Ε.Αχτσιόγλου: “Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο επούλωσης των πληγών της κρίσης”

«Σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, με ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Οποιαδήποτε συζήτηση επικαθορίζεται από τις δύσκολες στιγμές που περνάμε συλλογικά ως κοινωνία», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στον χαιρετισμό της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το 2020 η ύφεση στη χώρα μας ήταν βαθιά, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμικά και η τρίτη χειρότερη στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα έχουμε μία πολύ σοβαρή διόγκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», η κατάσταση αυτή, πρόσθεσε, «αντανακλάται και στη βιομηχανία,

όπου ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών παρουσίασε μείωση 13,4% σε δωδεκάμηνη βάση» και «το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις ανάκαμψης».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «έχουμε το πιο παρατεταμένο λοκ-ντάουν στην Ευρώπη, διότι διαρκώς πιέζεται το ΕΣΥ. Αν η κυβέρνηση είχε εξαρχής φροντίσει για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας -με ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δωρεάν μαζικά τεστ- και είχε μεριμνήσει για την προστασία του πληθυσμού σε εστίες υπερμετάδοσης όπως τα σχολεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι μαζικοί εργασιακοί χώροι, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη, όχι μόνο στο επίπεδο τη δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας».

Άρα, υπογράμμισε, «αν είχαν γίνει περισσότερες και καλύτερα στοχευμένες δημόσιες δαπάνες, με μερική χρήση του “μαξιλαριού”, θα είχαμε πετύχει πιο βελτιωμένο επίπεδο ΑΕΠ, μη εκτίναξη του δημοσίου χρέους, μικρότερης διάρκειας και όχι καθολικό λοκ-ντάουν, καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις επαναφοράς για την επόμενη μέρα», αντ’ αυτού «το 2021 ξεκίνησε από πολύ αρνητικό σημείο», με αποτέλεσμα «αντί να έχουμε συνθήκες σύγκλισης με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε συνθήκες απόκλισης».

Κλείνοντας την ομιλία της τόνισε ότι «χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο επούλωσης των πληγών της κρίσης και επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας -διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους- με αναδιάρθρωση χρέους, βασικά εργαλεία ρευστότητας για την αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας. Μόνο η άρση των περιοριστικών μέτρων επ’ ουδενί δεν αρκεί, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης δεν απαντά σε αυτά τα άμεσα προβλήματα. Και, δεύτερο, χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με δημόσιες επενδύσεις, με μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, με ρύθμιση της αγοράς εργασίας και ενίσχυση των μισθών, με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών, με επένδυση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας».

The post Ε.Αχτσιόγλου: “Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο επούλωσης των πληγών της κρίσης” appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα