Η αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Διπλωματική επιτυχία  της Ελλάδος αποτελεί η αποδοχή από πλευράς Τουρκίας της προώθησης της θετικής ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όπως το 2020, όπου παραλίγο να εκτροχιαστούν επικίνδυνα τα πράγματα σε Αιγαίο και Έβρο, με ευθύνη της Άγκυρας.

Του Κώστα Πασίση

Κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διαπιστώθηκε η αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», ήταν

η διαρροή που έκαναν κύκλοι του Μαξίμου, στο απόηχο των προαναφερόμενων συναντήσεων.

Προηγουμένως ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε καταστήσει  σαφές προς την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει την αποφασιστικότητα να υπερασπίσει την εθνική της κυριαρχία και  σε συνδυασμό με την απειλή της Ε.Ε για λίστα κυρώσεων, οδήγησε τον Τούρκο Πρόεδρο σε αναδίπλωση η οποία είχε αρχίσει να διαφαίνεται αμυδρά στον ορίζοντα.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας στο έπακρο τη συγκυρία και το θετικό momentum μετέτρεψε μια δύσκολη επίσκεψη, μετά το καβγά της Άγκυρας, σε υγιεινό περίπατο μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας, όπου ο Νίκος Δένδιας ξενάγησε τον μουσαφίρη του.

Κατά τη διάρκεια των ολιγόλεπτων κοινών δηλώσεων που είχαν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου  ανακοινώθηκε  το τετ α τετ που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις  Δένδια-Τσαβούσογλου ήταν και προπαρασκευαστικές για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος διαμήνυσε, μέσω του απεσταλμένου του, ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί αυτό το ραντεβού.

Σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές η αναδίπλωση Ερντογάν γίνεται για επιπλέον δυο λόγους.

Πρώτον γιατί η Τουρκία αυτή την περίοδο αισθάνεται πολύ «πιεσμένη» από τις ΗΠΑ και δεύτερον γιατί θέλει να δείξει στην Ευρώπη ότι έχει πρόθεση να αλλάξει ρότα.

Η θετική ατζέντα περιλαμβάνει έναν περιορισμένο κατάλογο μέτρων οικονομικής συνεργασίας όπως η «αμοιβαία αναγνώριση» των πιστοποιητικών covid19  ώστε να δοθεί η δυνατότητα να στηριχθεί ο Τουρισμός στις δύο χώρες με εκατέρωθεν επισκέψεις Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.

Την επανάληψη  των διερευνητικών επαφών, με τον 63ο γύρο να πραγματοποιείται επί τουρκικού εδάφους και τη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ζητούμενο η ομαλοποίηση

Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου έγινε σε καλό κλίμα, αλλά η δημόσια τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, «αντικατοπτρίζει» το ελληνοτουρκικό αδιέξοδο, στα διμερή ζητήματα. «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι «σκοπός της συνάντησης είναι μια πρώτη συνεννόηση  και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου».

Στο θετικό απολογισμό η Κυβέρνηση κρατά και την πολύ καλή προετοιμασία της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα, καθώς «ακύρωσε» τα όποια σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες για ρεβάνς στον «καβγά» της Άγκυρας.

Τα συγχαρητήρια Δένδια για την κατάκτηση της ευρωλίγκας από την Εφές Ανατολού και ο διάλογος που ακολούθησε επ’ αυτού, ήταν το «κερασάκι» στην τεχνητά όμορφη ατμόσφαιρα των δυο χωρών.

Τέλος οι χαμηλοί τόνοι στις χθεσινές δηλώσεις των δύο υπουργών δημιούργησαν μια νότα συγκρατημένης αισιοδοξίας για βελτίωση των επιμέρους  σχέσεων.

Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και το γεγονός ότι κατά την επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη και παρά τις ανιστόρητες προκλήσεις περί τουρκικής μειονότητας, οι μουσουλμάνοι της περιοχής του γύρισαν την πλάτη, με την απουσία τους.

The post Η αποτίμηση της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα