Ας Κρατήσουμε «Μικρό Καλάθι»… Γράφει ο Στ. Γκίκας

Η πρώτη ομιλία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αναμενόμενη στροφή των ΗΠΑ στο πεδίο της Εξωτερικής Πολιτικής. Πλέον οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω το «Δόγμα του Απομονωτισμού» και επιστρέφουν πιο ενεργά στα διεθνή δρώμενα. Όπως είπε ο νέος Πρόεδρος, η Χώρα του «θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους συμμάχους της» και θα είναι πάλι παρούσα όπου χρειαστεί.

Του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Σε ότι αφορά στα

Ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του νέου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν κατά την διάρκεια της θεσμικής ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, όταν αφενός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των αμερικανικών κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία και αφετέρου αναφερόμενος στην σύγκλιση Τουρκίας – Ρωσίας, επισήμανε ότι «η ιδέα ότι ένας λεγόμενος στρατηγικός εταίρος μας, θα είναι ευθυγραμμισμένος με τον μεγαλύτερο στρατηγικό μας ανταγωνιστή, δεν είναι αποδεκτή», αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για αυστηροποίηση των κυρώσεων. Το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν ξεκάθαρο. Όπως ξεκάθαρη ήταν και η θέση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και νέου Προέδρου της Επιτροπής, για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας περιοχή, με έμφαση στην Αν. Μεσόγειο και σε σχέση με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η πίεση συνεπώς που θα ασκηθεί από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία αυτήν την κρίσιμη περίοδο των Διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, είναι δεδομένη. Όμως δεν φαίνεται ότι θα έχει ουσιαστική επίδραση στην τουρκική προσέγγιση και συμπεριφορά. Ήδη και λίγο πριν ξεκινήσουν, οι διερευνητικές «ναρκοθετούνται» με παράνομες και προκλητικές τουρκικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και επιθετική ρητορική, με πιο χαρακτηριστική την επαναφορά της απειλής πολέμου, “casus belli”, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε περίπτωση επέκτασης των Χωρικών μας Υδάτων στο Αιγαίο. Λες και δεν είναι απολύτως κατοχυρωμένο δικαίωμα από το Διεθνές Δίκαιο.

Η μέχρι σήμερα εμμονή των Τούρκων για διεύρυνση της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν στις Διερευνητικές – αν και το πλαίσιο διεξαγωγής τους, εξ ορισμού, δεν είναι δεσμευτικό – προδικάζει την σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας του 61ου γύρου των επαφών. Αλλά ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, με δεδομένες τις εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες των δύο χωρών στο κύριο ζήτημα του καθορισμού των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, αφού η Ελλάδα έχει ως αφετηρία την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ η Τουρκία την κατ’ αυτήν «δίκαιη βάση» όπως έχει πει επανειλημμένα ο Πρόεδρος Ερντογάν, δεν προοιωνίζεται ότι θα προκύψει κάτι ενθαρρυντικό… Το δε ενδεχόμενο συμφωνίας της Τουρκίας για προσφυγή στην Χάγη, δεν φαίνεται πιθανό αν αναλογιστεί κανείς την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του «μη αποκλεισμού» που έχει καταστεί κεντρική στρατηγική επιλογή της Άγκυρας.

Γι’ αυτό η Αθήνα πολύ σωστά πράττει και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα…

*Ο Στέφανος Γκίκας είναι Βουλευτής Κερκύρας (ΝΔ), πρ. Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.    

The post Ας Κρατήσουμε «Μικρό Καλάθι»… Γράφει ο Στ. Γκίκας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα