Η πρώτη αποτίμηση του ανασχηματισμού

Ο πρώτος «κανονικός» ανασχηματισμός Μητσοτάκη, μετα από 18 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας, περικλείει τα  πάντα. Έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, σωστή «δοσολογία» πολιτικών-τεχνοκρατών κυβερνητικών στελεχών, μεταρρυθμιστικό πνεύμα, «άρωμα» γυναίκας και  «πράσινο» αποτύπωμα. Ενώ η τοποθέτηση Βορίδη-Πέτσα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενδεχομένως να κρύβει και κάλπες εντός του 2021…

Του Κώστα Πασίση

Βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι η αξιοποίηση έντεκα στελεχών από την κοινοβουλευτική ομάδα, εκ των οποίων τρεις είναι γυναίκες.

Μια κίνηση που «αποφόρτισε»

την πίεση που δεχόταν το Μαξίμου από τους βουλευτές οι οποίοι ένιωθαν «παραγκωνισμένοι», μετα το «φουλ» τεχνοκρατικό πρόσημο, που είχε η κυβέρνηση του Ιουλίου.

Πρόκειται για τους  Γ. Αμυρά, Σοφία Βούλτεψη, Αγγ. Συρίγο, Ζέττα Μακρή, Γ. Κώτσηρα, Γ. Στύλιο, Στ. Καλαφάτη, Σπ. Λιβανό, Κ. Κατσαφάδο, Γ. Οικονόμου Μαρία Συρεγγέλα)

Δεύτερο  κρίσιμο χαρακτηριστικό είναι οτι ο βασικός «κορμός» της κυβέρνησης έμεινε ακλόνητος. Ειδικότερα οι υπουργοί που χειρίστηκαν τις μεγάλες κρίσεις, όπως το μεταναστευτικό, την ελληνοτουρκική κρίση, την οικονομία αλλά και την πανδημία του κορωνοιού, τα πήγαν καλά και επιβραβεύθηκαν για την απόδοση τους από τον Πρωθυπουργό.

Αίσθηση προκάλεσε η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας όπου έχει να διαχειριστεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και η αναβάθμιση του Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι περιορισμένες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενες, με το σκεπτικό ότι  η προηγουμένη κυβέρνηση στο σύνολο της, ήταν πετυχημένη. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με τουλάχιστον δέκα πέντε μονάδες διαφορά.

Η νέα κυβέρνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη παρουσιάζει μια μικρή αύξηση στα μέλη της, αλλά όπως εξηγούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού προστέθηκαν υφυπουργοί για να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός χειρισμός των πολύπλευρων ζητημάτων και προκλήσεων που ανακύπτουν όπως δίδαξαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις.

Ένα τρίτο χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι ότι «κρατήθηκαν» οι ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες, απαραίτητες για την πραγματική ενότητα του κόμματος, ενώ υπήρξε και δικαιότερη εκπροσώπηση στη κυβέρνηση των γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας.

Στη χθεσινή «αναδόμηση» του κυβερνητικού σχήματος, την «τιμητική» του είχε και το ….Ποτάμι. Δυο πρώην στελέχη του, με διακριτό πολιτικό στίγμα, ο Γιώργος Αμυράς και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ανέλαβαν υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αντίστοιχα, συμπληρώνοντας την ομάδα που συγκροτούν ο Χ.Θεοχάρης και ο Γ.Μαυρωτάς. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Γρηγ. Ψαριανός πρώην βουλευτής του Ποταμιού αξιοποιήθηκε, ως σύμβουλος στο Μαξίμου.

Το «δίδυμο» Βορίδη-Πέτσα και η υπουργοποίηση Αμυρά-Γιατρομανωλάκη με ειδικά καθήκοντα και σε τομείς που η ΝΔ «πονά» χαρακτηρίζονται ως «χειρουργικές» πολιτικές κινήσεις που συνδέονται και με τα σενάρια εκλογών, που κυκλοφορούν ευρέως το τελευταίο διάστημα, παρότι το Μαξίμου τονίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

Ήταν ένας «κλασικός» ανασχηματισμός, καθώς πέραν των παρεμβάσεων στους τομείς που διαπιστώθηκαν αδυναμίες, τηρήθηκε ακόμη και το …πρωτόκολλο.

Ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αλλά και ο γραμματέας της Κ.Ο, που ανέκαθεν αποτελούν  «προθάλαμο» για την κυβέρνηση, στην προκειμένη περίπτωση ο Σπήλιος Λιβανός και ο Σταύρος Καλαφάτης, υπουργοποιήθηκαν.

Ενίσχυση του Τομέα Επικοινωνίας

Στην ευαίσθητη και συνάμα νευραλγική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε το βουλευτή Επικρατείας Χρ. Ταραντίλη, ένα νέο πρόσωπο, της απολύτου εμπιστοσύνης του. Αυτή η επιλογή ήταν μια «έκπληξη» του ανασχηματισμού.

Από τον κ. Ταραντίλη ζητείται να «φρεσκάρει» την επικοινωνία της κυβέρνησης και να διαχειριστεί επιτυχώς την ενημέρωση των δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος το 2017 ήταν γραμματέας του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ.

Εκτός του κ. Ταραντίλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άλλη μια προσθήκη στον τομέα της επικοινωνίας, τοποθετώντας τον Θοδωρή Λιβάνιο, υφυπουργό παρα τω Πρωθυπουργό στον υπουργό Επικρατείας που παραμένει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι «Κομμένοι»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Γ. Κουμουτσάκος ήταν τα ηχηρά ονόματα που έμειναν εκτός κυβερνητικού σχήματος. Ειδικά ο Γ. Βρούτσης, αποχωρεί με “δόξες και τιμές”, αφού αναλαμβάνει τον δύσκολο ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και την υποχρέωση να υποστηρίξει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, αλλά και τις δικές του επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, εκτός κυβέρνησης έμειναν ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο υφυπουργός Μακεδονίας θράκης Θοδ. Καράογλου και ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας.

Όσον αφορά τους λόγους απομάκρυνσης τους λέγεται ότι ορισμένοι εξ αυτών δεν είχαν καλή συνεργασία με το Μαξίμου.

The post Η πρώτη αποτίμηση του ανασχηματισμού appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα