Κ.Σκρέκας: Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα

«Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία στο 5th Athens Investment Forum, και συμπλήρωσε ότι: «Η Ελλάδα μπήκε στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων το 2012 με το έργο του ΤΑΡ».

Σύμφωνα με τον υπουργό: «Η

ενεργειακή επάρκεια ισοδυναμεί με ασφάλεια εφοδιασμού. Σημαίνει διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και διαφοροποίηση στον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούμε». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μειώσει πολύ την έκθεσή μας στο ρωσικό αέριο. Ολοκληρώνουμε σεισμικές έρευνες σε πέντε πεδία της χώρας, με στόχο από χώρα εισαγωγική να γίνουμε εξαγωγική στο φυσικό αέριο, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα».

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στα έργα πράσινης ενέργειας που ολοκληρώνονται: «Φέτος θα συνδέσουμε στο δίκτυο 2.000 MW. Το 2026 θέλουμε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αναφέρει πως το 2030 θα πρέπει το 80% να παράγεται από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένα 10 GW που σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε επιπλέον 18 GW, για να φτάσουμε τα 28 GW, ενώ θα χρειαστούν και 7-8 GW αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης και μπαταρίες». Τέλος ανέφερε ότι «προσπαθούμε συνέχεια να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία για έργα ΑΠΕ». Όπως είπε: «Είναι μια προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ. Δουλειά μας είναι να διακρίνουμε τα εμπόδια και να τα εξαλείφουμε».

Γ. Αγραφιώτης: Πρέπει χωρίς δισταγμό να επιμείνουμε στις ΑΠΕ

Απ΄ την πλευρά του, στο ίδιο πάνελ συζήτησης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Γιώργος Αγραφιώτης ανέφερε ότι «το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο γεωπολιτικά φορτισμένο» και πρόσθεσε ότι «επειδή είναι πλήρως εισαγόμενο, οι αγορές που μετέχει και το κόστος του δύσκολα τιθασεύονται, ενώ απαιτεί επίσης τεράστιες επενδύσεις».

Τόνισε ότι «τα ηλεκτρικά δίκτυα, πρέπει να αναπτυχθούν, αλλά αν δεν στηρίζονται σε ένα ισχυρό εσωτερικό δίκτυο μπορεί και να είναι κενό γράμμα». Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως, «μέσα στην κρίση όταν αναζητήσαμε τις ΑΠΕ, να βοηθήσουν να μειωθεί το κόστος του ρεύματος καταλάβαμε ότι είναι λίγες. Χρειάζονται σε πολύ πιο μεγάλη ποσότητα προκειμένου να συνεισφέρουν στο κόστος ενέργειας του τελικού καταναλωτή», ανέφερε. «Η αποθήκευση είναι απολύτως απαραίτητος παράγοντας. Πρέπει χωρίς δισταγμό να επιμείνουμε στις ΑΠΕ. Χρειάζεται αποθήκευση όλων των ειδών και μεγάλης ποσότητας» τόνισε.

Ι. Καρύδας: Η αξία των διασυνδέσεων έχει αναγνωριστεί από όλη την Ευρώπη

Ο διευθύνων σύμβουλος, Επιχειρησιακή Μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, COPELOUZOS GROUP, Ιωάννης Καρύδας, τόνισε ότι: «Ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής είναι ο εξηλεκτρισμός των δικτύων και τροφοδότηση τους με καθαρή ενέργεια». Όπως είπε: «Μέχρι πρόσφατα η Ευρώπη δεν είχε δώσει την απαραίτητη βαρύτητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις», ενώ πρόσθεσε ότι: «Για να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους πρέπει να δούμε πως θα επιτύχουμε μεγαλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα: «Μια ηλεκτρική διασύνδεση προσφέρει ασφάλεια δικτύου σταθερότητα, βοηθάει στην ρύθμιση συχνότητας και το πιο σημαντικό προσφέρει μεγαλύτερη διείσδυση πράσινης ενέργειας».

Ειδικότερα, όπως τόνισε: «Το έργο που προωθούμε (διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου), ξεπερνάει τα στενά πλαίσια της Ελλάδας, είναι ένα έργο για όλη την Ευρώπη. Το έργο συμβάλει στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και θα αναδείξει τη χώρα ως πράσινο κόμβο» και έκλεισε λέγοντας ότι: «Η αξία των διασυνδέσεων έχει αναγνωριστεί από όλη την Ευρώπη».

Β. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα είναι στην ιδανική θέση να πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια

Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος MORE, Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Σήμερα ως χώρα είμαστε στην ιδανική θέση για να πετύχουμε την ενεργειακή αυτάρκεια την ασφάλεια. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι πυκνώνουν οι συζητήσεις για την ενεργειακή μετάβαση». Όπως είπε: «Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις Υπάρχει μία εκτίμηση για την ανάγκη 500 δισ. ευρώ για να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050». Επίσης ανέφερε: «Το συντριπτικά μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα» και συμπλήρωσε ότι «το περιβάλλον που θα λάβουν χώρα αυτές οι επενδύσεις είναι πολύ σημαντικό». Κλείνοντας επεσήμανε ότι: «Η εξάπλωση της Μotor Οil στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν μια συνειδητή απόφαση».

Β. Γρηγορίου: Το υδρογόνο γίνεται ένα πολύ φθηνό καύσιμο

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ADVENT TECHNOLOGIES, Βασίλης Γρηγορίου δήλωσε: «Στο μέλλον θα πάμε σε ένα περιβάλλον όπου η κυψελίδες καυσίμου θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς οι συμβατικές μπαταρίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες καθώς είναι πολύ βαριές». «Το υδρογόνο είναι ένα καύσιμο προορισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι διαμορφώνει μία καινούρια βιομηχανία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Δ. Νεκτάριος: Η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος

Ο Partner, Financial Advisory, DELOITTE, Δημήτρης Νεκτάριος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος και η κατεύθυνση είναι μία». Ειδικότερα, αναφερόμενος σε ευρήματα έρευνας είπε: «Για την επίτευξη των στόχων των μηδενικών εκπομπών ρύπων, η αισιοδοξία είναι μάλλον διάχυτη, με το 85% και πλέον των ερωτηθέντων από τις επιχειρήσεις, να θεωρούν ότι η επίτευξη του 2050 ή ακόμα και το 2030 είναι ακόμα ένας εφικτός στόχος». «Το κρίσιμο δεύτερο σημείο της ενεργειακής μετάβασης έχει να κάνει με το ερώτημα του ποιος θα κληθεί να αναλάβει το κόστος. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα τουλάχιστον μέσα από τον επιχειρηματικό κόσμο, ήταν: “Όλοι”. Θα πρέπει αυτό το κόστος να επιμεριστεί σε κυβερνητικούς φορείς, κρατικούς φορείς, επενδυτές, επιχειρήσεις, καταναλωτές. Μόνο πως μέσα από μια διαδικασία συμμετοχής θα μπορέσει να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο CEO, IGI POSEIDON, Φαμπρίτσιο Ματάνα τόνισε ότι ο East Med μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

The post Κ.Σκρέκας: Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα