσκομίσει επιστολή από την πολυεθνική εταιρεία από την οποία το προμηθεύεται, ότι συγκεκριμένοι μήνες έχουν εξοφληθεί, μολονότι έχει ήδη δώσει τα σχετικά εξοφλητικά εμβάσματα.

Όσο συνηθισμένα και αν ακούγονται τα παραπάνω στον επιχειρηματικό κόσμο και σε συμβούλους ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακών προγραμμάτων, δεν παύουν να είναι εντελώς παράλογα. Έκανε κάτι ο κ. Τσακίρης ως Υφυπουργός ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες; Επί υφυπουργίας του έγινε ένα καλό: πλέον τα κέρδη εις νέον αναγνωρίζονται ως ίδια κεφάλαια χωρίς να χρειάζεται να κεφαλαιοποιηθούν. Σε όλα τα υπόλοιπα, όχι μόνο πρόοδο δεν έχουμε δει, αλλά ολοένα και μεγαλύτερη διολίσθηση στον παραλογισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του παραλογισμού είναι ότι μέσω της πλατφόρμας ependyseis.gr ο λογιστής θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι τα ποσά από τις οικονομικές καταστάσεις και τις φορολογικές δηλώσεις της επιχείρησης, έχουν μεταφερθεί σωστά στην αίτηση. Δεν επιτρέπεται όμως στην υπεύθυνη αυτή δήλωση, να αναφέρει αυτά τα ποσά, γιατί αν τα αναγράψει ο ΕΦΕΠΑΕ δεν θα την δεχτεί. Έτσι τουλάχιστον μας έχουν μεταφέρει όλοι οι σύμβουλοι ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα μέχρι να υποβάλλουμε οι λογιστές την υπεύθυνη δήλωση, η αίτηση δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί, δεν μπορεί ούτε καν να εκτυπωθεί. Τι μας ζητά λοιπόν ο ΕΦΕΠΑΕ; Να δηλώσουμε υπεύθυνα ότι κάτι που εξ ορισμού δεν υπάρχει, είναι αληθές.

Ο κ. Τσακίρης όταν είπε την ατυχή φράση ότι το 50% των λογιστών θα πρέπει να απολυθεί, το είχε αιτιολογήσει με το ότι βρέθηκαν ακόμα και υπεύθυνες δηλώσεις λογιστών ανυπόγραφες. Αν πράγματι συνέβη αυτό, δεν ευθύνονται οι λογιστές, αλλά οι εντελώς παράλογες διαδικασίες.

Μιλώντας όμως για λάθη, θα πρέπει κάθε υπουργός και κάθε επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας να αντιληφθεί, ότι ακόμα και αν οι διαδικασίες τις οποίες εποπτεύει είναι καθόλα άριστες, οι λογιστές βομβαρδιζόμαστε από έναν ορυμαγδό γραφειοκρατικών υποχρεώσεων αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποπέσουμε σε ανθρώπινα λάθη. Διαδικασία η οποία αντί να εντοπίζει και να διορθώνει τα ανθρώπινα λάθη, καταρρέει εξαιτίας τους, είναι λανθασμένη διαδικασία.

The post Απόλυση λογιστών ή εξορθολογισμός διαδικασιών; Γράφει ο Αγαμέμνων Σταυρόπουλος appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα