Κ.Τασούλας: Αύριο ξεκινάμε την τρίτη εκατονταετία της σύγχρονης Ελλάδος, χωρίς ηττοπάθεια

«Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε ας υποκλιθεί στην Ιστορία και ας αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και σε μια τέτοια συγκυρία, που περνάμε εδώ και πολλούς μήνες τώρα απ’ αυτόν τον υγειονομικό δαίμονα, δεν υπερτερεί συναισθηματικά, πνευματικά, νοητικά, της τιμής που οφείλουμε να δείξουμε στη μέγιστη επέτειο του ελληνισμού» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της Ολομέλειας, για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου

και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε πως «στο κατώφλι της νέας εποχής, γνωρίζοντας την ιστορία μας και υπερήφανοι για αυτήν, μπορούμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε και την προστασία της πολύτιμης ελευθερίας, αλλά και να διεκδικούμε και να κατακτούμε την ευημερία, την προκοπή, την ωδή στη χαρά, την οποία κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας δικαιούται».

Ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, υπογράμμισε πως «παρά τη συγκυρία, τις δυσκολίες και την απίστευτη, αλλόκοτη αυτή περιπέτεια που περνάμε, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν συσκοτίζεται, δεν μειώνεται, δεν μικραίνει, δεν περιθωριοποιείται η αυριανή επέτειος. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας την κρατάει στην καρδιά του σαν φυλαχτό για να τον βοηθήσει στα επόμενα βήματα, που θα είναι, μπορεί να είναι και πρέπει να είναι βήματα διασφάλισης των όσων πετύχαμε, αλλά και βήματα περισσότερων κατακτήσεων, βήματα από την ελευθερία προς τη χαρά».

Επισήμανε πως αυτή την ιστορική επέτειο θα πρέπει «να την αναλογιστούμε αισιόδοξα. Να αναλογιστούμε, πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και πώς καταφέραμε να είμαστε μία χώρα που μετέχει και στον ευρωπαϊκό πυρήνα και αισθάνεται ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χειροπιαστές, μπορεί να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει ακόμη και τη σημερινή της στάθμη κατά πολύ» . Ξεκινάμε, είπε, «αύριο, αυτή την τρίτη εκατονταετία της σύγχρονης Ελλάδος και την ξεκινάμε σε δύσκολη περίσταση, αλλά χωρίς ηττοπάθεια. Την ξεκινάμε με αισιοδοξία, γνωρίζοντας, επαναλαμβάνω, πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρώτο άρθρο της Συνθήκης του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου του 1830, μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων τότε, Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, με την οποία αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της χώρας μας, τον καθορισμό των γραμμών των πρώτων ελληνικών συνόρων και υπενθύμισε το κείμενο του ακαδημαϊκού Διονύσιου Κόκκινου, που σημείωσε πως «η μνήμη, υπήρξε το μέγα πρώτο κεφάλαιο του νοούντος ανθρώπου δια την κατάκτηση των νέων του δρόμων. Από την ανάγκη της αναπτύξεως του όπλου τούτου εδημιουργήθη η Ιστορία. Είναι η γνώσις των δοκιμασμένων δυνάμεων ενός λαού και των εκδηλωμένων του δυνατοτήτων στα εμπόδια, ταις δοκιμασίαις και ταις κατακτήσεις κατά το πέρασμα των αιώνων […] Χωρίς την γνώσιν του παρελθόντος, είναι αδύνατον να μετρήσουμε τας δυνάμεις του παρόντος, ούτε να ατενίσουμε προς το μέλλον».

Σήμερα, ανέφερε ο κ. Τασούλας, «είμαστε μπροστά στο συγκλονιστικό γεγονός της συμπλήρωσης δύο αιώνων από το ξέσπασμα της Επανάστασης, από το ξέσπασμα δηλαδή του ενδοξότερου και σπουδαιότερου γεγονότος της Ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού κράτους ύστερα από έναν εννιάχρονο επικό αγώνα εναντίον αντίπαλου ασύγκριτα ισχυροτέρου». Αναφέρθηκε αναλυτικά στους παράγοντες που προετοίμασαν και βοήθησαν την Επανάσταση του ’21 και στα ορόσημα της ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

Σχετικά με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ», ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην σπουδαία έκθεση που έχει ήδη ετοιμαστεί και θα είναι σε δύο επίπεδα: Στο Περιστύλιο, παρουσιάζεται «η αφύπνιση του ελληνισμού, όλα αυτά δηλαδή που οδήγησαν στο ξέσπασμα της Επανάστασης από το 1770 έως το 1821 και τα οποία έχουν να κάνουν με τον φιλελληνισμό, με τον Διαφωτισμό, με την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ανάγκη δηλαδή να αναστηθεί και πάλι αυτό που λεγόταν Ελλάδα μέσα στην αχανή έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν ακόμη πανίσχυρη» ενώ στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, «θα έχουμε τα διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα από την περίοδο του 1821 έως το 1833, έως δηλαδή την πρώτη και τη δεύτερη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδος και την έλευση του Όθωνα. Εκεί θα παρουσιαστούν τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία». Έχουμε, είπε ο κ. Τασούλας, «ένα απίστευτο υλικό» όπου «ξεδιπλώνεται όλη αυτή η συναρπαστική περιπέτεια του έθνους μας τους τελευταίους δύο αιώνες. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός, παρά την πανδημία, ειδικά αυτές τις μέρες, ειδικά την αυριανή μέρα, θα αντιληφθεί ότι τα πάντα, ακόμη και αυτή η απίστευτη δοκιμασία που περνάμε, υποκλίνονται στην τιμή αυτής της επετείου».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως αυτή την ιστορική επέτειο θα πρέπει «να την αναλογιστούμε αισιόδοξα. Να αναλογιστούμε πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και πώς καταφέραμε να είμαστε μία χώρα που μετέχει και στον ευρωπαϊκό πυρήνα και αισθάνεται ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χειροπιαστές μπορεί να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει ακόμη και τη σημερινή της στάθμη κατά πολύ» .

The post Κ.Τασούλας: Αύριο ξεκινάμε την τρίτη εκατονταετία της σύγχρονης Ελλάδος, χωρίς ηττοπάθεια appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα