Επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία εν μέσω έντασης για πετρέλαιο και δολοφονία Κασόγκι

Η σημερινή του επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεργασία στον τομέα ασφαλείας, καθώς επιθυμεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με μια χώρα που κάποτε είχε δεσμευθεί να καταστήσει «παρία» στη διεθνή σκηνή.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως και άλλους κυβερνητικούς

αξιωματούχους.

Την επίσκεψη θα παρακολουθούν στενά οι αναλυτές προσπαθώντας να εξάγουν συμπεράσματα από τη γλώσσα του σώματος και το λεξιλόγιο του Μπάιντεν.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπάιντεν δήλωνε ότι θέλει να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία «κράτος παρία» μετά τη δολοφονία το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Αφού εξελέγη αποχαρακτήρισε έκθεση η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε «εγκρίνει» τον φόνο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν αρνηθεί να πουν αν ο Μπάιντεν θα κάνει χειραψία με τον πρίγκιπα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε χθες Πέμπτη ότι η στάση του αναφορικά με τον φόνο του Κασόγκι είναι «απολύτως» ξεκάθαρη, ενώ έχει δηλώσει ότι θα αναφερθεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει αν θα συζητήσει συγκεκριμένα για την υπόθεση Κασόγκι.

Η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια ώθησαν τον Μπάιντεν και τους συμβούλους του να αποφασίσουν να μην απομονώσουν το βασίλειο, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο και περιφερειακή δύναμη η οποία ενισχύει τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία, κυρίως σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ θεωρείται ότι αποδεσμεύεται από την περιοχή.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Περιφερειακή ασφάλεια

Ο Μπάιντεν θα προωθήσει την ειρήνη και θα πιέσει για μια πιο ολοκληρωμένη Μέση Ανατολή στη διάρκεια του ταξιδιού του, επεσήμανε Αμερικανός αξιωματούχους.

«Θα αναφερθεί σε διάφορα διμερή και περιφερειακά ζητήματα», εξήγησε, ανάμεσα στα οποία θα είναι η ενίσχυση της εκεχειρίας στην Υεμένη, η «ισορροπία» στις αγορές ενέργειας και η συνεργασία για τα δίκτυα G5 και G6.

Η πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ Ρίμα μπιντ Μπάνταρ αλ Σαούντ επεσήμανε ότι οι προσπάθειες του Ριάντ και της Ουάσινγκτον να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ειρήνη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας και «ενός συστήματος που βασίζεται στους κανόνες» για να αντιμετωπίσουν «το όραμα χάους που προωθεί το Ιράν».

Οι χώρες του Κόλπου και το Ισραήλ ανησυχούν για το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ κοινή δέσμευση ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Μπάιντεν θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που θα ταξιδέψει απευθείας από το Ισραήλ στη Τζέντα, μια κίνηση η οποία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αποτελεί ένα «μικρό σύμβολο» της στροφής στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν το Ριάντ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο του σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Την απόφαση χαιρέτισε ο Λευκός Οίκος καθώς θεώρησε ότι «ανοίγει τον δρόμο ώστε η περιφέρεια της Μέσης Ανατολής να γίνει πιο ολοκληρωμένη, σταθερή και ασφαλής».

The post Επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία εν μέσω έντασης για πετρέλαιο και δολοφονία Κασόγκι appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα