Γ.Δραγασάκης: O Γ.Βαρουφάκης έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις

Aπαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές χαρακτηρίζει ο Γιάννης Δραγασάκης τις αναφορές που έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόσο για το γραφείο της Αντιπροεδρίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τον ίδιο προσωπικά, σχετικά με το χειρισμό των θεμάτων του ΟΠΑΠ. «Δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα του κ. Βαρουφάκη για τις εναντίον μου επιθέσεις. Εκείνο που γνωρίζω είναι

ότι η κυβέρνησή μας κινήθηκε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό κατά περιόδους, τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, δεχτήκαμε τα πυρά από όλους τους πόλους του ανταγωνισμού», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης. Κατηγορεί δε τον κ. Βαρουφάκη ότι «αυτός είναι που με πρόχειρες αποφάσεις και άστοχες παρεμβάσεις έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο».

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι, λόγω των υγειονομικών περιορισμών που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, δεν βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας, την ώρα που ο κ. Βαρουφάκης έκανε τις συγκεκριμένες αναφορές και γι’ αυτό παρακαλεί να καταχωρηθούν στα πρακτικά τα παρακάτω «πραγματικά γεγονότα», για τα οποία ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρει:

«1. Τον Ιούνιο του 2015 η Επιτροπή Παιγνίων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, ψήφισε κανονισμό που ρύθμιζε τους όρους λειτουργίας των VLTs (παιγνιομηχανήματα) όπως προβλεπόταν από το νόμο 4002 του 2011 και τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο. Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίσθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ότι ενώ ο ίδιος μαζί τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων θέσπισαν αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των VLTs, η Αντιπροεδρία της τότε κυβέρνησης υπονόμευε την προσπάθειά του αυτή. Όμως καμία υπονόμευση δεν υπήρξε και ούτε μπορούσε να υπάρξει αφού αυτά που ζητούσε ο κ. Βαρουφάκης είχαν αποφασιστεί και οι αποφάσεις της Επιτροπής ήταν ομόφωνες. Πώς μπορούσε λοιπόν ο Αντιπρόεδρος-που έτσι κι αλλιώς δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα- ή άλλο μέλος της κυβέρνησης να τον υπονόμευε όταν η Επιτροπή Παιγνίων είναι ανεξάρτητη αρχή, αποφασίζει η ίδια και όχι οι υπουργοί και οι αποφάσεις της ήταν ομόφωνες;

2. Ο κ. Βαρουφάκης σκόπιμα αποκρύβει το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό ήταν ότι με την ως άνω απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων ο κανονισμός που ψήφισε με δική του, όπως ο ίδιος χθες ομολόγησε, υπαγόρευση (παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής) έγινε χωρίς διαβούλευση, ήταν νομικά ευάλωτος και το κυριότερο έδινε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία και να διεκδικεί από το Δημόσιο τεράστια ποσά ως αποζημίωση, όπως και έκανε. Πράγματι ο ΟΠΑΠ προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης των 1,3 δισ. Euro.

3. Μετά από αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη η Επιτροπή Παιγνίων προχώρησε σε μια προσπάθεια συνολικής ρύθμισης της αγοράς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέθεσε στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης να διερευνήσουμε νομικούς τρόπους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος από τις αστοχίες του υπουργού Οικονομικών καθώς η ευθύνη γι’ αυτό ξέφευγε πλέον από τα όρια της Επιτροπής Παιγνίων.

4. Το θέμα τελικώς έκλεισε όταν τον Οκτώβριο του 2016 ετέθη σε ισχύ ο νέος κανονισμός ο οποίος παραμένει ο αυστηρότερος μεταξύ αντίστοιχων κανονισμών στην Ευρώπη και ο ΟΠΑΠ έκρινε ότι δεν τον συνέφερε πλέον να επιμείνει στις δικαστικές διεκδικήσεις του.

5. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κ. Βαρουφάκης με τη ταχτική του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα που, αν δεν αντιμετωπιζόταν, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο και τους φορολογούμενους. Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης βγάζει πύρινους λόγους κατά του τζόγου και της διαπλοκής. Όμως, στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, ο κ. Βαρουφάκης, με τις επιλογές του έδειχνε να μην έχει συνολική και σφαιρική εικόνα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε επιχειρήματα κάποιων από τους πόλους του ανταγωνισμού. Διότι, εκτός από τον ΟΠΑΠ, στο χώρο αυτό ισχυρή είναι η παρουσία και ο ρόλος των καζίνο, των στοιχηματικών εταιριών του διαδικτύου καθώς και ο παράνομος τζόγος. Και εκτός από τους υφιστάμενους υπάρχουν και νέοι παίκτες που καραδοκούν. Ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα του κ. Βαρουφάκη για τις εναντίον μου επιθέσεις. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνησή μας κινήθηκε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό κατά περιόδους, τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, δεχτήκαμε τα πυρά από όλους τους πόλους του ανταγωνισμού. Η αλήθεια είναι επίσης ότι, ανεξάρτητα από προθέσεις, η κληρονομιά που άφησε ο κ. Βαρουφάκης -και στο πεδίο αυτό- ήταν αρνητική. Διότι, αυτός είναι που με πρόχειρες αποφάσεις και άστοχες παρεμβάσεις έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

Προς τι λοιπόν οι επιθέσεις και αυτός ο νέος αντιΣύριζα παροξυσμός λίγες μέρες μετά την ανοιχτή πρόσκλησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία; Μήπως έχει να κάνει με τα σημάδια αποσύνθεσης που παρατηρούνται στον κομματικό οργανισμό του οποίου ηγείται και ελπίζει πως με τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ θε επιτύχει κάποια συσπείρωση;».

The post Γ.Δραγασάκης: O Γ.Βαρουφάκης έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα