Χρέος της Ευρώπης, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία – Γράφει ο Μ.Κεφαλογιάννης
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και η σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Είναι γηγενής και αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως εθνική μειονότητα. Πρωταρχικό μας μέλημα σε σχέση με την Αλβανία είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς κάτι που συνιστά απόλυτο κριτήριο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Η πλήρης κατοχύρωση της ελεύθερης άσκησης του αυτοπροσδιορισμού, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυνατότητα άσκησης των μειονοτικών
Άρθρο του Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη*
Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 24 Απριλίου 2009. Πέντε χρόνια μετά το 2014 χορηγήθηκε στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης ορισμένων μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς. Στις 24 Μαρτίου 2020 οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έδωσαν την πολιτική τους συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία και ενέκριναν τα συμπεράσματα επίσημα με γραπτή διαδικασία. Ενώ στις 26 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπέγραψε τα συμπεράσματα αυτά.
Η επίλυση του περιουσιακού προβλήματος στην Αλβανία είναι μία βασική προϋπόθεση στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Μία σημαντική πτυχή του περιουσιακού αυτού προβλήματος αποτελεί η μη εγγραφή των ακίνητων περιουσιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως δε στην ιδιαίτερης τουριστικής αξίας περιοχή της Χειμάρας λόγω των προσκομμάτων που θέτουν οι αλβανικές αρχές. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ του Μαρτίου του 2020 που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του ιδίου μηνός η πρόοδος στη διαδικασία εγγραφής περιουσιών αναφέρεται ως ένας από τους όρους που θα πρέπει να εκπληρωθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νόμοι, όμως που έχει ψηφίσει η αλβανική κυβέρνηση ήδη από το 2015 και το αλβανικό σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για την πρόθεσή της να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων. Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την προσέλκυση επενδυτών θίγεται το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία και προκαλούνται νομικές ανασφάλειες καθώς παρέχονται υπερεξουσίες σε υπηρεσίες του αλβανικού δημοσίου που υποκαθιστούν ακόμη και τη Δικαιοσύνη με κίνδυνο να χαθούν πολλές ιδιωτικές περιουσίες, κάτι που οδήγησε σε επικριτική Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας για τις αλβανικές πρακτικές. Μεταξύ των περιουσιών αυτών βρίσκονται και αρκετές των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που με τις συγκεκριμένες ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης οδηγούνται στην απομάκρυνσή τους από τις πατρογονικές τους εστίες και στη στέρηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Η υιοθέτηση νέου νόμου από την Αλβανική Βουλή που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο του 2020 αποτελεί μία «χαμένη ευκαιρία» για την επίλυση του περιουσιακού καθώς εφαρμόζονται από πλευρά των αλβανικών αποσπασματικά οι συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και τα βασικά προβλήματα του περιουσιακού παραμένουν.
-Καθιερώνεται συστηματική επανεξέταση της νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας που έχουν χορηγηθεί εδώ και δεκαετίες από το αλβανικό κράτος κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου.
-Η εξέταση της νομιμότητας πραγματοποιείται από μία διοικητική αρχή, όπως είναι η Υπηρεσία Κτηματολογίου, και όχι από τα αρμόδια δικαστήρια όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος.
-Οι «υπερεξουσίες» της Υπηρεσίας Κτηματολογίου περιλαμβάνουν ακόμη και την αναπροσαρμογή του εμβαδού των ιδιωτικών εκτάσεων με βάση κτηματολογικούς χάρτες που η ίδια η Υπηρεσία καταρτίζει με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-Η ρύθμιση πολλών ουσιωδών ζητημάτων μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη μηχανισμού αποζημίωσης και πτυχών εγγραφής των περιουσιών δεν πραγματοποιείται από τον ίδιο το νόμο αλλά παραπέμπεται σε μεταγενέστερες κυβερνητικές αποφάσεις.
Σε συνδυασμό δε με τη νομοθεσία για τους στρατηγικούς επενδυτές, το «υπερταμείο» και τις απαλλοτριώσεις αναμένεται να αποτελέσει το όχημα για τη «νόμιμη» υφαρπαγή περιουσιών σε όλη την αλβανική επικράτεια και ιδίως σε δημοφιλείς προς τουριστική αξιοποίηση περιοχές όπως η περιοχή της Χειμάρας όπου το αλβανικό κράτος προβάλλει διαχρονικώς προσκόμματα στην πρώτη εγγραφή περιουσιών στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της όσον αφορά το περιουσιακό και να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
*Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης είναι πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας για τη σύνδεση και σταθεροποίηση
The post Χρέος της Ευρώπης, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία – Γράφει ο Μ.Κεφαλογιάννης appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρόδος – Διαζευγμένος με παιδί ο γυναικοκτόνος – Αποκαλύψεις για τον 40χρονο δράστη
- Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο – Η εξέταση που σώζει
- Καλλιθέα: Μυστήρια έκρηξη ισοπέδωσε είσοδο πολυκατοικίας - Ο ένοικος-κλειδί
- Πανεπιστήμια: Η διά ζώσης εκπαίδευση φέρνει αντάρτικο από καθηγητές
- Έγκλημα στη Ρόδο - Συγκλονίζουν οι γονείς της Δώρας: Ο δολοφόνος δεν την άφηνε ούτε τηλεόραση να δει μόνη της
- Κορονοϊός: «Lockdown τώρα στη βόρεια Ελλάδα» - Επέλαση κρουσμάτων κι αρνητών προβληματίζουν κυβέρνηση κι επιστήμονες
- Καιρός: Οι περιοχές που θα σαρώσει το ψυχρό μέτωπο με βροχές και καταιγίδες
- Γκαζιαμπάντ- Ινδία: Οι άνθρωποι προσκολλώνται σε ένα γεμάτο τρένο καθώς φεύγουν από το σταθμό Noli. Εικόνες.
- Θυμάστε τη Μαρία Χοακίνα; Δεν θα πιστεύετε πώς είναι σήμερα η 42χρονη ηθοποιός – Πόζες που κόβουν την ανάσα
- Κρήτη: Τον βρήκε νεκρό η σπιτονοικοκυρά του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Ά.Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Λιβύη
- Covid-19: Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και σε βάθος χρόνου
- Γερμανία – Εκλογές: Οι βασικές θέσεις των κομμάτων
- Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αντιεμβολιαστές και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν
- Μπ.Τζόνσον: Η COP26 αποτελεί «καμπή για την ανθρωπότητα»
- Πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στην υπουργική διάσκεψη για την Λιβύη
- Χρέος της Ευρώπης, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία – Γράφει ο Μ.Κεφαλογιάννης
- Τελευταία Νέα The President
- Χρέος της Ευρώπης, η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία – Γράφει ο Μ.Κεφαλογιάννης
- Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους αντιεμβολιαστές και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν
- Covid-19: Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και σε βάθος χρόνου
- Πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στην υπουργική διάσκεψη για την Λιβύη
- Μπ.Τζόνσον: Η COP26 αποτελεί «καμπή για την ανθρωπότητα»
- Ά.Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Λιβύη
- Γερμανία – Εκλογές: Οι βασικές θέσεις των κομμάτων
- Στις 18 Οκτωβρίου η Τελετή Αφής για το «Πεκίνο 2022»
- Η ΕΕ καλεί στην «ενίσχυση της εμπιστοσύνης» με την Ουάσινγκτον μετά τη γαλλο-αμερικανική κρίση
- Κλείνει ο εναέριος χώρος της Αλγερίας για τα στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη του Μαρόκου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίθεση σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στα Κάτω Πατήσια – 5 προσαγωγές
- Σπύρος Μπιμπίλας: "Έχω λάβει εξώδικο από μη εμβολιασμένους ηθοποιούς"
- Η Μικαέλα Κόελ έγραψε ιστορία με το «I May Destroy You»
- Για το 3/3 ο Βόλος – Με… φόρα Ιωνικός και ΠΑΣ Γιάννινα
- Πάτρα: Παρουσία Κεραμέως το Σάββατο τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του ΕΑΠ
- Super League: Ολυμπιακός και ΑΕΚ «πάτησαν» κορυφή - ΒΙΝΤΕΟ
- Μετά τα φαρμακεία και στα σχολεία self test για τους μαθητές
- Πλήγμα για τον Μπάιντεν: Εγκαταλείφθηκε το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας
- Το «φως και το σκοτάδι» της Μαλέσκου: Η αινιγματική ανάρτηση μετά το on air «ξεκατίνιασμα» με την Καινούργιου