Η έξαρση των κρουσμάτων, οι φόβοι για τρίτο κύμα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Το μοντέλο της «πρόληψης» με έγκαιρα μέτρα και όχι της «θεραπείας» κατόπιν …εορτής  επιλέγει η κυβέρνηση για  να περιορίσει τη διασπορά του covid 19 στην Αθήνα, που βρίσκεται στο κόκκινο, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης παρότι δέχθηκε «βομβαρδισμό» ερωτήσεων για το ενδεχόμενο μιας νέας  καραντίνας, τόνισε ότι «με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχει ένδειξη για σκληρό lockdown. Και εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός

που έχει στηθεί στο Μαξίμου.

Του Κώστα Πασίση 

«Τα δεδομένα που στέλνει σε καθημερινή βάση ο ΕΟΔΥ,  αξιολογούνται μέρα-μέρα από τους ειδικούς και οι αποφάσεις λαμβάνονται βδομάδα-βδομάδα. Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει ο Πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά

Η κυβέρνηση καθημερινά είναι αντιμέτωπη με μεγάλα διλλήματα που σχετίζονται τόσο με την οικονομία όσο και τη συνολική  κόπωση της κοινωνίας από τα περιοριστικά μέτρα.

Το νέο δίλημμα που προστέθηκε από χθες είναι το ολικό lockdown ή το λεγόμενο «ακορντεόν» (άνοιξε -κλείσε), λόγω του τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων (1261).

Μετά την αλλαγή, της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής τις τελευταίες ημέρες και χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις το Μαξίμου εξετάζει να προχωρήσει στην περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Και η πρώτη κίνηση της είναι να βάλει ένα τέλος στο συνωστισμό που παρατηρείται έξω από καταστήματα που επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Το γνωστό δηλαδή τake away, όσοι περιμένουν στην ουρά και είναι ο ένας πάνω στον άλλο θα  πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερο,  3.000 ευρώ  θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Ακόμη στο τραπέζι της συζήτησης έχει πέσει και το μέτρο  της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετα τις εξι το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή σε δύσκολη θέση βρίσκονται  και οι «ειδικοί» οι οποίοι νιώθουν την πίεση των επαγγελματικών φορέων, κυρίως της εστίασης  για σταδιακό άνοιγμα της.

Οι μεταλλάξεις του ιού όμως έχουν θέσει σε συναγερμό ολόκληρο το υγειονομικό σύστημα της χώρας και οποιαδήποτε σκέψη για χαλάρωση μετατίθεται για το  μέλλον.

Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο και από τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη με τις εταιρείες παραγωγής του εμβολίου που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα όλο το πρόγραμμα εμβολιασμού να βρίσκεται στον αέρα.

Το τρίτο «κύμα»

Ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας να πιέζεται σε αυτό το χρονικό σημείο σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών, άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας  στον ΣΚΑΪ.

Πίσω από αυτήν εκτίμηση που όμως δεν τη συμμερίζονται όλοι οι «ειδικοί» κρύβεται το απευκταίο σενάριο του τρίτου κύματος.

Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της κυβέρνησης στη παρούσα φάση.

Έτσι, και για να μην πιαστεί η κυβέρνηση απροετοίμαστη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κρατήσει την αγορά ελεγχόμενα «κλειστή», μέχρι το Μάρτιο όπου εκτιμάται ότι η χώρα θα εφοδιαστεί με περισσότερα εμβόλια και σταδιακά θα αρχίσει να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη  ανοσία της αγέλης…

The post Η έξαρση των κρουσμάτων, οι φόβοι για τρίτο κύμα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα