Ά.Σκέρτσος για τη διαγραφή Μπογδάνου: Δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε

Η ελληνο-γαλλική συμφωνία και η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσου, στην ΕΡΤ.

Αναλυτικά και, πρώτα για τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε την αναφορά με το επιχείρημα ότι «το 2019 η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, των Ελληνίδων και των Ελλήνων

καταψήφισαν όσους εκφράζουν έναν λόγο διχαστικό, εχθροπαθή, εμφυλιοπολεμικό, αυτά ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ένα λόγο και μια πολιτική πρόταση ενότητας που κοιτάει στο μέλλον και δεν είναι εγκλωβισμένη στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει κακοπάθει τα προηγούμενα χρόνια από το να κοιτάει και να ασχολείται αναχρονιστικά εμφυλιοπολεμικά πάθη, τα οποία αφορούν τους παππούδες μας, αλλά όχι εμάς και σίγουρα όχι τα παιδιά μας», τόνισε ο Α. Σκέρτσος που συμπέρανε: «Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση που κοιτάει και αναμοχλεύει τέτοια μίση και πάθη, δεν έχει θέση στη σημερινή συγκυρία. Αυτό είναι το μήνυμα των χθεσινών εξελίξεων και αποφάσεων που πήρε ο πρωθυπουργός. Και κάτι ακόμη: ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε».

   «Η συμφωνία καλύπτει όλα τα εδάφη είτε θαλάσσια, είτε χερσαία»

Και, συνεχίζοντας με την ουσία της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, «αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο υπερέχει, είναι μια εθνική συμφωνία, πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας που βαθαίνει τη συνεργασία με τη Γαλλία, που δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη ως προς την αμυντική της αυτονομία, που υπερασπίζεται τα θαλάσσια σύνορά μας, που αναβαθμίζει την αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Και, επιπλέον, κοστίζει και λιγότερο από όσο θα κόστιζε στις προηγούμενες συνθήκες που γινόταν η συζήτηση, θα πάρουμε τρεις φρεγάτες στην τιμή των δύο». Κατά συνέπεια, «είναι μια συνολικά επωφελής συμφωνία», με τον υπουργό Επικρατείας να προσδιορίζει το κόστος κοντά ή κάτι λιγότερο από τα 3 δισ.».

Απαντώντας, μάλιστα, στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολύ μεγαλύτερο κόστος, την κατηγόρησε ότι «ακολουθεί μια απολύτως μυωπική, κομματική στάση, η οποία δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Πέρα από δεξιές, αριστερές, κεντρώες ταμπέλες, πρέπει να υπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντα -και αυτό πράττει η κυβέρνηση».

Απαντώντας και στις δύο βασικές ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης για το κείμενο της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, ο κ. Σκέρτσος ήταν κατηγορηματικός: «Η συμφωνία καλύπτει όλα τα εδάφη είτε είναι θαλάσσια, είτε χερσαία. Τελεία». Επιπλέον, «κάθε συμμαχία στηρίζεται στην αμοιβαιότητα, δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνεται την έννοια “συμμαχία” ο ΣΥΡΙΖΑ».

   Η στάση της αντιπολίτευσης, ένας από τους λόγους για τα ποσοστά εμβολιασμού

Στο άλλο θέμα, αυτό της επικαιρότητας και της εμβολιαστικής καμπάνιας, ο υπουργός πήρε αρχικώς αφορμή από την προηγούμενη σύνδεση της εκπομπής και την επαναληπτική δόση της 102χρονης Αρετής Βούγια από τη δυτική Μακεδονία: «πρέπει να υποκλιθούμε στο μεγαλείο και τη σοφία αυτής της γυναίκας, που έστειλε ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Μας λέει ότι έχουμε ένα ιδιότυπο πόλεμο και το όπλο που έχουμε στα χέρια μας, είναι το εμβόλιο. Και η ίδια αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο για να σώσει τον εαυτό της, αλλά και να προστατεύσει τους γύρω της», σχολίασε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, επίσης, ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας λειτουργεί κανονικά, δεν λειτουργεί μόνο για ασθενείς COVID (…) έχει μια επιβάρυνση μειωμένη κατά 2/3 σε σχέση με την περασμένη άνοιξη ή τον περασμένο Οκτώβριο, τα νούμερα των νοσηλειών είναι πολύ χαμηλότερα. Δυστυχώς νοσούν βαριά και καταλήγουν ασθενείς, που είναι ανεμβολίαστοι. Το μήνυμα είναι: εμβολιαστείτε (…) πέρυσι ή τον Μάρτιο είχαμε 6.000 – 7.000 νοσηλείες στην επικράτεια, σήμερα έχουμε κάτω από 2.000. Είχαμε σχεδόν 900 διασωληνώσεις, σήμερα είναι κοντά στις 300. Είχαμε έως και 100 θανάτους, σήμερα είναι κοντά στους 30 την ημέρα. Είναι δυστύχημα το ότι έχουμε θανάτους καθημερινά και είναι θάνατοι ανθρώπων που είναι ανεμβολίαστοι».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Πολιτεία έχει κάνει το χρέος της, έχει δημιουργήσει μια άρτια εμβολιαστική καμπάνια», ενώ κάλεσε τους τοπικούς φορείς «να προσεγγίσουν τους πολίτες που έχουν δισταγμούς ή αμφιβολίες, να τους προσφέρουν τα επιχειρήματα γιατί είναι σημαντικό να κάνουν την επιλογή αυτή».

Έκλεισε εμφατικά τη σχετική αναφορά δίνοντας τη διαβεβαίωση, «δεν πετάμε λευκή πετσέτα». Αντιθέτως «παρέχουμε κίνητρα, σήμερα θα ανακοινωθούν περαιτέρω διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους πολίτες». Πάντως, στο σημείο αυτό βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης: «Έχουμε δει πολύ ανεύθυνες συμπεριφορές από κόμματα της αντιπολίτευσης, που έβαλαν το χεράκι τους για να χαϊδέψουν τον πληθυσμό που προσελκύεται από αντιεμβολιαστικά επιχειρήματα. Υπάρχουν βουλευτές και πρώην υπουργοί Υγείας, οι οποίοι μέχρι πριν από ένα μήνα έβαλαν ευθέως κατά του εμβολίου. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό στο οποίο απευθύνονται, τους ακούν πολίτες, οι οποίοι παίρνουν το υπόδειγμα και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν την ευθύνη να μην κάνουν το εμβόλιο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχουμε πετύχει τα ποσοστά της Πορτογαλίας» (σ.σ. μαζί με τις πολιτισμικές και άλλες διαφορές). Ότι, δηλαδή, «δεν υπήρξε μια πολιτική και κοινωνική συμφωνία, ότι θα στηρίξουμε όλοι αναφανδόν αυτό που λέει η επιστήμη: να κάνουμε το εμβόλιο για να ξεμπερδεύουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την πανδημία».

   Δίχτυ προστασίας για όλους τους ευάλωτους

Τελευταίο θέμα της συνέντευξης, η ακρίβεια, θέμα στο οποίο «έχουν γίνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις ως τώρα», δήλωσε ο Α. Σκέρτσος, εξειδικεύοντας στη συνέχεια: «Χάρη στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν γίνει μειώσεις σε σειρά φόρων και εισφορών, σύμφωνα με συγκεκριμένες μετρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών το μέσο εισόδημα είναι αυξημένο κατά 7%. Επίσης, υπάρχει αύξηση σε πραγματικό εισόδημα, από 365 ως 1.600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό χάρη στις φορολογικές μειώσεις. Υπάρχει προστασία, κάτι που φαίνεται και στις αποταμιεύσεις και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων: τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 36 δισ. ευρώ οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευάλωτοι, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν αποταμιεύσεις, προφανώς πιέζονται από τις όποιες διακυμάνσεις των τιμών», διευκρίνισε, καταθέτοντας συγχρόνως την κυβερνητική δέσμευση: «είμαστε εδώ για να τους στηρίξουμε όλους. Έχουν γίνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στα τιμολόγια της ενέργειας, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει μια γενναία στήριξη με το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, που θα καλύψει το κόστος της διακύμανσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ». Και σε άλλο σημείο, «οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που έρχονται αυτήν την περίοδο αφορούν την κατανάλωση των μηνών από την άνοιξη ως και τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή πριν από τις παρεμβάσεις που ανακοινώσαμε στις αρχές Σεπτέμβρη. Η στήριξη θα δοθεί για την κατανάλωση που ξεκινά από τον Αύγουστο, τότε δηλαδή που ξεκίνησαν οι διεθνείς αυξήσεις και όσο κρατήσουν, ως το τέλος του χρόνου».

Στο ερώτημα δε, αν θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Ό,τι χρειαστεί θα γίνει επιπλέον, παρακολουθούμε πολύ στενά την πορεία των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, προσαρμόζουμε την πολιτική μας». Επιπροσθέτως και στο τέλος του έτους «όσοι δικαιούνται το επίδομα αλληλεγγύης θα λάβουν το διπλάσιο. Έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για όλους τους ευάλωτους για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτό το κύμα ακρίβειας που έρχεται από έξω, αλλά εμείς μπορούμε να το αναχαιτίσουμε».

The post Ά.Σκέρτσος για τη διαγραφή Μπογδάνου: Δεν είμαστε εμείς πιο σημαντικοί από αυτό που υπηρετούμε appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα