Η επόμενη μέρα της πανδημίας και η στρατηγική του Κ.Μητσοτάκη

Φυγή προς τα εμπρός με στοχευμένες επισκέψεις στην Περιφέρεια, ταξίδια στο εξωτερικό για κρίσιμες διεθνείς επαφές, πολλά νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις, έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελείωμα της «καραντίνας».

Πρώτος σταθμός της εξόδου του από το Μαξίμου ήταν η ιδιωτική επίσκεψη στην Τήνο το περασμένο σαββατοκύριακο, ενώ χθες η «σκυτάλη» πέρασε στη Θεσσαλονίκη.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε  στην

εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 Αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Μια εκδήλωση που ταυτόχρονα είναι και ένα ηχηρό μήνυμα της χώρας για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν.

Συνολικά η επένδυση στα 14 αεροδρόμια ανήλθε σε 440.000.000 ευρώ και αλλάζει πλήρως τα δεδομένα σε 11 νησιά και σε τρεις ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επόμενος σταθμός του, περί τα τέλη Μαΐου, είναι η Κρήτη. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα προβεί σε ανακοινώσεις για το νέο αυτοκινητόδρομο του νησιού, ενός εμβληματικού έργου, με αμιγώς αναπτυξιακή διάσταση. Ένα μεγάλο project που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) περιλαμβάνει 40 γέφυρες, συνολικού μήκους 8,67 χιλιομέτρων, 15 βασικές σήραγγες συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων και 46 ανισόπεδους κόμβους.

Στις αρχές Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αστυπάλαια όπου κάθε καλοκαίρι συρρέουν χιλιάδες τουρίστες απ όλες τις γωνιές του κόσμου.

Η παρουσία του, όμως στο συγκεκριμένο νησί σχετίζεται περισσότερο με ένα άλλο πρωτοποριακό έργο που είναι σε εξέλιξη και αφορά τη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο» και «πράσινο» νησί της Μεσογείου, που θα έχει ενεργειακή αυτονομία, ύστερα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Volkswagen.

Οι δυο κρίσιμες ημερομηνίες του Ιουνίου

Κομβικής σημασίας είναι και το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου. Εκεί θα παρευρίσκονται τόσο ο νέος «πλανητάρχης» Τζο Μπάιντεν όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» κάποιο ραντεβού, αλλά δεν αποκλείεται μετά τη διαφαινόμενη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αθήνα, να υπάρξουν εξελίξεις για ένα τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογαν, στο περιθώριο της Συνόδου.

Είναι πρώιμο πάντως να μιλήσει κάποιος γι αυτή τη συνάντηση κορυφής, χωρίς προηγουμένως να γνωρίζει την κατάληξη των συζητήσεων  των δυο υπουργών εξωτερικών.

Εικάζεται πάντως- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές  ότι η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθεί…

Στις 25 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε και στο …μενού των Ευρωπαίων ηγετών είναι εκ νέου η Τουρκία που τελευταίο διάστημα κάνει ένα βήμα εμπρός προς την Ε.Ε και δυο βήματα πίσω.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές εντός Ευρώπης, όπως του  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία ότι αν δεν αλλάξει στάση θα ανασταλούν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Στο ίδιο ακριβώς μήκος ήταν και το χθεσινό ψήφισμα-χαστούκι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Τουρκία.

Νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή στη Βουλή το ένα νομοσχέδιο διαδέχεται το άλλο, μετά την οδηγία του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση και πύκνωση του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης.

Την Τρίτη κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου καταργείται η απλή αναλογική και οι δημοτικές αρχές θα εκλέγονται με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή.

Επίσης εισήχθη στη Βουλή για συζήτηση και το νομοσχέδιο συνεπιμέλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ήδη έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο με τις διατάξεις του.

Τέλος σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά του, άλλη μια κορυφαία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

The post Η επόμενη μέρα της πανδημίας και η στρατηγική του Κ.Μητσοτάκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα