Κ.Χατζηδάκης: Ψηφιακά ΚΕΠΑ και Εθνική Πύλη Αναπηρίας θα βελτιώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία

«Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας έρχονται να βελτιώσουν στην πράξη την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας μεταρρύθμισης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, τα Κέντρα

Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ήταν συνυφασμένα με την ταλαιπωρία, την αγανάκτηση και τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων πιστοποίησης. «Η Δημόσια Διοίκηση εξαντλούσε διαχρονικά τη γραφειοκρατική της εμμονή πάνω στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας. Έβρισκε χίλιους δύο τρόπους να ταλαιπωρεί εκείνους τους πολίτες που κανονικά θα έπρεπε να υποστηρίζει με κάθε τρόπο και κάθε φορά που είχαν ανάγκη την πιστοποίηση της αναπηρίας τους» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι, «μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό, «δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέλησα να εστιάσω στο πώς οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορέσουν να δουν εμπράκτως την καθημερινότητα και τη σχέση τους με τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τα ΚΕΠΑ, να βελτιώνεται» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων γύρω από τα ΚΕΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων γύρω από τα ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, είπε τα εξής: Πέρυσι, θεσπίστηκε ο πρώτος κανονισμός λειτουργίας τους. Μέχρι τότε, τα ΚΕΠΑ λειτουργούσαν με διάσπαρτες εγκυκλίους και ασαφές πλαίσιο διαδικασιών και αρμοδιοτήτων.

Επιπλέον, καταργήθηκε η υποχρεωτική επανεξέταση από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες. «Θέσαμε τέλος σε μια άνευ λογικής ταλαιπωρία που βίωναν δεκάδες χιλιάδες πολίτες με μη αναστρέψιμες ασθένειες. Πλέον, οι άνθρωποι αυτοί εξετάζονται μια φορά, και το ποσοστό αναπηρίας τους ισχύει εφ’ όρου ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, προχώρησε η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη μεταστέγαση των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Επιπλέον, θεσπίστηκαν, τόσο για τον ΕΦΚΑ, όσο και για τα ΚΕΠΑ, τα ηλεκτρονικά ραντεβού. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία – πάνω από 500.000 ηλεκτρονικά ραντεβού υλοποιήθηκαν για υποθέσεις ΚΕΠΑ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

«Σήμερα, ερχόμαστε και παρουσιάζουμε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση. Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και την Εθνική Πύλη Αναπηρίας. Πρόκειται για μια σύνθετη και πολυεπίπεδη μεταρρύθμιση, που ψηφιοποιεί και απλοποιεί το σύνολο της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας» διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

Οι τέσσερις βασικές αλλαγές

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τις τέσσερις βασικές αλλαγές, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

«Πρώτον, καταργούνται οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στα ΚΕΠΑ. Μέχρι χθες, απαιτούνταν τρεις με τέσσερις επισκέψεις στα ΚΕΠΑ για να μπορέσει ο πολίτης να πιστοποιήσει την αναπηρία του. Σήμερα, απαιτείται μια μόνο επίσκεψη την ημέρα της εξέτασής του από την επιτροπή γιατρών. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Δεύτερον, δημιουργείται η ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία, η οποία θα ισχύει για όλες τις επιμέρους παροχές της πολιτείας σε αναπήρους συμπολίτες μας. Ως παροχές θεωρούνται τα επιδόματα αναπηρίας, η σύνταξη αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, κ.ά.. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Μέχρι χθες, για κάθε παροχή της Πολιτείας, προβλέπονταν ξεχωριστές αιτήσεις που οδηγούσαν σε ξεχωριστές εξετάσεις και γνωματεύσεις. Με τη νέα διαδικασία, μια μόνο εξέταση και μια μόνο γνωμάτευση γιατρών αρκεί, προκειμένου να εκδοθεί η ενιαία ιατρική γνωμάτευση. Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει πρώτα ηλεκτρονικά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση και, στη συνέχεια, θα κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ, στον ΟΠΕΚΑ, κλπ, για τη λήψη της παροχής.
Με τη νέα διαδικασία, οι πολίτες που δικαιούνται περισσότερες από μία παροχές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ενιαία γνωμάτευση, γλιτώνοντας επιπλέον χρόνο και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία.

Τρίτον, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως, την τελευταία πενταετία, το εν λόγω παράβολο κατέβαλαν πάνω από 250.000 πολίτες, που ήθελαν να πιστοποιηθούν από ΚΕΠΑ.

Τέταρτον, τίθεται σε λειτουργία η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία».

Οι επόμενες μεταρρυθμίσεις

Στο επόμενο διάστημα, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, θα υλοποιηθούν τέσσερις ακόμη μεταρρυθμίσεις, που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Συγκεκριμένα:

– Καθιερώνεται το Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας, στο οποίο καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα. «Το Μητρώο υπήρξε διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος».

– Θεσπίζεται η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία αντλεί τα στοιχεία της από το Μητρώο, μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία μπορούν να πιστοποιούν με ψηφιακό τρόπο την ιδιότητά τους, προκειμένου να ασκούν τα αντίστοιχα δικαιώματά τους. Μία κάρτα που θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και όλες τις επαφές των αναπήρων με το Δημόσιο. «Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση, που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου 2022» αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.

– Aναμορφώνεται το Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ. Στο ΕΣΙ θα μπορούν να ενταχθούν ιατροί, όχι μόνο από το Δημόσιο, (όπως συνέβαινε, μέχρι σήμερα), αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, περνώντας ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται το δυναμικό του Σώματος για να γίνονται πιο γρήγορα οι εξετάσεις, και παράλληλα εμπλουτίζεται με νέες και σύγχρονες ειδικότητες. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε ειδικότητα παιδιάτρου στο Σώμα των ιατρών και οι εξετάσεις των παιδιών γίνονταν από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

– «Τέλος, προωθείται ο νέος για την Ελλάδα θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, που θα συμβάλει στην ομαλή ένταξη αρκετών αναπήρων συνανθρώπων μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι όλες οι παραπάνω δράσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα. Ενδεικτικά, ανέφερε τη συνεργασία του υπουργείου με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαρδακαστάνη και ευχαρίστησε επίσης όσους εργάστηκαν για τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, όπως, μεταξύ άλλων, τον Κυριάκο Πιερρακάκη και την ομάδα του, τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου και τη γενική γραμματέα, Παυλίνα Καρασιώτου, τις υφυπουργούς, Δόμνα Μιχαηλίδου και Μαρία Συρεγγέλα, τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, την διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ, Ξένια Παπασταύρου και την υποδιοικήτρια Φαίη Καρποδίνη. Επίσης, ευχαρίστησε τους υποδιοικητές του ΕΦΚΑ Νίκο Παγώνη, στον οποίο υπάγεται η αρμοδιότητα των ΚΕΠΑ, και Αλέξανδρο Βαρβέρη, ο οποίος χειρίστηκε το ψηφιακό κομμάτι εκ μέρους του φορέα, τον Γιώργο Γεραπετρίτη για την υποστήριξη και την προσήλωσή του στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την επιμονή του στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και στις κατευθύνσεις του, προκειμένου να βελτιωθεί στην πράξη η καθημερινότητά τους.

«Σήμερα, κάνουμε ένα ισχυρό και αποφασιστικό βήμα. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Νομίζω ωστόσο πως, τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα, για να τελειώσουμε οριστικά με παθογένειες δεκαετιών – και αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), Γιάννης Βαρδακαστάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι διευκολύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες.

The post Κ.Χατζηδάκης: Ψηφιακά ΚΕΠΑ και Εθνική Πύλη Αναπηρίας θα βελτιώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα