Κ.Μητσοτάκης: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ενισχύονται με διεθνείς συνεργασίες
Κεντρικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια πιο ανοιχτά στον κόσμο και να ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το πρωί στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου, και τόνισε ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015, λέγοντας ότι σήμερα η χώρα μας είναι ένα “εργαστήριο διαρκούς αλλαγής”.
“Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα χρήματα των φορολογούμενων και -προσέθεσε- “έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και για να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους”.
Αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου εκτυλίσσεται έντονα η κλιματική αλλαγή και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η κυβέρνηση της οποίας είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων δημόσιας πολιτικής.
“Και αυτές οι λύσεις πολύ συχνά πηγάζουν από το ακαδημαϊκό έργο που θα παράγετε εσείς. Επομένως, στην Ελλάδα δεν θα βρείτε μόνο μια πολύ φιλική χώρα, αλλά και μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να αναπτύξει περαιτέρω ιδέες που θα προκύψουν από αυτές τις ακαδημαϊκές συνεργασίες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη ανακοινωθεί. Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα χθες πως το Columbia ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή” είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, είναι μια χώρα που εξελίσσεται, με μία αναπτυσσόμενη οικονομία, μία δυναμική κοινωνία και ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς το κάτι καλύτερο.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνόδου «Pharos Summit 2022»:
«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Και μπορώ πραγματικά να αισθανθώ τον ενθουσιασμό στην αίθουσα γι’ αυτό που έχει αρχίσει ήδη να αποτελεί μία εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ελληνικών πανεπιστημίων.
Άλλαξα το πρόγραμμά μου, καθυστέρησα την αναχώρησή μου για τη Σύνοδο COP27, προκειμένου να είμαι μαζί σας σήμερα για να μοιραστώ μερικά απλά λόγια για το πόσο ενθουσιασμένος είμαι για αυτή τη συνεργασία και για το πόσο αφοσιωμένοι είμαστε στο να διασφαλίσουμε ότι τα πανεπιστήμιά μας ανοίγονται στον κόσμο και είναι σε θέση να συνεργαστούν με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Είχα το προνόμιο να σπουδάσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάστηκα ακούραστα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, μαζί με την Υπουργό Κεραμέως, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα τα ελληνικά πανεπιστήμια θα εισέλθουν σε μια απολύτως νέα εποχή. Ένας κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας ήταν να κάνουμε τα πανεπιστήμιά μας πιο ανοιχτά στον κόσμο, να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που συζητάτε σήμερα. Πολλές από αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί. Πολύ περισσότερες θα συνομολοηθούν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια, διότι πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ενισχυθούν οι ακαδημαϊκοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας.
Πιστεύω ότι η Υπουργός Κεραμέως εξήγησε πολύ εύγλωττα τους λόγους για τους οποίους αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να αναπτυχθούν τέτοιου είδους συνεργασίες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα των τελευταίων τριάμισι ετών έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Πολλοί από εσάς έχετε συνδέσει την Ελλάδα με μία χώρα που βρισκόταν διαρκώς σε κρίση. Και ήταν δικαιολογημένο που κάνατε κάτι τέτοιο, καθώς η χώρα μας πραγματικά αντιμετώπισε δυσκολίες την τελευταία δεκαετία.
Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ελλάδα του 2022 δεν μοιάζει καθόλου με την Ελλάδα του 2012 ή του 2015.
Είναι μια χώρα (που βρίσκεται) στο σωστό δρόμο, μια χώρα που εξελίσσεται, με μία αναπτυσσόμενη οικονομία, μία δυναμική κοινωνία και ταλαντούχους ανθρώπους που επιδιώκουν συνεχώς το κάτι καλύτερο. Προσπαθούμε να προσφέρουμε στους μαθητές και φοιτητές μας, στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας. Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, φροντίσαμε δια νόμου τα πανεπιστήμια να έχουν πραγματικά την ελευθερία που πάντα αποζητούσαν, ώστε να οικοδομήσουν ακριβώς τις συνεργασίες που συζητάτε αυτήν τη στιγμή. Και θεωρώ ότι μάλλον δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελλάδα για αμερικανικά πανεπιστήμια που επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε άλλα μέρη του κόσμου.
Όχι μόνο λόγω του υπέροχου καιρού, της ποιότητας ζωής -είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς θα θέλατε να περάσετε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, όπως θα ήθελαν και οι φοιτητές, το διδακτικό ή το ερευνητικό προσωπικό σας. Όχι μόνο λόγω της κλασικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα μέρος για να έρθετε και να μελετήσετε αρχαιολογία, κλασικές σπουδές, ιστορία. Είναι επίσης ένα εργαστήριο διαρκούς αλλαγής. Είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση, μια χώρα όπου, εκτός από κλασικές σπουδές, μπορείς να εστιάσεις την έρευνά σου σε θέματα όπως η μετανάστευση, τα θέματα ασφαλείας, το κλίμα.
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία περιοχή όπου εκτυλίσσεται έντονα η κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι όμως μία χώρα η κυβέρνηση της οποίας είναι αφοσιωμένη στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων δημόσιας πολιτικής. Και αυτές οι λύσεις πολύ συχνά πηγάζουν από το ακαδημαϊκό έργο που θα παράγετε εσείς. Επομένως, στην Ελλάδα δεν θα βρείτε μόνο μια πολύ φιλική χώρα, αλλά και μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να αναπτύξει περαιτέρω ιδέες που θα προκύψουν από αυτές τις ακαδημαϊκές συνεργασίες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη ανακοινωθεί. Με μεγάλη χαρά ενημερώθηκα χθες πως το Columbia ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που θα εστιάζει σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή.
Και είμαι βέβαιος πως πολλά καλά θα προκύψουν από αυτό τη συνεργασία. Από την πλευρά μας, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην προαγωγή τέτοιων συμπράξεων, ανάμεσα σε δυο χώρες με πολύ στενούς ιστορικούς δεσμούς.
Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από το προνόμιο που είχα να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου τον περασμένο Μάιο. Ήταν μία ευκαιρία για εμένα να γιορτάσουμε το κοινό μονοπάτι των δύο δημοκρατιών μας που ακμάζουν, που στάθηκαν η μία στο πλευρό της άλλης σε πολύ δύσκολες στιγμές τους τελευταίους δύο αιώνες. Και πιστεύω πως η συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αγαπητέ Πρέσβη, Αγαπητέ Γιώργο, προς την περαιτέρω περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες μας.
Εύχομαι σε όλους μία πολύ παραγωγική εβδομάδα. Σας ζητώ να εξερευνήσετε το εύρος ταλέντου και δημιουργικότητας που υπάρχει στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Όσοι ταξιδέψετε εκτός Αθήνας, θα συνειδητοποιήσετε πως υπάρχουν πολλά δυναμικά πανεπιστήμια, όχι μόνο στην πρωτεύουσα ή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Σας προτρέπω να αναπτύξετε σχέσεις με την ηγεσία των πανεπιστημίων μας, με τους καθηγητές μας, με τους φοιτητές μας. Τότε θα συνειδητοποιήσετε πως, στο τέλος της μέρας, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας μας δεν είναι η γεωγραφική της θέση, ο καιρός της, ή το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό προορισμό για τουρισμό ή για άμεσες ξένες επενδύσεις. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι οι άνθρωποί της, ιδίως η νεότερη γενιά, οι δημιουργικοί φοιτητές που αγωνίζονται για το καλύτερο, που αξίζουν το καλύτερο.
Στηρίζουμε το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα με τα χρήματα των φορολογούμενων και έχουμε την υποχρέωση να προσφέρουμε στους φοιτητές μας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Και για να είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους.
Σας ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε εδώ. Σας εύχομαι μια καρποφόρα και παραγωγική μέρα».
The post Κ.Μητσοτάκης: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ενισχύονται με διεθνείς συνεργασίες appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατί ο B. Μαρινάκης απαγκιστρώνεται από την οικογένεια Μητσοτάκη - Όλο το παρασκήνιο
- Σχόλιο Καρπετόπουλου για δήλωση Μαρινάκη και αποχώρηση Ολυμπιακού
- Έμφραγμα: Δύο συμπτώματα που προειδοποιούν ακόμη και 30 χρόνια νωρίτερα
- Μικρούτσικος για Σπυροπούλου: «Άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από ένα πλάσμα μηδενικού ταλέντου»
- «Βόμβες» Βαξεβάνη από Άρειο Πάγο: «Υπάρχει ένα ενιαίο κύκλωμα παρακολούθησης με εγκληματικό εγκέφαλο τον Μητσοτάκη»
- Κ. Μητσοτάκης: Άφιλος και αφελής
- Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα myΘέρμανση για τις αιτήσεις
- Τζορτζ Τσούνης: Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ, αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα
- Κορονοϊός – Βασιλακόπουλος: Όποιος νόσησε πρέπει να κάνει το εμβόλιο μετά από τρεις μήνες
- Θεσσαλονίκη: Έρχεται πάρκο 160 στρέμματα στη Χαριλάου – Σταθμός ΙΧ με 1.000 θέσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
- Ζ.Μπορέλ: Πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη
- Στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την εξόδιο Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’
- ΥπΑΑΤ: Στα προ πανδημίας επίπεδα τα αποθέματα οίνου
- Κ.Μητσοτάκης: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ενισχύονται με διεθνείς συνεργασίες
- Γιατροί χωρίς Σύνορα: Μια χαμένη γενιά τα παιδιά στον καταυλισμό Αλ-Χολ
- Μάτι: Παράσταση Πολιτικής Αγωγής δήλωσαν τα πρώτα θύματα – Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη
- Τελευταία Νέα The President
- Κ.Μητσοτάκης: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ενισχύονται με διεθνείς συνεργασίες
- Γιατροί χωρίς Σύνορα: Μια χαμένη γενιά τα παιδιά στον καταυλισμό Αλ-Χολ
- Στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την εξόδιο Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’
- Μάτι: Παράσταση Πολιτικής Αγωγής δήλωσαν τα πρώτα θύματα – Την Πέμπτη θα συνεχιστεί η δίκη
- Ζ.Μπορέλ: Πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
- ΥπΑΑΤ: Στα προ πανδημίας επίπεδα τα αποθέματα οίνου
- Έλεγχοι σε οδικές μεταφορές και σχολικά λεωφορεία από την Επιθεώρηση Εργασίας
- Συγγνώμη από τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας για το πολύνεκρο ποδοπάτημα στη Σεούλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπορούμε να δίνουμε στο κατοικίδιό μας τροφές που καταναλώνουμε και εμείς;
- Ενεργειακή αναβάθμιση για το κτίριο της Λότζια στο Ηράκλειο
- Η Σελένα Γκόμεζ δεν είναι πια φίλη με την γυναίκα που της έδωσε το νεφρό της - Το «unfollow» μετά το ντοκιμαντέρ
- Πώς διακρίνονται οι άνθρωποι της ΑΒ Βασιλόπουλος;
- Ποια επιδόματα έρχονται έως τα Χριστούγεννα: Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι στα ATM σας
- Σασμός 7/11: Τι θα δούμε σήμερα Δευτέρα
- Ισπανία: Τέσσερις νεκροί μετά από καβγά σε εκδήλωση γάμου
- Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα βήματα για δικαιούχους και διαχειριστές
- Mπάιντεν σε Ζελένσκι: «Κάνε εικονική διαπραγμάτευση»
- Ο Βρέντζος που ήθελε να «διαφθείρει» πολιτικούς, δικαστικούς κλπ. μιλά για… παρακράτος!