Η πορεία του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτική
Η εμπλοκή του Μίκη Θεοδωράκη με την πολιτική ξεκίνησε από πολύ νωρίς, όταν αμέσως μετά τα Δεκεμβριανά άρχισε να διώκεται από τις αστυνομικές Αρχές. Το 1947, σε ηλικία 27 ετών, συνελήφθη και εστάλη στην Ικαρία, απ’ όπου και απέτυχε, παρά την οργανωμένη προσπάθεια, να αποδράσει. Με τη γενική αμνηστία που έδωσε η κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο Θεοδωράκης περνάει στην παρανομία και συμμετέχει στη δράση του Δημοκρατικού Στρατού.
Τα χρόνια της δικτατορίας
Με την επιβολή της δικτατορίας, στις 21 Απριλίου του 1967, ο Θεοδωράκης περνάει και πάλι στην παρανομία και έναν μήνα αργότερα ιδρύει την αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΜ, κηρύσσοντας πανστρατιά εναντίον του καθεστώτος. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς φυλακίζεται στο κτίριο της Ασφάλειας επί της οδού Μπουμπουλίνας. Τα γεγονότα είναι πυκνά και διαδέχονται με ταχύτητα το ένα το άλλο: απομόνωση, φυλακές Αβέρωφ, μεγάλη απεργία πείνας, αποφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμός, εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα και, τέλος, στρατόπεδο Ωρωπού.
Στον Ωρωπό ο Θεοδωράκης αντιμετωπίζει εκ νέου προβλήματα με την υγεία του ενώ στο εξωτερικό ξεσπά θύελλα διαμαρτυριών. Πρόσωπα όπως ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ιβ Μοντάν, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Λόρενς Ολίβιε ζητούν επιτακτικά την απελευθέρωσή του κι έτσι καταλήγει εν έτει 1970 στο Παρίσι, απ’ όπου και απευθύνει ξανά έκκληση για την ανάγκη πτώσης του δικτατορικού καθεστώτος. Το 1972 συναντά τον Γιασέρ Αραφάτ στο Ισραήλ, όπου πηγαίνει για να δώσει συναυλίες, και ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Δράση και πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, όταν πλέον η χούντα έχει καταρρεύσει, ο Θεοδωράκης έχει μετατραπεί σε κάτι περισσότερο από το σύμβολο της Αριστεράς που εκπροσωπούσε κατά τη διάρκεια των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Απαλλαγμένος από κομματικές δεσμεύσεις, μιλάει για τα λάθη της Αριστεράς, υπερασπίζεται όμως την ενότητά της και αποτελεί μια κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα που απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι δεν υπάγονται στη σφαίρα της αριστερής επιρροής. Πρόκειται πλέον για ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση, που θεωρεί ότι η λύση του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η μόνη η οποία μπορεί να εγγυηθεί τη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία. Ο Θεοδωράκης θα βάλει υποψηφιότητα για τη Β’ Πειραιά με τον σχηματισμό της Ενωμένης Αριστεράς, αλλά δεν θα εκλεγεί. Παρόλα αυτά συνεχίζει την πολιτική του δραστηριότητα, αναλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, να προσκαλέσει στην Ελλάδα τον Φρανσουά Μιτεράν. Τον Οκτώβριο του 1978 θα κατέβει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΚΚΕ, λαμβάνοντας ποσοστό 16,7% των ψήφων. Εν συνεχεία συγκροτεί την Κίνηση για Ενιαία Αριστερά (ΚΕΑ), φιλοδοξώντας να συσπειρώσει ανθρώπους που επιθυμούν μιαν ανεξάρτητη, χωρίς κομματική ένταξη, συνεργασία με το ΚΚΕ. Το 1981 εκλέγεται βουλευτής με το ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά και το 1985, πάντα με το ΚΚΕ, εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας. Έναν χρόνο αργότερα θα παραιτηθεί.
Το 1986 δημιουργούνται οι επιτροπές ελληνοτουρκικής φιλίας στην Ελλάδα με πρόεδρο τον ίδιο και στην Τουρκία με τη συμμετοχή μορφών της τέχνης και της λογοτεχνίας όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζουλφί Λιβανελί. Ο Θεοδωράκης δίνει πολλές συναυλίες στην Τουρκία και μεταφέρει μηνύματα των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς την τουρκική κυβέρνηση. Το 1988 διοργανώνονται στην τότε Δυτική Γερμανία με δική του πρωτοβουλία δύο συνέδρια για την ειρήνη, το ένα στο Τίμπινγκεν και το άλλο στην Κολωνία. Το 1990 δίνει συναυλίες σ’ όλη την Ευρώπη, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας, για την ηλιακή ενέργεια, όπως και κατά του αναλφαβητισμού και των ναρκωτικών. Παράλληλα δίνει μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία.
Στη Βουλή ο Θεοδωράκης θα επανέλθει ως ανεξάρτητος, συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία, τον Νοέμβριο του 1989. Επανεκλεγείς τον Απρίλιο του 1990, θα αναλάβει χρέη, για δυόμισι χρόνια, υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου και στη συνέχεια υπουργού Επικρατείας, για να παραιτηθεί όμως για άλλη μια φορά τον Οκτώβριο του 1992 από υπουργός και τον Μάρτιο του 1993 από βουλευτής.
Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Θεοδωράκης ανακοινώνει την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα». Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποστρατεύει εαυτόν από τη «Σπίθα». Το 2015 συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αργότερα της ασκεί έντονη κριτική. Η τελευταία πολιτική πράξη του Θεοδωράκη είναι η συμμετοχή του στο αθηναϊκό συλλαλητήριο του Ιανουαρίου του 2018 για τη Μακεδονία, που προκάλεσε πολύ διαφορετικές αντιδράσεις, με καταγωγή από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Μετέχοντας στις τάξεις της Αριστεράς, ο Θεοδωράκης υπερασπίστηκε πάντοτε σθεναρά τις αρχές της: τη σημασία της ως ηγετικής δύναμης που μάχεται για το έθνος, την ικανότητά της να συζητήσει και να λύσει το Κυπριακό, μέσα από μια ζωτική συνεννόηση με την Τουρκία, όπως και το βάρος της στη θεμελίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θα πρέπει, βεβαίως, να προστεθεί ότι υψηλή παρέμεινε η πίστη του και στις κοινωνικές αξίες της Αριστεράς, όπως ο αγώνας κατά της οικονομικής ανισότητας και το αίτημα για μια δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων.
The post Η πορεία του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτική appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης
- Σεισμός στη Θήβα - Έγινε αισθητός στην Αθήνα
- Σε αυτό το νοσοκομείο εμβολιάστηκε το 100% του προσωπικού- Τι λέει η διοικήτριά του στο Πρώτο (audio)
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αλλάζει ο καιρός - «Δύσκολη» Κυριακή και «προχωρημένο» Φθινόπωρο
- Mad Clip: Τραγούδησε με την Ελένη Φουρέιρα λίγο πριν το θάνατό του σε γάμο - Βίντεο
- Σε αυτό το νοσοκομείο εμβολιάστηκε το 100% του προσωπικού
- Mad Clip: Η τελευταία του συνέντευξη - «Είχα το ένα όνειρο...»
- Η Γη της Ελίας ισοπέδωσε το BIG BROTHER... Αναλυτικά τα νούμερα τηλεθέασης
- Πέθανε στα 96 του ο Μίκης Θεοδωράκης
- Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Αθήνας συνδέεται υπόγεια με το Μετρό - Πώς θα αλλάξει η περιοχήΣταθμός Λαρίσης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Ισραηλινές μελέτες: Η τρίτη δόση Pfizer μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης αλλά άγνωστο για πόσο
- Η πορεία του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτική
- Ξεκινά η κατασκευή του Σταθμού Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους
- Φωτιά στην Αλιστράτη Σερρών: Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος
- Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου
- Νέα Εποχή για τη Ναυτεμπορική: Και επίσημα στην οικογένεια Μελισσανίδη το συγκρότημα
- Οι ΗΠΑ υπόσχονται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
- Τελευταία Νέα The President
- Η πορεία του Μίκη Θεοδωράκη στην πολιτική
- Έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης
- Ξεκινά η κατασκευή του Σταθμού Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: Δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου
- Φωτιά στην Αλιστράτη Σερρών: Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος
- Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να παρουσιάσουν την κυβέρνησή τους
- Ισραηλινές μελέτες: Η τρίτη δόση Pfizer μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης αλλά άγνωστο για πόσο
- Νέα Εποχή για τη Ναυτεμπορική: Και επίσημα στην οικογένεια Μελισσανίδη το συγκρότημα
- Οι ΗΠΑ υπόσχονται επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
- ΕΟΔΥ: Τα 150 σημεία που διενεργούνται σήμερα δωρεάν rapid tests
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η τελευταία συνέντευξη του Mad Clip: Η σημασία του ονόματός του και η αντίδρασή του στα αρνητικά σχόλια
- «Υπερήφανος που ήσουν φίλος μου» - Οι φίλοι του FY και Mente Fuerte αποχαιρετούν τον Mad Clip
- Μίκης Θεοδωράκης και Αριστερά – Μια διαρκής και δύσκολη σχέση
- Ο χορός του Ζορμπά – Το αναλλοίωτο στο χρόνο συρτάκι που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης
- Ξάνθη: Σκοτώθηκε υδραυλικός στην οικοδομή που δούλευε – Εντοπίστηκε νεκρός κάτω από μπάζα
- Μίκης Θεοδωράκης: Πέντε αγαπημένα τραγούδια του από μελοποιημένα ποιήματα
- Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης: Η ζωή του κορυφαίου των κορυφαίων
- Mad Clip: Από τη Νέα Υόρκη στη μουσική καταξίωση στην Ελλάδα
- Τα στιγμιότυπα της φιλικής ήττας της Εθνικής στην Ελβετία - ΒΙΝΤΕΟ
- ΈΚΤΑΚΤΟ- Έφυγε ένα κομμάτι Ελλάδας- Είπε "αντίο" στα 96 του ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης