Γενναία φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων – Γράφει η Μίκα Ιατρίδη

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, παρά τις πρωτοφανείς και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας, και παρά τις νέες δυσκολίες με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη ακρίβεια, έχει καταφέρει να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία όρθια και, το κυριότερο, έχει καταφέρει να υπάρχει προοπτική.

Της Μίκας Ιατρίδη*

Αυτό το έχουμε πετύχει γιατί προσπαθούμε και είμαστε συνεπείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Και έχουμε τηρήσει στο ακέραιο, μέχρι τώρα, τη δέσμευσή μας για μείωση της φορολογίας για όλους με την

ταυτόχρονη λήψη και άλλων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας. Και είναι αυτός ο σταθερός μας προσανατολισμός που αναγνωρίζεται και από τις αγορές, αλλά και αποτυπώνεται στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας.

Σε αυτή τη φιλοσοφία εντάσσεται και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, με ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε συνεργασίες και άλλες μορφές μετασχηματισμού, να αυξήσουν το μέγεθός τους, να πετύχουν οικονομίες κλίμακος και, κατά συνέπεια, να μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, πιο εξωστρεφείς και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή για έως 9 φορολογικά έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων. Αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται και  στην περίπτωση μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.

Περαιτέρω, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων ή μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 500.000 ευρώ. Στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.

Δίνονται, ακόμη, ισχυρά φορολογικά κίνητρα στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων που ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και καθορίζεται το περιεχόμενο των συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγών και αγοραστών (συμβολαιακή γεωργία).

Με τις ρυθμίσεις αυτές το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύει ξεκάθαρα στην ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν το βασικό κορμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η στόχευση αυτή, είναι πολύ σημαντική, κυρίως γιατί λαμβάνει υπόψη της και τις συνθήκες που επικρατούν στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία μικρών σε μέγεθος επιχειρήσεων.

Στόχος, λοιπόν, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η εξωστρέφεια. Ισχυρή οικονομία σημαίνει μια χώρα η οποία δείχνει και είναι σίγουρη για τον εαυτό της. Για αυτό το λόγο και η εικόνα της Ελλάδας, ως παράγοντας σταθερότητας έχει αναβαθμιστεί. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης μπόρεσε να παρουσιάσει με αυτοπεποίθηση τις δυνατότητες της πατρίδας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, να παρουσιάσει τις δυνατότητες όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, κάνοντας το καλύτερο δυνατό που μπορούμε. Με σεβασμό στον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για όλες και όλους.

Η κα Μίκα Ιατρίδη είναι Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

The post Γενναία φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων – Γράφει η Μίκα Ιατρίδη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα