Η Ευρώπη ενισχύει τους περιορισμούς για να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού

Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων· η Βρετανία τους 50.000 νεκρούς. Ένας στους τέσσερις νέους θανάτους στη Γαλλία αποδίδεται πλέον στην Covid-19. Η Αυστρία έσπασε ρεκόρ με περισσότερα από 9.500 κρούσματα σε 24 ώρες.

Το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό φουσκώνει, υποβάλλοντας τα εθνικά συστήματα υγείας σε δοκιμασία, μολονότι η ενίσχυση των ελπίδων ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο εμβόλιο προκάλεσε κάποια αισιοδοξία στους πολίτες και στα χρηματιστήρια.

Στο μεταξύ, οι περισσότερες

κυβερνήσεις στη Γηραιά Ήπειρο ενισχύουν τους περιορισμούς, προσπαθώντας να διασώσουν την κρίσιμης σημασίας για την οικονομία περίοδο των Χριστουγέννων.

Γαλλία

Ο ένας στους τέσσερις θανάτους στη Γαλλία την τρέχουσα περίοδο αποδίδεται στον κορωνοϊό, ενώ κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος εισάγεται σε νοσοκομείο προσβεβλημένος από την Covid-19, δήλωνε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον αυστηρά μέτρα.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως ο δείκτης R0 (αναπαραγωγής των μολύνσεων) υποχώρησε πλέον κάτω του 1.

«Η πίεση στο νοσοκομειακό μας σύστημα έχει αυξηθεί κολοσσιαία», είπε ο Καστέξ, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 στη χώρα είναι σήμερα υψηλότερος από την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση του lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ενδέχεται να επιβάλει επιπλέον περιορισμούς αν η κατάσταση επιδεινωθεί τις ερχόμενες μέρες.

Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως υπάρξει αποκλιμάκωση των απαγορεύσεων κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, ανέφερε.

Χθες ωστόσο, ο αριθμός νέων κρουσμάτων κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση: ανακοινώθηκαν 23.794 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός μειωμένος από τα 33.172 χθες Πέμπτη και από τα 60.486 την περασμένη Παρασκευή. Έγιναν επίσης μόνο 24 εισαγωγές σε νοσοκομεία (από 737) και μόνο 4 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (από περισσότερες από 100 την περασμένη εβδομάδα).

Η κυβέρνηση πάντως προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα αν η εξάπλωση των λοιμώξεων επιταχυνθεί και πάλι. Εφόσον βελτιωθούν τα δεδομένα της πανδημίας, η Γαλλία ίσως καταφέρει να ανοίξει τα βασικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις για τα Χριστούγεννα.

Γερμανία

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη πως οι κανόνες που έχουν επιβληθεί για τη συγκράτηση της πανδημίας θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έστειλε μήνυμα ελπίδας, καθώς έκανε λόγο για τις «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης της καμπύλης των μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει αν οι περιορισμοί που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού θα παραταθούν μετά τον Νοέμβριο.

«Στην πραγματικότητα είναι πολύ νωρίς για να το εκτιμήσουμε τώρα», επισήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Θα δούμε τις επόμενες λίγες ημέρες αν υπάρχει διαφορά».

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νοσηλευτές θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά ασυμπτωματικοί, να εξακολουθήσουν να εργάζονται, εάν υπάρξει επείγουσα ανάγκη. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις υγειονομικές δομές της χώρας γίνεται ολοένα οξύτερο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, αυτό ήδη συνέβη τον Οκτώβριο στη Βαυαρία και στη Βρέμη, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τη φροντίδα ασθενών με Covid-19 ανέλαβαν νοσηλευτές θετικοί στον κορωνοϊό και ασυμπτωματικοί, ενώ η δυνατότητα αναφέρεται και στις οδηγίες που δόθηκαν από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των δομών υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.461 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 775.556, σύμφωνα με σημερινά δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 178 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 12.378 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ προειδοποίησε κατά της βιαστικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι να μειωθούν τα εβδομαδιαία κρούσματα του κορωνοϊού κάτω από το όριο των 50 μολύνσεων ανά 100.000 ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή το ποσοστό στη Γερμανία είναι 139 κρούσματα για 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το RKI.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως «δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη» χαλάρωση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Αυστρία

Ρεκόρ 9.586 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού κατέγραψε χθες Παρασκευή η Αυστρία, σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα ώστε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.

Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ξεπέρασε για πρώτη φορά την Πέμπτη τα 9.000 στη χώρα.

Την Πέμπτη, η Βουλή ενέκρινε την παράταση για άλλες δέκα ημέρες, μέχρι την 22η Νοεμβρίου, της απαγόρευσης νυκτερινής κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00, μέτρου που εφαρμόζεται στην Αυστρία από την 3η Νοεμβρίου.

Πολλά αυστριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η χώρα θα κλείσει πιθανόν τα σχολεία και θα κάνει ακόμη πιο αυστηρούς τους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές πάντως ο τομέας της λιανικής θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτός, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα όπου μπορούν να συγκεντρωθούν πλήθη.

Ιταλία

Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού. Γιατροί και νοσηλευτές απηύθυναν την Τετάρτη δραματική έκκληση σχετικά με τη δυνατότητα των ιταλικών νοσοκομείων να περιθάλψουν νέους ασθενείς με κορωνοϊό υπογραμμίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών».

Χθες, Παρασκευή, το ινστιτούτο έρευνας Gimbe ανακοίνωσε ότι πάνω από το 1% του πληθυσμού στην Ιταλία έχει πλέον μολυνθεί από τον ιό, ποσοστό που οι επιστήμονες συνηθίζουν να θεωρούν οριακό, διότι όταν υπερβαίνεται, η όποια ασθένεια θεωρείται ότι μεταδίδεται πλέον ανεξέλεγκτα. Μόνο χθες καταγράφηκαν 40.902 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 550 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας ζήτησε από τους πολίτες «να παραμένουν σπίτι όσο περισσότερο μπορούν και να αποφεύγουν συναντήσεις με πρόσωπα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου». Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, θα χαλαρώσουν ή θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα. «Όλα τα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των Ιταλών πολιτών», είπε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Βρετανία

Η Βρετανία ξεπέρασε τους 50.000 νεκρούς από κορωνοϊό την Τετάρτη και έγινε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα είναι η χώρα που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και οι οικονομολόγοι λένε πως αυτό οφείλεται στο ότι τα μέτρα του αρχικού lockdown διήρκεσαν εκεί περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και είχαν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, που αντιστοιχεί στο 80% της βρετανικής οικονομίας.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα. Αντίθετα από το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες κατασκευών και μεταποίησης να μείνουν ανοικτές και δεν έχει κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ισπανία

Την Πέμπτη, η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα κατέγραψε 311 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχεται πλέον σε 40.105 από την αρχή της πανδημίας.

Μία ημέρα πριν, η Ισπανία κατέρριπτε το ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες κατά το δεύτερο κύμα, με πάνω από 400 νεκρούς.

Μολαταύτα, οι ισπανικές αρχές εκτιμούν ότι η επιδημία εισέρχεται σε μια φάση «σταθεροποίησης» που αποτυπώνει τον «αντίκτυπο» των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα.

Από τις 23 Νοεμβρίου, η Ισπανία θα ζητάει από όσους φθάνουν αεροπορικώς από χώρες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό να έχουν κάνει τεστ σε διάστημα 72 ωρών πριν από την άφιξή τους και να είναι αρνητικό. Η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 νεκρών.

Πορτογαλία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορωνοϊού στην Πορτογαλία ξεπέρασαν το ορόσημο των 200.000, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων ημερησίως να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στο ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας.

Σε ισχύ τέθηκε από τη Δευτέρα και έως τουλάχιστον τις 23 Νοεμβρίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

Η χώρα των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 204.664 κρούσματα και 3.250 θανάτους. Τα περισσότερα κρούσματα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αριθμός ρεκόρ 2.799 ασθενών νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, με 388 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο ρυθμός αναπαραγωγής ωστόσο έχει μειωθεί στο 1,1, από 1,26 τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, οι κάτοικοι σε σχεδόν 200 από τα 308 δημοτικά διαμερίσματα της Πορτογαλίας πρέπει να μένουν σπίτι μεταξύ 11 το βράδυ και 5 το πρωί, ενώ για τις επόμενες 2 εβδομάδες βρίσκεται σε ισχύ λοκντάουν από τη 1 το μεσημέρι ως τις 5 το πρωί.

Κύπρος

Τοπικά lockdown επιβλήθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ενώ πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η αναστολή της λειτουργίας παιδότοπων, θεματικών πάρκων και λούνα παρκ, η απαγόρευση της διεξαγωγής συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων, η απαγόρευση των επισκεπτηρίων σε οίκους ευγηρίας, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές φιλοξενίας ευπαθών ατόμων και δομές παιδικής προστασίας. Επίσης ανεστάλη η λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων ενώ οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Ουγγαρία

Μετά τη Γαλλία, την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ουγγαρία επέβαλε κι αυτή την Τετάρτη μερικό lockdown που πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις, τα εστιατόρια κλείνουν, οι πολιτιστικές και οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ματαιώνονται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας επεκτείνεται.

Σερβία

Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά και καθημερινά νέα νοσοκομεία μπαίνουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Βελιγράδι όπου εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια κρούσματα. Εντός του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την επιβολή νέων μέτρων ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου.

Την Πέμπτη, ανακοινώθηκαν 3.499 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν 17 ασθενείς.

Η επιτροπή δημόσιας υγείας εισηγήθηκε τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης μέχρι τις 6:00 το απόγευμα από τις 11:00 το βράδυ που ισχύει σήμερα. Τα επίσημα στοιχεία, όπως ανακοινώθηκε, δείχνουν ότι την μεγαλύτερη εστία διάδοσης της νόσου αποτελούν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα επικαλούμενη οικονομικούς λόγους. Οι αρχές εκτιμούν ότι η αυστηρότερη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους αρκούν για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό 77.264 άνθρωποι ενώ 972 απεβίωσαν από επιπλοκές της νόσου.

Κροατία

Η χώρα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκους έχει καταγράψει μέχρι σήμερα συνολικά 75.922 κρούσματα κορωνοϊού και 925 θανάτους από covid-19. Τα ενεργά κρούσματα του ιού είναι 16.388.

Σε σχόλιά του στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

«Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη περίοδο της επιδημίας, αλλά το καλό που παρατηρούμε είναι ότι επιβραδύνεται η αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων (κατά την τελευταία εβδομάδα)», είπε.

Οι Κροάτες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες σε κλειστούς δημόσιους χώρους και στα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ οι εταιρείες έχουν κληθεί να οργανώσουν τηλεργασία όπου είναι εφικτό.

Σλοβενία

Από σήμερα το πρωί αναστέλλεται η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και απαγορεύονται σχεδόν όλες οι συναθροίσεις για δύο εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που είχαν εγκριθεί δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν επαρκώς την επιδημία της COVID-19.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων και των μη απαραίτητων καταστημάτων από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν τα διαδικτυακά μαθήματα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη.

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν δύο εβδομάδες μετά την ενίσχυση των περιορισμών στη χώρα, με την απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών από την πόλη όπου διαμένουν.

Οι συναθροίσεις είχαν ήδη μειωθεί στα έξι άτομα, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα πανεπιστήμια έκλεισαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00.

«Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από τις 26 Οκτωβρίου είχαν μερική επιτυχία μειώνοντας τον αριθμό των νέων περιστατικών από μια εκθετική σε μια γραμμική αύξηση», δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Υγείας Τόμας Γκάνταρ.

Τουρκία

Στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, φτάνουν τα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες η Τουρκία.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας γνωστοποίησε χθες ότι κατέγραψε 93 θανάτους από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες και 3.045 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα να επισημαίνει την ανάγκη οι πολίτες να φορούν μάσκα. Η Άγκυρα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα κρούσματα που ανακοινώνει.

Περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό και η χώρα υιοθέτησε νέους περιορισμούς για να φρενάρει τη διασπορά του ιού. Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή όλες οι επιχειρήσεις να κλείνουν στις 10 το βράδυ, ενώ περιόρισε τις ώρες κατά τις οποίες οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω μπορούν να βγουν από το σπίτι τους.

Βέλγιο

Οι αρχές θεωρούν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφτασε στην κορύφωσή του αυτήν την εβδομάδα, όμως αποκλείουν προς το παρόν οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών.

«Παρά τις μικρές βελτιώσεις, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Ντε Κρο και δεδομένου ότι την Δευτέρα θα ξανανοίξουν τα σχολεία, αποφασίστηκε να διατηρηθούν τα εν ισχύ μέτρα.

Η χώρα αυτή των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου μια νέα καραντίνα αποφασίστηκε στις 30 Οκτωβρίου για έξι εβδομάδες, κατέγραφε μέχρι χθες 520.393 κρούσματα κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας και 13.891 θανάτους.

Για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, οι καφετέριες και τα εστιατόρια είναι κλειστά σε εθνικό επίπεδο από τις 19 Οκτωβρίου και τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη (εκτός από αυτά των τροφίμων, τα φαρμακεία, τα βιβλιοπωλεία) από τις 2 Νοεμβρίου.

Οι σχολικές διακοπές για τη γιορτή των Αγίων Πάντων παρατάθηκαν σε δύο εβδομάδες (αντί μιας που είναι κανονικά), ενώ η τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται τώρα εξ ολοκλήρου από απόσταση, εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες 21.983 νέα κρούσματα της Covid-19, την ώρα που η Μόσχα ετοιμάζεται να κλείσει εστιατόρια και μπαρ τις νυχτερινές ώρες για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι ρωσικές αρχές αποφεύγουν να επιβάλουν σκληρά περιοριστικά μέτρα, όπως έκαναν την άνοιξη, τονίζοντας αντιθέτως τη σημασία της σωστής υγιεινής, της τήρησης των αποστάσεων και των στοχευμένων μέτρων ανά περιοχή.

Στη Μόσχα ωστόσο, που κατέγραψε 5.974 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, από προχθές και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα νάιτκλαμπ θα κλείνουν από τις 11 το βράδυ. Οι αρχές προειδοποιούν ότι θα κάνουν ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται. Οι φοιτητές στη μεγαλούπολη των 13 εκατομμυρίων κατοίκων ήδη παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω διαδικτύου. Ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα, αλλά δεν θα αποφευχθούν αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα στη Ρωσία έχουν φτάσει σχεδόν τα 1,9 εκατ. και οι θάνατοι τους 32.443. Σύμφωνα με τις αρχές, έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότερα από 67,3 εκατομμύρια τεστ.

Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι απαγορεύει την παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, διότι προκαλούν πολλούς τραυματισμούς, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπερφορτώσει τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που βρίσκονται ήδη στα όριά τους λόγω της Covid-19. Κάθε παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά στην Ολλανδία οδηγούν συχνά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με τους Ολλανδούς να ρίχνουν πυροτεχνήματα σε δρόμους και κήπους, πρακτική που προκαλεί τραυματισμούς.

Πάνω από τις μισές από τις 609 κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας είναι σήμερα κατειλημμένες από ασθενείς με Covid-19 και καθημερινά καταγράφονται περίπου 6.000 νέες μολύνσεις.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία που έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη, εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει τους περιορισμούς από την 1η Δεκεμβρίου έως τα Χριστούγεννα, ώστε να επιτρέψει στις οικογένειες να γιορτάσουν με “ουσιαστικό τρόπο”, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν.

Τα καταστήματα λιανικής με μη απαραίτητα είδη έκλεισαν και τα εστιατόρια και οι παμπ περιορίστηκαν στην παράδοση σε πακέτο εδώ και τρεις εβδομάδες.

“Η αίσθησή μας από την έρευνα που κάνουμε είναι (ότι) οι πολίτες το καταλαβαίνουν, δεν θα είναι τα ίδια Χριστούγεννα με πέρυσι”, προειδοποίησε ωστόσο ο πρωθυπουργός. Ο Μάρτιν είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει μέχρι το τέλος του μήνα συστάσεις για τα διεθνή ταξίδια για την περίοδο των Χριστουγέννων, αφότου ο αναπληρωτής του, ο Λίο Βαράντκαρ, προέτρεψε χθες τους πολίτες να μην κάνουν ακόμη κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων.

Σλοβακία

Η Σλοβακία θα ανοίξει θέατρα, κινηματογράφους και εκκλησίες, επιτρέποντας τη λειτουργία τους στο μισό της χωρητικότητάς τους, από τη Δευτέρα, ενώ θα επιτρέψει τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια να λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, καθώς αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα. Θα ξεκινήσουν επίσης τα πρωταθλήματα χόκεϊ επί πάγου και ποδοσφαίρου, χωρίς παρουσία φιλάθλων.

Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι από τις πρώτες που προχωρούν στη χαλάρωση των περιορισμών ενώ το δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού πλήττει την Ευρώπη.

Μαζί με σειρά αυστηρών μέτρων κατά της διασποράς της νόσου, η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει την πανδημία μέσω της διεξαγωγής μαζικών τεστ, εκστρατεία η οποία στέφθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η Σλοβακία μετρά 83.796 κρούσματα νέου κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, μεταξύ αυτών 2.024 προχθές Πέμπτη. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το ημερήσιο ρεκόρ των περισσότερων από 3.000 μολύνσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Συνολικά, 491 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο Covid-19.

Ισλανδία

Σε «προσεκτική χαλάρωση» των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, προχωρά το Ρέικιαβικ, καθώς το δεύτερο κύμα της παρουσιάζει κάμψη τις τελευταίες ημέρες.

Αυτή η μικρή χαλάρωση, που θα εφαρμοστεί από την Τετάρτη, περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Ξαναρχίζουν επίσης τα μαθήματα στις σχολές οδηγών και οι δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας κάτω των 15-16 ετών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πισίνες, μπαρ, ντισκοτέκ και γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά ενώ διατηρείται και ο περιορισμός των συναθροίσεων στα 10 άτομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επόμενη χαλάρωση των μέτρων μπορεί να ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μαζί με την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τσεχία, η Ισλανδία είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης όπου ο αριθμός νέων κρουσμάτων παρουσιάζει πτωτική τάση τις 14 τελευταίες ημέρες, με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Το δεύτερο κύμα έπληξε την Ισλανδία νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες, ήδη τον Σεπτέμβριο. Χθες ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 25 στη χώρα των 365.000 κατοίκων.

The post Η Ευρώπη ενισχύει τους περιορισμούς για να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού appeared first on The President.

Keywords
δευτερο, ευρωπη, κυμα, μεσα μαζικης μεταφορας, γαλλια, lockdown, νέα, Χριστούγεννα, κοχ, ισχύ, bild, σχολεια, βουλη, αεπ, οφείλεται, τεστ, φαρμακεια, ουγγαρια, ρωσία, Πρωτοχρονιά, σλοβακία, Χόκεϊ, ρέικιαβικ, president, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ωραριο καταστηματων, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυπρος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εορταστικο ωραριο, οφειλετες δημοσιου, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, γιορτη σημερα, των αγιων παντων, χωρες της ευρωπης, σλοβακία, χωρες, ρωσία, αεπ, βελγιο, γερμανια, γηπεδα, ημερησια, θανατος, ιρλανδια, ισπανια, ισλανδια, ιταλια, νεα μετρα, οικονομια, ολλανδια, οροσημο, πιεση, πλαισιο, πυροτεχνηματα, ρυθμος, σχολες, τεστ, ωρα, bild, αγκυρα, αυξηση, αυστρια, εξαιρεσεις, αισιοδοξια, ανοιξη, ανθρωπος, άφιξη, βαυαρια, εβδομαδες, βελιγραδι, βραδυ, βρισκεται, γινεται, γιατροι, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εκστρατεια, εβδομαδα, εμβολιο, ενεργα, εξι, επιτυχια, ερευνα, εστια, εστιατορια, ετων, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, θεατρα, κυβερνηση, κοχ, λειτουργια, λουνα παρκ, λογο, μοσχα, νοσοκομεια, ορια, οφείλεται, παιδια, πεμπτη, πηγη, πισινες, πορτογαλια, πρωι, ρέικιαβικ, ρεκορ, ριψη, σερβια, συντομα, σειρα, σπιτι, σχολια, ταξιδια, ταση, τμημα, τουρκια, υπουργειο υγειας, τσεχια, ισχύ, φορα, ωρες, δημοτικα, ειδη, εκκλησιες, εθνικο, γιορτη, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, μπροστα, νεκροι, νοσοκομειο, πακετο, πηγες, president, υγειας
Τυχαία Θέματα