Η Βουλγαρία θα ζητήσει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου

Η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κίριλ Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ,

εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, έχει απορρίψει τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας, μια στάση που υποστήριξε ο Πέτκοφ.

«Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τον ουκρανικό λαό, υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, είμαστε ανοιχτόμυαλοι και για άλλες κυρώσεις, όμως αυτές τις δύο κυρώσεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα αρχίσει επίσης να αγοράζει 1,5 εκατομμύριο τόνους σιταριού για να ενισχύσει τα αποθέματά της μέχρι τη συγκομιδή του επόμενου έτους και να αποφύγει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πιθανά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει πάντως να απαγορεύεσει τις εξαγωγές σιταριού, πρόσθεσε, αλλά θα αυξήσει και τα αποθέματά της σε καλαμπόκι και ηλιόσπορους.

Θα ήταν καλό αν οι χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιραστούν μέρος του κόστους φροντίδας των Ουκρανών προσφύγων που τρέπονται σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν περάσει στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καθώς χιλιάδες άλλοι συνεχίζουν να διασχίζουν τα σύνορα.

Ο Πέτκοφ δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνησή του έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την υποδοχή περίπου 50.000 ανθρώπων, ένα σχέδιο κόστους περίπου 2 εκατομμύρια λέβα (1,11 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα για τροφή και στέγαση.

«Θα ήταν πολύ καλό, και νομίζω όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά και για όλες τις παραμεθόριες χώρες, τη Ρουμανία, την Πολωνία, να μοιραστούμε μέρος της επιβάρυνσης και μέρος του κόστους… με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», συμπλήρωσε.

Η βαλκανική χώρα θα συνεχίσει προς το παρόν τα σχέδιά της χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ και ενδέχεται να επεκτείνει το σχέδιο για να υποδεχτεί έως και 100.000 άτομα, τόνισε.

Το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δηλώσει ότι βοηθά στην απομάκρυνση ανθρώπων από την εθνική βουλγαρική μειονότητα των 250.000 ατόμων στην Ουκρανία, καθώς και άλλων προσφύγων.

«Η Βουλγαρία υποδέχεται όλους τους πρόσφυγες και δεν υπάρχει καμία διάκριση», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Ξενοδοχεία προσφέρθηκαν να δεχτούν κόσμο και η κυβέρνηση συμφώνησε να επιστρέψει σε επιχειρήσεις 40 λέβα ανά άτομο την ημέρα, πρόσθεσε.

Από τους 38.000 πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία, περίπου 21.000 επέλεξαν να μείνουν στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της συνοριοφυλακής.

The post Η Βουλγαρία θα ζητήσει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα