Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και η νέα γενιά. Γράφει ο Γιάννης Ρουσόπουλος

Η πανδημία μπορεί να μονοπωλεί την επικαιρότητα τους τελευταίους 13 μήνες, αλλά θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή σε ένα ζήτημα που αποτελεί ορατό κίνδυνο για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα για την γηραιά ήπειρο. Αυτό δεν είναι άλλο από το δημογραφικό. Η επικείμενη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης ακουμπάει το πρόβλημα και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον επιδιώκει να δώσει λύσεις. Είναι γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τον πυλώνα του κοινωνικού μας κράτους αλλά δεν θα πρέπει να καλλιεργηθεί μία εντύπωση

ότι μία μεταρρύθμιση αρκεί. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί με παράλληλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αύξηση της εξαγωγικής βάσης και προσέλκυση επενδύσεων.

Του Γιάννη Ρουσόπουλου*

Το υφιστάμενο εξ’ ολοκλήρου διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο βασίζεται στην αρχή ότι οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, αδυνατεί να οδηγήσει σε υψηλές συντάξεις στο μέλλον αλλά και δεν δύναται και να συμβάλει παραγωγικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Σήμερα, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1,7 προς 1 όταν τη δεκαετία του ’50 ήταν της τάξης του 4 προς 1. Με το υφιστάμενο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το ποσοστό της επικουρικής σύνταξης ως προς τον μέσο μισθό αναμένεται να μειωθεί από 16% που είναι σήμερα, σε 12% το 2040 και σε 9,5% το 2060. Αφού ζούμε περισσότερο και γεννάμε λιγότερο, γίνεται αντιληπτό ότι η ηλικιακή πυραμίδα είναι αντεστραμμένη εις βάρος της νέας γενιάς. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2030 αναμένεται να είμαστε η πιο γερασμένη Ευρωπαϊκή χώρα ξεπερνώντας την Ιταλία.

Η δημιουργία, λοιπόν, των ατομικών κουμπαράδων, με την επικείμενη μεταρρύθμιση, αποτελεί γενναίο βήμα για ένα καλύτερο αύριο. Από τους νέους αυτούς κουμπαράδες θα καταβληθούν οι μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων, δηλαδή οι δικές μας, της νέας γενιάς. Αντί δηλαδή οι εισφορές μας να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις μας.

Παράλληλα, κρίνω αξιοσημείωτο το γεγονός ότι θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων όπου, κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, θα κατευθύνονται και θα επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού του κουμπαρά. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η μεταρρύθμιση, κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεων τους μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης από το κινητό και τον υπολογιστή του, ανά πάσα στιγμή.

Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε ότι, σε ευρύτερο πλαίσιο, η δημιουργία της κεφαλαιοποιητικής συμπληρωματικής ασφάλισης έχει 5 σκοπούς:

1) Την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος που επιτυγχάνεται με την διασπορά κινδύνου και τη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος των συνταξιούχων.

2) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την ενίσχυση της διαγενεακής αλληλεγγύης.

3) την σώρευση κεφαλαίου εθνικής αποταμίευσης που θα αξιοποιηθεί σε επενδύσεις και θα συμβάλει καθοριστικά στην μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

4) την παροχή στους σημερινούς νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους επικουρικών συντάξεων υψηλότερων από αυτές του υφισταμένου συστήματος

5) την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας με τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την απασχόληση αυτής της μορφής

* Ο Γιάννης Ρουσόπουλος είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

The post Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και η νέα γενιά. Γράφει ο Γιάννης Ρουσόπουλος appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα