Εκλογές ΗΠΑ: Το σενάριο που προβληματίζει την ελληνική Κυβέρνηση

Το  «σενάριο» της ακυβερνησίας στις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος, λόγω της επιστολικής ψήφου, ανησυχεί την Αθήνα που «μετρά» τον αντίκτυπο της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Του Κώστα Πασίση

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει «καθαρός» νικητής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές  θα υπάρξει  ουσιαστικό «κενό εξουσίας» στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι

θα προκύψουν και  «παρενέργειες» που  θα φθάσουν και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή και ελληνικών συμφερόντων, όπου  το τελευταίο διάστημα απουσιάζουν οι ΗΠΑ.

Ένα «κενό» που ήδη σπεύδουν να καλύψουν άλλες  δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία που διεκδικεί ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας των υδρογονανθράκων της περιοχής, αλλά και μεγαλύτερη γεωστρατηγική επιρροή.

Και σε αυτό το σημείο η «εξίσωση» στην Ανατολική Μεσόγειο όπου βολτάρει το Oruc Reis, γίνεται πιο περίπλοκη για την Ελλάδα.

Στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να αναλύουν την κατάσταση και χωρίς υπερβολή συζητείται εκ νέου το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, στο λεγόμενο «κενό διάστημα», μέχρι που να ορκιστεί ο νέος πλανητάρχης, είτε αυτός είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, είτε ο Τζο Μπάιντεν.

Επίσης έχουν δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει Ντόναντ Τραμπ, ως πρόεδρο των ΗΠΑ, αφενός μεν γιατί όλη η οικογένεια του, διατηρεί φιλικές  σχέσεις μαζί του και αφετέρου γιατί βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει «σύρραξη» για να βάλει στον πιθανό μετέπειτα διάλογο όλα τα θέματα που προωθεί η Τουρκία. Παράλληλα, όμως  δεν επιθυμεί να «χρεωθεί», η Τουρκία ένα «επεισόδιο» επειδή είναι κίνηση υψηλού ρίσκου.

Οι επόμενες εβδομάδες χαρακτηρίζονται κρίσιμες.  Η Τουρκία συνεχίζει να εκδίδει τη μια Navtex μετά την άλλη και όλοι στις ΗΠΑ ασχολούνται με τις εσωτερικές εκλογικές διεργασίες, με άγνωστη χρονική διάρκεια…

Όπως είναι διαμορφωμένο το τοπίο κανείς σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο το πλανήτη, δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά ούτε και το ποτέ θα ορκιστεί, αν ο Ντόναλτ Τραμπ προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Μπάιντεν ή Τραμπ

Στο ερώτημα ποιον θέλει για επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ η Ελλάδα, απάντηση από την κυβέρνηση δε δίδεται για ευνόητους λόγους.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι και ο Τζο Μπάιντεν, παλαιά «καραβανά» της αμερικανικής πολιτικής, δεν πρόκειται να γύρει την πλάστιγγα μονόπλευρα.

Το καλό όμως, σε περίπτωση εκλογής του είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παλαιός γνώριμος του.

Οι δυο άνδρες είχαν κατ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, τον Ιούνιο του 2017 και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε περίπτωση επανεκλογής Τράμπ, το  «αντίβαρο» είναι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μαικ Πομπέο ο οποίος πρόσφατα ήλθε στην Ελλάδα και μάλιστα φιλοξενήθηκε στην πατρική οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ο κ. Πομπέο προ ημερών απέστειλε  επιστολή στον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια  και όπως διέρρευσε, βλέπει με καλό μάτι τις ελληνικές θέσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι κ. Πομπέο θα παραμείνει υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Τραμπ…

Άριστες είναι επίσης και οι σχέσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζεφρυ Παίατ ο οποίος επανειλημμένως έχει στηρίξει τη χώρα μας στο διπλωματικό πόλεμο με την Τουρκία.

The post Εκλογές ΗΠΑ: Το σενάριο που προβληματίζει την ελληνική Κυβέρνηση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα